Meglepetés: egy csavarral mégis megszüntették a kismamák védettségét

Egy minisztériumi állásfoglalás szerint rendes felmondással elküldhetik őket, ha nem tudják hová visszavenni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az idén nyáron életbe lépő új Munka Törvénykönyve az ígértekkel szemben lehetőséget biztosít a munkáltatóknak arra, hogy rendes felmondással kirúgják azt a kismamát, aki gyermeke hároméves kora előtt megy vissza dolgozni. Ez derül ki abból a minisztériumi állásfoglalásból, amit a Tudatos Életért Egyesület jogászának küldtek el. Az állásfoglalást a Szülők Iskolája netes blog vezetőjével, Lakatos Tímeával kérték ki és dolgozták fel.

A kormány az új Munka Törvénykönyve botrányos tervezetének nyilvánosságra kerülése után tett ígéretet arra: megtartja a kismamák védettségét, még ha a tervezetben nem is ez szerepelt. Ezután bejelentették, megmarad a védettség, ám a törvény szövegéből nem ez derül ki.

Az új Mt. 66. paragrafusának 6. bekezdése így szól: az anya vagy a gyermekét egyedül nevelő apa munkaviszonyának felmondással történő megszüntetése esetén a gyermek hároméves koráig a 4-5. bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni, ha a munkavállaló szülési vagy a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot nem vesz igénybe.

Ha nincs betöltetlen munkakör, mehet, amerre lát

E bekezdések szerint viszont a munkáltató a dolgozó munkaviszonyát a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból megszüntetheti, de csak akkor, ha a munkáltatónál nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör, vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.

Farkas Zsuzsa elmondta, mivel számukra sem volt egyértelmű a szabály, a minisztériumtól kértek segítséget az értelmezéshez. Az állásfoglalásból pedig kiderült: a kismamák tényleg elbocsáthatók lesznek nyártól, ha a gyermek hároméves kora előtt mennek vissza dolgozni, és ha nem tudnak nekik megfelelő munkát ajánlani. Eddig a cégeknek muszáj volt megoldaniuk, hogy a kismama vissza tudjon menni.

A minisztériumi állásfoglalásban ez áll: a védelmi időszak alatt a munkáltató a munkavállaló határozatlan időtartamú munkaviszonyát azonnali hatályú felmondással - ami most a rendkívüli felmondásnak felel meg - csak akkor szüntetheti meg, ha a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan, vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, illetőleg egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Az új Mt. 66. paragrafusának 5. bekezdése pedig arról rendelkezik, hogy az anya vagy a gyermekét egyedül nevelő apa munkaviszonya a munkavállaló képességével, vagy a munkáltató működésével összefüggő okból csak akkor szüntethető meg, ha a munkaszerződésben meghatározott munkahelyen - ennek hiányában azon a munkahelyen, ahol a munkavállaló munkáját szokás szerint végzi - nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja. A képesség magában foglalja az eredményes tevékenység személyes feltételeit, azaz a munkavállalónak mindazon feltételekkel rendelkezni kell, amelyek szükségesek a munkaköri feladatainak teljesítéséhez.

- Ezzel kapcsolatban megjegyzem, hogy a jelenleg hatályos Mt. 90. paragrafusa alapján a munkáltató rendes felmondással nem szüntetheti meg a munkavállaló munkaviszonyát a gyermek három éves koráig. A munkaviszony rendkívüli felmondással történő megszüntetésére azonban a jelenleg hatályos jogszabályok szerint is van lehetőség - teszik hozzá az állásfoglalásban.

Most is megoldják

Farkas Zsuzsa elmondta, bár a védettség most is megvan, a jelenleg hatályos szabályozás sem nyújt teljes védelmet: a kisgyerekesek mintegy 80%-át nem tudják visszavenni. A jogász elmondása szerint ilyen esetekben a cégeknek mintegy fele próbált meg korrekt módon megválni a nőktől, a másik fele viszont inkább azt akarta elérni, hogy a dolgozó magától mondjon fel.

- 20 ügyből kettőben történik meg a valós továbbfoglalkoztatás. A nők általában a gyermek kétéves kora után keresik fel régi munkáltatójukat, ami után elméletileg még egy évig védettek lennének, azaz csak rendkívüli felmondással lehetne őket elbocsátani. Egyik ügyfelemtől úgy próbáltak megválni, hogy felajánlották, dolgozzon még három hónapot, majd írja alá a közös megegyezéssel történő felmondást. Miután meglátogattuk a munkáltatót, és felhívtuk a figyelmét arra, hogy a kismama még 15 hónapig védett, másnapra lett olyan munkakör, amit be tudott tölteni. A hölgy viszont valójában nem dolgozik, érdemi munkát nem végez, mert a munkakör mellé feladatokat már nem kapott. A kismamát kirekesztik, megtűrt személyként tekintenek rá, feltűnés nélkül próbálják ellehetetleníteni. Tenni ez ellen nagyon nehéz, mivel nem lehet bizonyítani, hogy azért diszkriminálják, mert kismamaként vissza akart térni. Az új Munka Törvénykönyve még rosszabb helyzetet teremt, hiszen, ha valaki három éven belül megy vissza, el lehet bocsátani - avatott be a szakember.

További tudnivalók

Fontos, hogy a fenti szabályozás csak nyáron lép életbe, ugyanakkor már az idei évre vonatkozóan is van több olyan szabály, amely változott, és amely a kismamák munkavállalását érinti.

Tavaly augusztus óta a kisgyerekes nőknek is kötelező a visszatérés előtt 60 nappal bejelenteni, hogy szeretnének újra dolgozni, a bejelentést pedig célszerű írásban megtenniük. Korábban a nő akkor szólt, amikor akart.

Változtak a gyes melletti munkavégzés szabályai is. Gyes mellett napi hat vagy heti maximum 30 órát lehet dolgozni. Ha valaki otthon dolgozik, azaz távmunkában, akkor viszont korlátlan időbeosztással dolgozhat. Ha valaki gyed mellett tér vissza, akkor a gyed már nem jár neki, felveheti viszont a munkabére mellett a gyest, de csak akkor, ha részmunkaidőben dolgozik. A tgyás folyósítása mellett továbbra sem lehet munkát vállalni, pontosabban lehet, de ebben az esetben már nem jár az állami juttatás, csak a bér.

A pótszabadság idén már mindkét szülőnek jár, két-két napot kaphat az apa és az anya is. Változás, hogy ha a szülők elváltak, akkor a munkáltató igazolást kérhet arról, hogy a pótszabadságért folyamodó szülő valóban részt vesz a gyermek életében.

A szabadságot is meg lehet már váltani idén, de nem az egészet, hanem csak azt, ami a tgyás idejére járt. Ha valaki kismamaként kölcsönzött munkavállalóként dolgozik, dolgozna, akkor tudni kell, hogy ma már az öt évet elérő státusz munkaviszonyt generál.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vagyis, ha valaki öt éven keresztül dolgozik ugyanannál a cégnél kölcsönzött munkaerőként, akkor neki is ugyanolyan jogai lesznek, mint a nem kölcsönzött munkavállalóknak. Farkas Zsuzsa elmondása szerint ez főként a banki szférában jellemző, a cégek viszont megtalálták itt is a kiskaput: a határidő lejárta előtt egy másik kölcsönző cégen keresztül alkalmazzák ugyanazt a munkavállalót, így rá már nem érvényes a szabály.

Ezt is szeretjük