Mégsem szúr ki 50 ezer dolgozóval a kormány: hallgattak a szakemberekre
Katasztrofális hatása lett volna a szabályváltozásoknak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Úgy tűnik, a kormány hallgatott a munkaerő-kölcsönzőkre, és úgy szabta át a Munka Törvénykönyvét, hogy ne szűnjön meg a foglalkoztatási forma legnagyobb ereje, a rugalmasság. A kölcsönzők főként azt sérelmezték, hogy az új szabályok miatt eltűnnek a határok a kölcsönzött és az állományban lévő alkalmazottak között, ami miatt a munkáltatóknak nem éri majd meg kölcsönzött munkaerőt foglalkoztatni.

Emiatt akár 50 ezer ember állása is veszélybe kerülhetett volna, ám erre végül nem kerül sor: a kormány átszabta a törvénykönyvet.

Mindenki megnyugodhat

Szabó Tamás, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója a változtatásokat illetően kijelentette: kiemelten fontos, hogy a tervekkel ellentétben meg lehet majd hosszabbítani a határozott idejű munkaszerződéseket, hogy mentesülnek a csoportos létszámleépítés béklyói alól, hogy 30 nap helyett 15 nap marad a felmondási idő.

A Trenkwalder szakértője szerint az elfogadott módosítási javaslatoknak köszönhetően a jövőben a közintézményekben - ha a foglalkoztatást másképp nem lehet megvalósítani - az alaptevékenységhez köthetően is lehet alkalmazni kölcsönzött dolgozókat, ezzel is segítve a munkaerőhiánnyal küzdő intézményeket, például a kórházakat. 
    

A  Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége - MMOSZ - is üdvözölte az Mt.-hez kapcsolódó átmeneti rendelkezések elfogadását, álláspontjuk szerint megmarad a munkaerő-kölcsönzés rugalmassága.

- Örülünk, hogy a döntéshozók figyelembe vették az általunk is jelzett gyakorlati szempontokat. Bízunk benne, hogy a változások hatályba lépését követően tovább nő a foglalkoztatottság, és az atipikus, rugalmas megoldások újabb befektetőket, termelő cégeket vonzanak Magyarországra - idézi Ottó Csabát, az MMOSZ elnökét a szövetség MTI-hez eljuttatott közleménye.


Nagy baj lett volna...

Korábban a munkaerő-kölcsönzők közölték, akár 50 ezer ember is elveszítheti munkahelyét, ha az új Munka Törvénykönyve a tervezett módosításokkal lép életbe.

Mint írták, eltűnik az rugalmasság, ha a határozott idejű szerződések fél éven belül nem lesznek meghosszabbíthatók. Ez esetben ugyanis előállhat például az a szituáció, hogy ha egy három hónapos szerződés esetén valamilyen - előre nem látható - okból két héttel csúszik a kiszállítás, akkor a már betanított embereket el kell küldeni, és helyettük arra a plusz két hétre új munkaerőt kell képezni.

Eltűnt volna a rugalmasság amiatt is, hogy a felmondási idő 15 napról 30-ra nőtt volna, illetve azért is, mert bevezették volna a kölcsönzőknél is azokat a szabályokat - köztük a 30 nappal korábbi értesítést -, amelyek a normális szférában a csoportos végkielégítésekre vonatkoznak.

- A határozatlan idejű szerződések magukkal hozzák a felmondási tilalmak körét. Új elem a csoportos leépítés. Ennek során kalkulálni kell a 30 nappal korábbi kiértesítéssel és a különböző egyeztetési körökkel. Eltűnik az elvárt rugalmasság - szögezték le akkor, most már viszont nem kell aggódniuk.

Ezt is szeretjük