Lennon előre tudta, ki fogja lelőni
30 éve halott a legenda!
Bizonyíték is van rá, hogy Lennon tudta, ki lövi majd le. Legalábbis az összeesküvés-elméletek szerint.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akik szerették, azok közül egészen biztosan mindenki tudja, hol tartózkodott 1980. december 8. estéjén, amikor John Lennon gyilkosáról szóltak a hírek. A földet körbejáró halálhír mindenkit lesújtott. Senki sem értette, miért is akarná valaki meggyilkolni minden idők egyik legszeretettebb zenészcsapatának bármelyik tagját.

Miért akarna valaki megölni egy ex-Beatle-t? Miért akarna elpusztítani egy igazi zenei zsenit és eredményes békeharcost? Az összeesküvés-elméletek híveinek több válasza is van ezekre a kérdésekre, sőt, sokan azt is tudni vélik, hogy Lennon tisztában volt azzal, ki lesz majd a gyilkosa.

Politikai akció volt a gyilkosság

A sajtóban is megjelent magyarázatok szerint a pisztolyos ember - Mark David Chapman - zavarodott, magányos gyilkos volt, megszállottja a hatvanas évek bálványának, aki meg volt győződve arról, hogy Lennon szövetkezett az ördöggel. 60 napos pszichiátriai értékelése egyéves és 60 napos tökéletes csenddé nyúlt, végül Chapman bűnösnek vallotta magát néhány órával a tárgyalás kitűzött időpontja előtt.

Viszonylag hosszú idő telt el, mire az összeesküvés-elméletek elkezdték kiegészíteni az eseményeknek a média által ismertetett történetét, és a szakértők előálltak saját elképzeléseikkel arra vonatkozóan, hogy mi is történt a világ kulturális óriását eltüntető tragikus estén. Számukra a lövések nem egy magányos őrült cselekedetei voltak, hanem egy politikai akció részét képezték.

Nyugtalanító részletek

A Lennon-gyilkosság kapcsán több dolog is okot ad az elméletek gyártására. Az egyik elfogadott érvelés szerint a Chapmanhez hasonló alakok azért gyilkolnak meg hírességeket, hogy maguk is híresek legyenek.

John Lennon gyilkosa, Mark David Chapman

Ez nyilvánvalóan mégsem igaz Chapman esetében. A bűncselekmény óta több mint 60 interjút adott, és mindegyikben azt állította: nem akarta a nyilvánosságot. Ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy Hawaii-tól New Yorkig tartó útján két repülőtéren is sikerült észrevétlenül átcsempésznie a fémdetektorokon a gyilkos fegyvert - ez az egyik legfőbb ok, ami az összeesküvés-elméletek születéséhez vezetett John Lennon halálával kapcsolatban.

Chapman és a CIA
Chapman olyan védelmi vállalatoknál dolgozott, melyek kapcsolatban álltak a CIA-vel is. Vizsgálatai során előkerültek korábbi hipnotizálására utaló bizonyítékok, aminek fényében többen a CIA törvénytelen gyilkos programozó kísérletei - az MK-Ultra - felé mozdultak el az igazi megoldást és Chapman indítékait keresve korábbi hősének meggyilkolására.

Az FBI és John Lennon kapcsolata

Tovább árnyalja a képet az a tény, hogy az FBI vezetője, J. Edgar Hoover halálosan gyűlölte John Lennont, és megpróbálta rávenni Nixon elnök csapatának vezető tagjait is, hogy penderítsék ki az országból örökre. A hetvenes években az FBI szigorú vizsgálatnak vetette alá Lennont, és megpróbálták megakadályozni amerikai állampolgárságának megszerzését is. Sok róla szóló aktájuk a mai napig titkos minősítésű.

J. Edgar Hoover, az FBI nagyfőnöke

Ráadásul az FBI gyanúsan erősen harcol azok ellen, akik megpróbálják hozzáférhetővé tenni a zenész megfigyelésének aktáit - melyek még ma sem teljesek és lezártak. Az FBI nemzetbiztonsági érdekekkel takarózik az ügyben, amitől az összeesküvés-elméletek korábban meglehetősen paranoidnak gondolt megállapításai kezdenek megalapozottnak tűnni.

A legnagyobbak emlékeznek
John Lennonra emlékeznek halálának 30. évfordulója alkalmából a hazai zenei élet legnagyobbjai. 2010. december 8-án olyan neves fellépőkkel telik meg az A38 Hajó Budapesten, mint a Supernem, a Roy&Ádám trió, Jamie Winchester, és az Anna&the Barbies, akik vendégeket is fogadnak, többek között Fekete Jenőt, Heincz Gábor 'Bigát', Kiss Tibort, Pulius Tamást, Szirtes Edinát, és Csányi Zoltánt. További információ az A38 Hajó weboldalán. »

Lennon tudta, ki fogja megölni?

Az elméletek legvadabb hívei Lennon dalszövegeit és lemezborítóit kutatják bizonyítékot keresve. A Lennon halálának körülményeivel foglalkozó elméletgyártók hasonló módon nyilvános fényképfelvételeket és dalokat vizsgálnak.

Az Egyesült Államokban az eredeti Magical Mistery Tour albummal kiadott füzetecskében van egy kép Johnról, mellette egy jelzés a következő szöveggel: "Ha menni kell, legjobb az MD&C". Ezek a betűk éppen Mark David Chapman nevének kezdőbetűi, ami meglehetősen furcsa egybeesés, hacsak nem egy elképesztő összeesküvésre utaló fontos jelzés.

Fotók: sharemyguitar.com, answers.com, daylife.com, uk.ask.com.

Cikkünk David Southwell Rejtélyes esetek című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük