Közel 80 ezer munkahely szűnhet meg a Munka Törvénykönyve miatt

Te is érintett lehetsz

Az új szabályozás miatt nem éri meg kölcsönzött munkaerőt alkalmazni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jelentősen csökkenhet a kölcsönzött munkavállalók létszáma a júliusban hatályba lépő új Munka Törvénykönyve miatt, és ez egyben a foglalkoztatottság csökkenését eredményezheti, mivel a kölcsönzött dolgozók várhatóan nem kerülnek át teljes mértékben a kölcsönvevőhöz belső állományba.

Ezt Köves Balázs, a Trenkwalder Magyarország értékesítési és marketingvezetője, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének - SZTMSZ - alelnöke mondta az MTI-nek.

60%-kal is csökkenhet a létrejött munkahelyek száma

Köves Balázs kiemelte: jelenleg is folynak a szakmai egyeztetések a Munka Törvénykönyvéhez kapcsolódó átmeneti rendelkezésekről, melyekről az SZTMSZ a munkáltatói érdekképviseletekkel is tárgyalt.

Köves Balázs szerint, ha a rendelkezések jelenlegi formájukban lépnek életbe, akkor statisztikai szintű romlás történik majd a foglalkoztatottságban, és Magyarország gazdasági versenyképessége is romlik. Az SZTMSZ és a munkáltatói szervezetek ennek megelőzésére megtették módosító javaslataikat a szaktárca felé.

A szakértő szerint, amennyiben a törvénykönyv jelenlegi formájában lép életbe, úgy a vállalatok a munkaerő-kölcsönzés megszüntetése mellett dönthetnek, emiatt pedig a kölcsönzött állományt biztosan nem vennék át teljes mértékben saját állományukba.

Így véglegesen elveszhet a kölcsönzésen keresztül létrejött munkahelyek 30, de akár 60%-a is - mondta.

Köves Balázs úgy vélte, a szféra egy része a szürke zóna irányába fog elindulni, a külföldi termelő cégeknek ez ugyanakkor nem megfelelő megoldás.

- Át fogják gondolni, hogy van-e rugalmas foglalkoztatásra lehetőség, vagy extrém esetben át kell helyezniük a gyártásukat Magyarországról - mondta.

Nem fogja megérni a munkáltatóknak

A Trenkwalder és az SZTMSZ a legfőbb problémát egyrészt a határozott idejű munkaszerződések szabályozásában látja. Míg jelenleg a határozott idejű szerződést tetszőlegesen meg lehet hosszabbítani, illetve újra lehet kötni, addig az új törvénykönyv már nem ad lehetőséget azonos felek között a hat hónapon belüli meghosszabbításra vagy újabb határozott idejű szerződésre munkaszervezési okra történő hivatkozással.

Köves Balázs szerint ez azért probléma, mert sok gyártó, termelő cég a megrendeléseihez igazítja a munkaszerződéseket, amit a jövőben nem tehetne meg. Így a már betanult munkaerő elveszíti a munkalehetőséget, a kölcsönbeadónak új munkatársakat kell toboroznia, a kölcsönvevőnek pedig betanítani őket.

Ezért azt javasolták, hogy munkaszervezési okra - például újabb megrendelésekre - hivatkozva újra lehessen kötni a határozott idejű szerződést - mondta.

A szakértő kifogásolta azt is, hogy munkaerő-kölcsönzés esetén júliustól végkielégítést kell fizetni a dolgozók részére, mivel kérdéses, hogy a kölcsönbeadó hogyan vonja össze a különböző kölcsönvevőknél eltöltött időszakot, és hogyan lehet finanszíroztatni a jelenlegi kölcsönvevővel az előzőnél töltött időt.

- Egyik termelő cég sem fogja kifizetni, hogy előtte a dolgozó a másik vállalatnál dolgozott - mondta Köves Balázs, aki szerint ez pontosan abba az irányba hat, hogy a kölcsönző cégeknek ne legyen érdekük áthelyezni a dolgozót, mert senki nem fogja megfizetni számukra a végkielégítést.

130 ezer ember dolgozik kölcsönzöttként

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a versenyképesség megtartása érdekében egyre több munkaadó keres a hagyományos foglalkoztatási formáktól eltérő megoldásokat.

A cégek a válság után nem tudták, nem akarták, vagy nem merték bővíteni belsős állományukat, így az új munkahelyek jelentős része munkaerő-kölcsönzés keretében jött létre - mondta.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Míg 2008-2010 között a foglalkoztatottság jelentősen nem nőtt, addig a kölcsönzöttek száma körülbelül 60%-kal emelkedett, ez körülbelül 50 ezer munkavállalót jelent. 2010-ben már 130 ezer ember dolgozott kölcsönzöttként, és a kölcsönző vállalatok több mint 150 milliárd forint adót fizettek - ismertette Köves Balázs.

Hozzáfűzte, hogy a gyártó, termelő vállalatoknál, nagy beruházóknál - akik a munkaerő-kölcsönzés legfőbb igénybevevői - nincs alternatívája a kölcsönzésnek. Többszörösen visszaigazolódott, hogy a munkaerő-kölcsönzésen keresztül betöltött állások jelentős része egyáltalán nem is jönne létre - vagy megszűnne -, ha nem létezne ez a jogintézmény.

Ezt is szeretjük