A legtöbb főnök csinálja, de van, ahol már törvény tiltja: a te munkáltatód is bűnös?

A munkaidő-magánélet egyensúlya világszerte kényes probléma, ezért a franciák bevezettek egy új törvényt a munkavállalók előnyére.

Munka és magánélet egyensúlya
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szünet nélküli online lét és a folyamatos kapcsolattartás kora egyrészt megkönnyíti az életet, másrészt azonban megfoszt az igazi kikapcsolódás és feltöltődés lehetőségétől. Többek közt a munkához való viszonyt írja teljesen felül az okostelefonok, tabletek és laptopok térhódítása. Éppen ezért fontos lépéseket tenni az offline lét felé, akár egyéni, akár vállalati vagy éppen országos szinten.

Hivatalosan így kellene lennie, de a valóság az, hogy a munkaórák lejártával sem ér véget teljesen a munkaidő. Hiszen szép számmal akadnak olyanok, akik hétköznap esténként, de még akár hétvégén is kapnak céges e-maileket. Ezért a franciák betiltották a munkaórákon kívüli e-mailezést.

Nincs többé munkaidőn kívüli levelezés

Franciaországban bevezettek egy új törvényt, mely a kikapcsoláshoz való jogot biztosítja a munkavállalóknak, a munkáltatók kezét pedig szigorúan megköti, ha a telefon vagy a számítógép billentyűzetei után nyúlnának, hogy munkaidőn kívül zargassák a dolgozókat.

A törvény értelmében egyetlen egy ötven vagy annál több munkavállalót foglalkoztató cég sem küldhet e-maileket a dolgozóinak a munkaidőn kívül. A francia kormány ezzel próbálja segíteni a dolgozó állampolgárokat, hogy közelebb kerüljenek a munka-magánélet egyensúlyhoz.

Egyelőre komoly büntetés még nem sújtja azokat a vállalatokat, akik megszegik a korlátozást, azonban minden cégnek világosan meg kell fogalmaznia, hogy mikor biztosít teljes értékű, zavartalan szabadidőt a dolgozói számára.

Egészséges munka és magánélet viszony

Az ember nem azért él, hogy dolgozzon, így kiemelten fontos, hogy a munka mellett legyen idő a saját igényeknek megfelelő szabadidős tevékenységekre. Franciaország pedig, úgy tűnik, élen jár azoknak az országoknak a körében, akik igyekeznek ebben a legtöbb segítséget nyújtani a munkavállalóknak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Évente harminc napnyi szabadnapot és 16 hetes fizetett családi szabadságot biztosítanak a dolgozó franciák számára, ami hasznos lehet például kisbaba gondozásánál vagy beteg családtag ápolásánál.

Többek közt a munka és magánélet közötti távolság megtartása azért is fontos, mivel csak úgy lehet a maximális teljesítményt nyújtani a munkahelyen, ha a magánéletben van honnan energiát gyűjteni és feltöltődni. Hiszen, ha erre nincs lehetőség, nem kell sok, és beköszönt a kiégés, ami pedig végleg aláássa a dolgozók teljesítményét.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük