Nem ő gyilkolt: részeg tanú alapján ítélt a bíróság
Tévedett az FBI?
Martin Luther King meggyilkolásának körülményei homályosabbak, mint bármelyik hasonló esetéi.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1960-as évek zavarba ejtően egyértelmű kormányzati kapcsolatokat mutató politikai gyilkosságai közül Martin Luther King halála még a Robert F. Kennedy ellen végrehajtott merénylettel is bátran versenybe szállhat a legdurvább eset címéért. Így aztán nem meglepő, hogy összeesküvés-elméletek tucatjai láttak már napvilágot arra vonatkozóan, hogy pontosan mi is történt Kinggel, és ki is volt a valódi gyilkosa - a gyilkossággal vádolt személy ártatlanságában ugyanis még King családja is biztos volt.

Martin Luther King (1929. január 15. - 1968. április 4.) amerikai baptista tiszteletes és polgárjogi harcos

Túl félelmetes volt a jelenléte

Dr. Martin Luther King remek szónok volt, beszédeiben a polgárjogok mellett szólalt fel az 1960-as években. Hősiesen küzdött egy látszólag elérhetetlen cél érdekében: bőrszíntől függetlenül egyenlő jogokat kívánt férfiaknak és nőknek.

King harcolt a bigottság és a tudatlanság ellen az Egyesült Államokban, és mindehhez olyan fegyvert használt, melyre az ellenségei nem számítottak - intelligenciájával küzdött, és mások iránt érzett szánalomból tette mindezt. Nem adta fel elveit, melyekben hitt, és ezzel magára haragította azokat, akik a feketéket csupán másodrangú polgároknak tartották, és hittek abban, hogy ez örökre így is marad. King békés kitartása sokakban félelmet keltett, a Ku Klux Klántól az FBI-ig mindenki attól tartott, hogy King felborítja a kényes status quót. Tekintélyes ellenségeket szerzett magának, akik végül azt tették, amit szükségesnek láttak, örökre elhallgattatták őt.

Egyetlen, jól irányzott lövés

1968 áprilisában King visszatért Memphis-be, ahol egy újabb demonstrációra készült. A Lorraine motelben foglalt magának szobát.

Az év márciusában már tartott a városban egy beszédet, de az a tüntetés végül erőszakba torkollott, elhatározta hát, hogy ezúttal ez nem történhet meg. Előző, márciusi látogatása után sok kritika érte amiatt, hogy annak a hotelnek a tulajdonosa, melyben megszállt, fehér. Hogy visszavágjon, most a Lorraine motelben vett ki szobát, mely egy fekete kézben lévő motel volt, viszont a város legrosszabb részén helyezkedett el.

King a memphisi Lorraine motelben lévő szobájának erkélyén, a merénylet előtti napon

1968. április 4-én, ahogy az éj leszállt Memphis városára, Kinget a Lorraine motel második emeletén, szobájának erkélyén agyonlőtték. A status quót fenyegető veszély elhárult. James Earl Ray-t, egy helyi bűnözőt tartóztattak le a gyilkosság miatt, azzal vádolták, hogy a közeli panzió fürdőszobájából célzott Kingre.

Politikai érdek volt King eltávolítása?

Sokan kételkedtek abban, hogy Ray az igazi tettes. Többek között azért is, mert James Earl Ray, aki látszólag szerény anyagi körülmények között élt, King meggyilkolását követően beutazta az egész világot. Újonnan szerzett vagyonából elrepült Kanadába, Angliába, majd Portugáliába. Amikor a londoni Heathrow repülőtéren letartóztatták, éppen Belgiumba készült.

De nem elhanyagolandó az sem, hogy az FBI feje, J. Edgar Hoover úgy vélekedett Kingről, mint Amerika legveszélyesebb emberéről: az FBI titokban nyomozott utána, a beszélgetéseit lehallgatták, és a felvételekkel arra akarták kényszeríteni, hogy kerülje el a nyilvános botrányt, és kövessen el öngyilkosságot. Egy másik teória szerint Kinget a CIA tette el láb alól, Ray-t csak beszervezték. Ezt az elképzelést támaszthatja alá az is, hogy amikor Ray-t elfogták a repülőtéren, több hamis személyi igazolványt és útlevelet találtak nála - a szóbeszéd szerint a dokumentumokat a CIA okmánykészítő szakemberei csinálták.

James Earl Ray 1968. június 8-án, amikor letartóztatták a Heathrow Reptéren

Részeg tanú alapján döntöttek

Nem csak az összeesküvés-elméletekkel foglalkozók hisznek Ray ártatlanságában. A King család tagjai is felszólaltak Ray ártatlansága mellett. További érdekesség, hogy az egyetlen szemtanú, aki ténylegesen látta Ray-t a panziónál a lövés után, Charles Stephens volt. Más tanúk viszont azt állították, Stephens túl részeg volt ahhoz, hogy bármit is lásson.

Felesége is cáfolta Stephens állítását, és kitartott amellett, hogy férje nem Ray-t látta a panziónál. A hatóságok a férj történetét fogadták el. Stephens asszonyt egészségi állapotára hivatkozva ideggyógyintézetbe utalták. James Earl Ray 1998-ban halt meg a tennessee-i börtönben.

Fotók: mochajuden.com, antifascistencyclopedia.com, depaullaw.typepad.com.

Cikkünk megírásában David Southwell Rejtélyes esetek című könyve segített.

OLVASD EL EZT IS!

adolf hitler
  • történelem
  • összeesküvés-elmélet

Ma is létezik Hitler titkos társasága

Ezt is szeretjük