Figyelem! Ezek az adók emelkednek mától
A rossz mellett van egy jó hír is
Augusztustól több adó is emelkedik a megszorításoknak köszönhetően.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mai naptól, augusztus 1-től négy területen is számíthatunk adóemelésekre, amelyek közül leginkább a tranzakciós illeték emelkedése érinti az embereket - írja a Napi Gazdaság szerdai száma.

A tranzakciós illeték emelkedése mellett az egyéb kamatbevételt generáló ügyletek után járó 6%-os egészségügyi hozzájárulás is nő.

Augusztustól emelkednek az adók

Több változásra is fel kell készülni augusztus 1-től. Ezek közül a legfontosabb az emelkedő pénzügyi tranzakciós illeték, ez 2 ezrelékről 3 ezrelékre nő átutalás esetén és 3 ezrelékről 6 ezrelékre készpénzfelvételnél. Utóbbi esetben a 6 ezer forintos felső határ is megszűnik.

Az augusztustól lekötött betétek és egyéb ügyletek után keletkező kamatbevételt 6%-os egészségügyi hozzájárulás is terheli. Az eho nem vonatkozik a tartós befektetési számlákon, nyugdíj-előtakarékossági számlákon felhalmozott megtakarításokra, ha azok kedvezményesen adóznak, illetve egyáltalán nem az augusztus előtt nyitott számlákra. Fontos, hogy az eho nem terheli az árfolyamnyereségből származó jövedelmet, vagyis augusztustól jelentős különbség lesz a kétfajta befektetés adója között.

Telefon- és kocsmaadó

Szintén kellemetlen változás, hogy a telefonadó a céges előfizetőknél emelkedik, tehát hívásoknál percenként 2 forint helyett 3 forint lesz az adó, és hasonló teher rakódik az sms-ekre is.

Nem ritka az a megoldás, hogy magánszemélyek is céges flottában vannak az így elérhető alacsonyabb tarifák miatt, így az adóemelés e körnek tehernövekedést jelent.

Ennek fényében a távközlési cégek is módosítják általános szerződési feltételeiket. A módosításokban nemcsak a telefonadót érintően lehetnek változások, így érdemes lehet ezeket átfutni.

Nincs vége még az adóknak, augusztustól lép hatályba ugyanis az úgynevezett kocsmaadóról szóló törvény is. Az éjszaka is nyitva tartó szórakozóhelyeknek kell megfizetniük az úgynevezett felügyeleti díjat.

Ez valójában ősszel élesedhet, mert az egyes önkormányzatoknak maguknak is rendeletet kell alkotniuk. A felügyeleti díj a befogadóképesség alapján 20 forint fejenként, és a bevételt kizárólag a szórakozóhelyek okozta károk elhárítására, illetve biztonsági intézkedésekre lehet fordítani. A díjat legfeljebb néhány kerület vezeti be, köztük az egyik leglelkesebb a hetedik.

Pozitív változás is van

A Munka Törvénykönyvének legújabb módosításaként rendeződik a távolléti díj számítása. Kissé félresikerült az eredetileg egyszerűsítésnek szánt, egy szorzószámra épülő számítási mód, amely egyebek mellett hátrányosan érintette azokat a dolgozókat, akik olyan hónapban mentek szabadságra, amelyben kevesebb volt a munkanap. Még több gondot okozott a számítás azoknál a munkavállalóknál, akik nem klasszikus munkarendben dolgoznak. A szenvedésekkel teli utólagos egyeztetések eredményeképp a szabályozás a korábbi rendszer szerint működik augusztustól.

Ezt is szeretjük