Ellenőrizhetetlen eredetű húsok és a higiénia hiánya: több étteremre is bírságot szabtak ki

Ellenőrzést tartottak a keleti éttermekben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A főváros kelet-mediterráni ételeket kínáló éttermeiben tartott nagyszabású ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - írja a napi.hu.

Az akcióban - a Készenléti Rendőrség és a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársainak bevonásával - összesen 66-an vettek részt.

Az adóhivatal találta a legtöbb hibát

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szakemberei az idegenrendészeti ellenőrzések során nem tapasztaltak szabálytalanságot, azonban az adóhivatal adóellenőrei minden második vállalkozásnál találtak olyan árut, illetve élelmiszer-alapanyagot, melynek származását az étterem nem tudta igazolni.

Az adóellenőrök az online pénztárgépekre, valamint a foglalkoztatottak bejelentésére vonatkozó szabályok betartását is vizsgálták. Volt olyan étterem, amely bevételeit nem ütötte be a pénztárgépbe, több helyen pedig késve jelentették be az alkalmazottakat.

Higiéniai problémák

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei öt éttermet vizsgáltak, és mindegyikben találtak hiányosságokat. A vendéglátósok gyakran a higiéniai előírásokat sem tartották be, még a kézmosás feltételeit sem biztosították, a tojásokat nem fertőtlenítették, de előfordult olyan is, hogy a tejtermékeket a zöldségekkel együtt tárolták a hűtőben.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal éttermenként több százezer forint bírságot szabott ki, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pedig mintegy 70 kilogramm jelöletlen, nem nyomon követhető marha-, bárány- és csirkehúst, valamint lejárt szavatosságú fűszert vont ki a forgalomból. Az éttermek üzemeltetői számíthatnak arra, hogy a jövőben gyakrabban ellenőrzik működésüket a hatóságok. 

A NAV szigorúbban vizsgálódik

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén kiadott tájékoztatója szerint az idei vizsgálatok során kiemelten ellenőrzik majd a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségek teljesítését. Ha bármilyen mulasztást tapasztalnak az adóhatóság emberei, akkor a magánszemély akár 500 ezer forint, az üzemeltető pedig akár 1 millió forint mulasztási bírságot is kaphat.

Az adóhatóság az ellenőrzést a jövőben az adózó által könyvei, nyilvántartásai vezetéséhez, valamint a bizonylatok feldolgozásához alkalmazott szoftverek, informatikai rendszerek, számítások és egyéb tények, adatok, körülmények megvizsgálásával is lefolytathatja. Még hangsúlyosabbá válik a helyi sajátosságok figyelembevételével is jelentős támogatással finanszírozott beruházások helyszíni ellenőrzése.

Ezt is szeretjük