A Fideszen kívül minden párt kivizsgálná a NAV-ügyet

Soha nem lesz egyetértés?

Összegyűlt a 78 aláírás a vizsgálóbizottság felállításához.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt munkatársa, Horváth András feljelentése nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda elrendelte a nyomozást hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

A volt adótanácsadó szerint a hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amiben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is segíti őket.

Felállhat a bizottság

A korábbi NAV-alkalmazott, Horváth András állítása szerint kétszáz oldalnyi bizonyíték áll rendelkezésére ahhoz, hogy igazolják a hivatali visszaélés tényállását. Az országgyűlésben december 11-én végül összegyűlt az a 78 aláírás a szocialista parlamenti képviselők szignójával, ami elegendő a feltételezett áfacsalásokat feltáró parlamenti vizsgálóbizottság felállításához.

Akik aláírták

A vizsgálóbizottság felállítását az LMP-s Schiffer András és a független Ángyán József kezdeményezte. Végül december 11-én, szerdán össze is gyűlt a kellő mennyiségű szignó. A jövőben megvizsgálják többek között a NAV törvénysértéseit, a kiemelt adózók által befizetett adót, vagy éppen annak hiányát.

A vizsgálati jelentésnek a felállítástól számított 180 napon belül el kell készülnie, és azt be kell nyújtania az Országgyűlésnek. A bizottság 12 képviselő tagból állna, akikre majd a képviselőcsoportok vezetői tesznek javaslatot, a Fideszből négy, a többi pártból két-két főt megnevezve.

A Fidesz már korábban jelezte, hogy az adócsalási vádak ügyében az esetleges bűncselekmények megállapítása az ügyészség feladata, így egyik képviselő sem írta alá a bizottsági ívet. Ellenben az MSZP-s politikusokkal, akik viszont egytől egyig támogatták a javaslatot azzal a feltétellel, hogy egyetlen jobbikos politikussal sem íratják alá azt.

Magyarország már megint visszalépett egyet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Így tehát a Jobbikon és a Fideszen kívül az LMP, a Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Párbeszéd Magyarországért képviselői, valamint a független Szili Katalin, Ángyán József, Ivády Gábor, Molnár Oszkár és Endrésik Zsolt írták alá.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Nem biztos, hogy létrejön

Annak ellenére, hogy összegyűlt a kellő számú aláírás, nem biztos, hogy felállhat a bizottság, hiszen a Fidesz még késleltetheti vagy leszavazhatja a javaslatot. Korábban például a fideszes Gulyás Gergely azt mondta, hogy a jelenlegi szabályok szerint nem lehet bizottságot felállítani olyan ügyekben, amelyek kapcsán büntetőeljárás van folyamatban.

A független Ángyán József szerint a képviselőknek kötelességük lenne támogatni a bizottság felállítását, hiszen a vizsgálatot 2002-ig visszamenőleg indítanák, ami azt jelenti, hogy kormányokon átívelő csalás és rablás történt, ebből a szempontból pedig mindegy, hogy ki és melyik párthoz tartozik.

Kép forrása: MTI/Kovács Attila

Ezt is szeretjük