Gyönyörű képeken a csütörtöki napfogyatkozás: Magyarországon is készült fotó

A világ több pontján is gyönyörű felvételeket készítettek a ritka jelenségről.

napfogyatkozás-1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Június 10-én, csütörtökön különleges jelenség zajlott az égen, hiszen gyűrűs napfogyatkozás volt, amit leginkább Kanadában, Grönlandon, Szibériában és a Távol-Keleten lehetett igazán jól látni, de a világ több pontján is bámulatos képek készültek.

Mivel Magyarország és Európa legtöbb része nem esett bele a különösen érintett területbe, ezért nálunk csak részleges napfogyatkozás volt megfigyelhető, szabad szemmel pedig alig látszott az esemény – egyrészt azért, mert Budapestről a Hold a napátmérő 8 százalékát takarta csak ki, másrészt az országban sok helyen felhős volt ma az ég.

Elképesztő fotókon a napfogyatkozás

A gyűrűs napfogyatkozás a világ több pontján is nagyon várt eseménynek számított, így azok is követhették élőben az jelenséget, akiknek nem volt lehetőségük személyesen átélni a természeti csodát. Mivel a magyar idő szerint 12:04-kor kezdődő napfogyatkozás idején rengetegen kamerával felszerelkezve várták a megfelelő pillanatot, lenyűgöző képek születtek – a rossz látási viszonyok ellenére Magyarországon is sikerült lencsevégre kapni, ahogy a Hold egy kis része kitakarja a Napot.

Tűéles képek készültek a Nap felszínéről: nagyon érdekes látvány

Ezek az eddigi legnagyobb felbontású felvételek a Napról, amelyek európai teleszkóppal készültek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, MTI)

Ezt is szeretjük