Figyelem! Hamarosan érkeznek a NAV-levelek
Téged is érint a közeledő határidő?
A NAV elkezdte postázni az egyszerűsített bevallásokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elkezdte kipostázni az egyszerűsített adóbevallások postázását.

Azok számíthatnak 2014. április 30-ig a bevallásra, akik ügyfélkapun keresztül küldték be a nyilatkozatukat. Ők elektronikus úton kapják meg, a többiek tértivevénnyel ugyanezen időpontig.

Egyszerűbb lett az adminisztráció

Köztudott, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kérésre elkészíti az adóbevallást. Idén több mint 350 ezren jelezték ezt az adóhivatal felé. A hivatal végül megvizsgálva az érvényes nyilatkozatokat és a munkáltatói, kifizetői adatokat, több mint 325 ezer embernek készítette el a bevallását.

A korábbi években valamivel kevesebben, tavaly 288 ezren, azelőtt pedig 231 ezren készíttették el az adóhivatallal az adóbevallásukat. A szám növekedését valószínűleg az magyarázza, hogy könnyebb lett az egyszerűsített bevallással kapcsolatos adminisztráció, ugyanis tavaly óta az adózóknak nem kell visszaküldeniük a nyilatkozatuk lapján elkészített bevallásajánlatot, hiszen az már önmagában bevallásnak minősül, ha nincs kifogásuk a tartamával szemben.

Elektronikus bevallás

Egyre több személyijövedelemadó-bevallás érkezik az interneten a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A 2013-as évben az összes adóbevallás negyedét kapta meg a hivatal elektronikus úton. Az ehhez szükséges nyomtatványok már az adóhivatal honlapjáról is letölthetőek. A bevallást továbbra is lehet a hagyományos úton, kinyomtatva, aláírással benyújtani az adóhivatal részére, de az ügyfélkapun keresztül is lehet továbbítani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. A hivatal még egy videót is készített, amivel megkönnyíti az adózók dolgát:

Mit kell tennie az adózónak?

Az adózónak az egyszerűsített bevallás kézhezvételét követően össze kell hasonlítania a bevallásban szereplő adatokat az igazolásain szereplő adatokkal.
Aki módosítaná a bevallás adatait, vagy kiegészíti azokat, annak május 20-ig vissza kell küldenie bevallását az állami adóhatóságnak. Javítás esetén a számításokat nem kell újra elvégezni, ezt megteszi a NAV, és erről június 20-ig levélben értesítést is küld.

Az adót május 20-áig kell bevallani. Ha az adózó a bevallását módosítva visszaküldi, és ezáltal fizetendő adója mutatkozik, az adóhatósági javításról szóló levél kézhezvételétől számított 30 napon belül kell megfizetnie az adót. A visszaigényelhető adót május 20-tól vagy a javításról szóló értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül utalja ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Ezt is szeretjük