Elképesztően forró égitestet fedezett fel a NASA: legalább kétszer annyi idős, mint a Föld
A NASA űrszondája egy olyan ősi bolygót fedezett fel a Naprendszerben, aminek felszínén elképesztő forróság uralkodik.

Névtelen
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy szuperföldet azonosítottak a NASA TESS űrszondájával a Tejútrendszerben. A hatalmas kőzetbolygót a hawaii Keck Obszervatórium igazolta. 

A Tejútrendszer egyik legősibb csillaga közelében található a TOI-561b névvel ellátott objektum, ami szakértők szerint körülbelül fél nap alatt képes megkerülni a csillagát - áll a CNN oldalán.

A forró bolygó

A vizsgálatok szerint az úgynevezett exobolygó felszíne elképzelhetetlen forró lehet, feltehetően 1700 Celsius-fokon izzik a planéta - állítja Stephen Kane, a Riverside-i Kaliforniai Egyetem egyik munkatársa. 

Annak ellenére, hogy az újonnan felfedezett égitest háromszor akkora, mint a Föld, sűrűsége mégis a bolygónkéhoz hasonló. A TOI-561b a spirálgalaxis vastag korongjában fekszik, ahol olyan csillagok találhatóak, amik kevés nehéz elemet tartalmaznak. Ez azért van, mert olyan régen alakult ki ez a rész, amikor még sokkal kevesebb nehéz elem volt megtalálható az univerzumban.

Lauren Weiss, a Hawaii Egyetem szakértője szerint a TOI-561b az egyik legősibb kőzetbolygó, amit valaha felfedeztek. Ez azt jelenti, hogy az univerzum keletkezése óta folyamatosan alakulnak ki égitestek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A jelenlegi tudományos nézetek úgy tartják, hogy a világegyetem körülbelül 12 milliárd éves lehet, az újonnan felfedezett bolygó pedig 10 milliárd éve születhetett meg. Belegondolni is nehéz, milyen régen keletkezett ez a forró égitest, ha figyelembe vesszük, hogy az egész Naprendszer kora 4,5 milliárd év.

10 kérdéses csillagászati kvíz: milyen messze van a Föld a Naptól?

A világegyetem megannyi érdekességet rejt. A csillagászoknak köszönhetően egyre többet lehet tudni a Naprendszer működéséről.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük