160 ezret is veszíthetsz, ha nem figyelsz
Érdemes vigyázni
Az adóelőleg-levonási nyilatkozat módosítására oda kell figyelni, mert rosszul járhatsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azoknak a szülőknek, akiknek egyik gyereke idén júniusban befejezte középiskolai tanulmányait, módosítaniuk kell a júliusi hónapra vonatkozó adóelőleg-levonási nyilatkozatukat - írja a penzcentrum.hu.

Azok a háromgyerekes szülők, akiknek egyik gyereke most fejezte be a középiskolai tanulmányait, akár több tízezer forintot is veszíthetnek nettó fizetésükből, hiszen ők már csak a közoktatásban tanuló gyerekek után kaphatnak családi adókedvezményt.

Nem most lesz érezhető

Ha az érintettek nem jelzik a munkaadónál a változást, akkor jövő tavasszal kerülhetnek kellemetlen helyzetbe, amikor vissza kell fizetni a nyári hónapokra érvényesített kedvezményt. A családi adókedvezményt azok után a gyerekek után lehet csak igényelni ugyanis, akik családi pótlékra jogosultak.

A családi pótléknak két típusa van, az egyik a nevelési ellátás, ami a gyerek születésétől tart a tankötelezetté válás évének október 31. napjáig, valamint az iskoláztatási támogatás, ami a tankötelezetté válás évének november 1. napjától igényelhető.

Ez utóbbi pedig a közoktatási intézményben folytatott tanulmányok utolsó évének utolsó napjáig, de maximum a gyerek 20. életévének betöltéséig. Ebből következik, hogy aki után már nem jár iskoláztatási támogatás, annak a szülei júliustól nem vehetik igénybe a családi adókedvezményt.

Több mindentől függ

Ha például egy középiskolai tanulmányait befejező gyerek egy másik középfokú intézményben tanul szakmát, akkor a helyzet nem fog változni, tehát a szülő továbbra is kapja az iskoláztatási támogatást, amíg a gyerek be nem tölti a 20. életévét. Ha valaki szeptemberben született, akkor szintén a megkezdett tanév végéig jár a családi pótlék és az adókedvezmény is, ami havi 33 ezer forint adókedvezményt jelent.

Ha a diák felsőoktatásban tanul tovább, akkor a közoktatási tanulmány megszűnését jeleznie kell a munkáltató felé a szülőnek, és ezek után már csak az alacsonyabb összegű, két gyerek után járó családi adókedvezményt és pótlékot lehet érvényesíteni. Így a korábbi 33-33 ezer forint helyett már csak 10-10 ezer forintot kap a szülő a két gyerek után.

Tehát összesen júliusban és augusztusban 92 ezer forintot vonhatnak le a két gyerek után az adóból, ha ehhez az egyetemista után adott esetben igénybe vett kétszer 33 ezer forintot is hozzáadjuk, akkor akár 158 ezer forintot is bukhatnak a szülők.

Van megoldás az érvényesítésre is

Amennyiben a szülők leadják a Magyar Államkincstárnak a nyilatkozatukat felsőfokú intézményben tanuló gyerekük hallgatói jogviszonyáról, akkor a két másik gyerekre a két nyári hónapra visszamenőlegesen megkaphatják az emelt szintű családi pótlékot, amit a következő adóbevalláskor lehet utólag érvényesíteni.

Mindenképpen megszűnik az adókedvezmény és a családi pótlék folyósítása abban az esetben, ha az egyetemista gyereknek önálló keresete lesz, vagy ha a gyerek egyáltalán nem tanul tovább, függetlenül attól, hogy van-e keresete, vagy nincs. Ez havi 46 ezer forintot jelent a családnak. Lényeges viszont, hogy a módosító nyilatkozatot minden esetben a szülőnek kell kezdeményezni, és nem a munkáltatónak, aki ennek hiányában automatikusan érvényesíteni fogja a kedvezményt.

Ezt is szeretjük