Vajon mit tervez a minisztérium a régi pénztárgépekkel?

Nem vesznek kárba

A minisztérium megpróbál nem kapkodni az intézkedéssel.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Idén szeptember 1-től a vállalkozóknak le kell váltaniuk a régi pénztárgépeket, helyükre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lekövetett gépeket állítanak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a régi pénztárgépek sorsával kapcsolatban azt válaszolta, az üzemeltető dönti el, hogy a 2013. augusztus 31. és december 31. között már nem használható gépet kivonja a használatból, vagy selejtezi azt a szerviz közreműködésével.

Az üzemeltető dönt

Ha az üzemeltető úgy dönt, hogy maga vonja ki a használatból a pénztárgépet, akkor az adóhatósághoz köteles adatszolgálatot teljesíteni, és a régi pénztárgép adómemóriáját köteles megőrizni addig, amíg az adó megállapításhoz való jog el nem évül.

Amennyiben a kassza selejtezésre kerül, a tulajdonosnak nem kötelessége az adatokat kiszolgáltatni, mert azt a szerviz teljesíti az állami adóhatóság felé, ugyanis az adómemória kiszerelése a selejtezés részét képezi. A gyártó egyébként azokat a termékeket köteles átvenni, amelyek jellegükben és funkciójukban is azonosak a gyártó által forgalmazott termékekkel. Így a forgalmazó az új pénztárgép értékesítésekor a vásárló által felajánlott, hulladékká vált berendezést a helyszínen köteles átvenni.

Újrahasznosíthatják

A tulajdonosnak a régi pénztárgépet a gyártó vagy forgalmazó, vagy a hulladékkezelő engedéllyel rendelkező vállalkozás részére adja át. Az Online Pénztárgép Rendszer lehetőséget biztosít arra is, hogy az új gépek előállításához a gyártó felhasználjon régi alkatrészeket, mint például billentyűzetet. Vélhetően emiatt a régi típusú kasszák egy része hasznosításra kerül, ha az üzemeltető az átadásról dönt.

Meghosszabbított átállási határidő

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal türelmi időt hagy a kereskedőknek, hogy beszerezzék az új pénztárgépeket, csak az üzembehelyezési kód igénylését ellenőrzik ez alatt az idő alatt. Az átállás egyébként a kereskedők 70%-át érinti. A kereskedők azért kapnak türelmi időt, hogy a számukra legmegfelelőbb gépet tudják beszerezni.

Prémiumra bezzeg telik - Milliárdokat költenek a cégek jutalomra és prémiumra

Nézegess képeket!

Elolvasom

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tehát október 1-től ellenőrzi, hogy az átállásra kötelezettek rendelkeznek-e már az új géppel vagy érvényes, a gyártó által visszaigazolt megrendeléssel. A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal újabb engedélyeket ad ki a gyártáshoz. Az új gépek ára is kevesebb, hiszen a kezdeti 170 ezer forinthoz képest már 120 ezer forintért is van pénztárgép a piacon.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Amennyiben a csere nem történik meg, akkor a hatóság magánszemélyeknek 500 ezer forintig terjedő, többször is kiszabható mulasztási bírságot róhat a kereskedőre, cégeknél 1 millió forinttól indul a bírság, de adott esetben az üzlet bezárása is szóba jöhet.

Abban az esetben nem lehet bírságolni a kereskedőt, amennyiben a piaci elégtelenség miatt nem jutott géphez – mondta el a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára, Pankucsi Zoltán.

Ezt is szeretjük