A NAV jóhiszemű, nem is akar bírságolni
A minisztérium nem akar változtatni
Csak most tízezer kereskedőt érint a szabályozás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem tolja ki az online pénztárgépek átállási határidejét, emiatt az átállás időpontja marad 2013. október 31., sőt, még a szabályokat is módosították, hogy az adóhatóság szigorúbban tudjon fellépni azokkal szemben, akik nem hajlandóak bevezetni az új rendszert. Ennek lényege pedig a feketekereskedelem visszaszorítása lenne, hiszen az adóhivatal így közvetlenül tudja ellenőrizni minden egyes kereskedő pénzforgalmát.

Online pénztárgép

Ez annyiból is probléma, hogy akár az üzlet bezárását is jelentheti. A kis kasszák esetében a határidő már szeptember 30-án lejárt, a december végi határidő pedig a PC-alapú nagy kasszákra vonatkozik. Az online kasszákkal kapcsolatban korábban már több probléma is felmerült, mint például a nem összehangolt határidők a NAV és a Nemzetgazdasági Minisztérium között: a Nemzetgazdasági Minisztérium a pénztárgép megrendelését és az üzembe helyezési kódot együtt, amíg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal csak az üzembe helyezési kód igénylését kérte az augusztus 31-i határidővel.

De nem ez volt az egyetlen, ami problémát okozott. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal azután vonta vissza nem egy alkalommal a pénztárgépgyártók forgalmazási engedélyeit, hogy az üzemeltetők megrendelésének leadási határideje lejárt.

Mi lesz a következménye?

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal október 28-án visszavonta egy újabb pénztárgépgyártó cég forgalmazási engedélyét. Ez tízezer kereskedőt érint, akik ettől a cégtől rendelték meg az új gépeiket, hiszen őket megbüntetheti a NAV az ellenőrzés során, miután nem rendelkeznek érvényes megrendeléssel. A NAV-hoz intézett kérdésünkre, miszerint az esetleges bírságolás előtt figyelembe fogják-e venni a fent említett tényeket, azt a választ kaptuk, hogy a bírságolás a továbbiakban sem céljuk, ugyanakkor kötelesek betartani a szabályokat úgy, hogy az ellenőrzés során az összes körülményt értékelik.

Az engedélyezési hivatal ezelőtt mindössze tíz nappal korábban vonta vissza öt pénztárgépgyártó cég forgalmazási engedélyét, mindkét bevonás a kereskedők megrendelési határidejének lejárta után következett be. Az Országos Kereskedelmi Szövetség álláspontja, hogy egész egyszerűen nem tartható az év végi határidő a pénztárgépek cseréjével kapcsolatban, hiszen a karácsonyi őrületben képtelenség lesz kasszákat cserélni vagy átalakítani.

A kereskedők támogatása

A kereskedőnek vagy a vendéglátó-ipari dolgozónak akkor jár az 50 ezer forintos támogatás, ha teljesíti a minisztériumi rendeletben szereplő elvárásokat. Ezek szerint az üzemeltető öt darab pénztárgéphez igényelhet támogatást, aminek pénztárgépenkénti összege 50 ezer forint.

A támogatást az adóhatóságnál kell igényelni, és ha az igénylő jogosult, akkor egy támogatás igénylésére jogosító kódot kap. A gyártó ezzel a kóddal tudja ellenőrizni a támogatás érvényességét. A minisztérium adatai szerint október 11-ig 130 101 kérelem érkezett, amiből 193 648 üzembe helyezési kódot állítottak ki, tehát ennyit fognak bekötni az adóhatósághoz.

Ebből 114 680 pénztárgépet a támogatás összegével csökkentett áron vásárolhatnak meg a kereskedők, tehát a pénztárgépek 60%-át támogatott módon cserélik le. Az 50 ezer forintos támogatás egyébként nem tartalmaz áfát. Eszerint, ha egy kassza ára 100 ezer forint plusz a 27% áfa, akkor az 127 ezer forint, ebből levonódik az 50 ezer forint támogatás összege, így 77 ezer forintra jön ki a fizetendő összeg. Ha a vevő jogosult az áfa levonására, akkor ezt a 27 ezer forintos áfát is visszaigényelheti.

Mi is van az engedélyekkel?

Az állam bizonyos pénztárgépgyártó cégeknek anyagi támogatást biztosít, aminek összege 30 millió forint. Az egyik forgalmazási engedélyt azonban egy olyan cégtől vették el, amit az állam támogat, nevezetesen az Alt Cash Kft.-től. A Nemzetgazdasági Minisztérium kérdésünkre, hogy miért vonták vissza az engedélyeket, ha egyszer már rábólintottak a gyártásra, azt a választ adta, hogy az engedélyeket a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal vonja vissza - sajnos ők még nem válaszoltak a témával kapcsolatban feltett kérdéseinkre.

A minisztérium szerint az történhetett, hogy az engedélyt bizonyos típusú gépek kapnak, amelyek ebben az esetben nem feleltek meg a Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete szerinti műszaki és informatikai követelményeknek.

Az állami támogatás meghatározott mennyiségű pénztárgép előállítására vonatkozó költségek fedezésére szolgál, és nem kötődik egyetlen típushoz sem - áll a minisztérium sajtóosztályának válaszában. Így az, hogy egy bizonyos típussal kapcsolatos engedély visszavonásra került, nem jelenti, hogy egy másik, forgalmazási engedéllyel rendelkező kassza gyártásához ne használhatná fel az összeget. Nem beszélve arról, hogy a támogatás utófinanszírozással történik, tehát csak a ténylegesen legyártott gépek után lehet igénybe venni.

Kép forrása: MTI, Marjai János

Ezt is szeretjük