Ez a hely a világ legnagyobb műanyagszennyezője: átfogó felmérés készült
A világ legnagyobb műanyagszennyezője az Amerikai Egyesült Államok.

GettyImages-157383990
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ legtöbb, évente mintegy 42 millió tonna műanyagszemete az Egyesült Államok számlájára írható. Az amerikai szövetségi kormánynak átadott tanulmány szerint az olcsó, sokoldalúan felhasználható műanyagok megjelenése a műanyaghulladék világméretű özönét eredményezte, a tengerbe dobott és a vízi élővilágot fenyegető, eldobható műanyagok legnagyobb része mögött az Egyesült Államok áll.

Az 1960-as évek óta meredeken emelkedik a műanyagszemét mennyisége az Egyesült Államokban, a legfrissebb adatok szerint évente 42 millió tonnára rúg, ami lakosonként 130 kilogrammot jelent - olvasható a The Guardian brit napilap online kiadásában. Ez nagyjából kétszerese a kínai plasztikhulladéknak, és több, mint az Európai Unió - az adatközlés idején - 28 államának összes műanyagszemete együttvéve.

Az újrahasznosítás infrastruktúrája nem tud lépést tartani az amerikai műanyagtermelés növekedésével. A műanyagszemét - köztük palackok, szívószálak, csomagolóanyagok - eldobálása, a hulladéklerakás és a lerakótelepek nem megfelelő használata miatt évente akár 2,2 millió tonna műanyag is kerülhet a környezetbe a jelentés szerint. A szemét nyomon követésének hiányzó adatai miatt a valódi mennyiség még ennél is jelentősebb lehet. A műanyag nagy része a folyóvizeken keresztül az óceánokba kerül.

A világon évente legalább 8,8 millió tonna műanyagszemét jut az óceánokba, ami annyi, mintha minden egyes percben egy szeméttel teli kukásautó ürítené a terhét a sós vízbe. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, a mennyiség 2030-ra évente 53 millió tonnára ugorhat, ami durván a világ óceánjaiból évente kifogott halmennyiség súlyának fele.

A cikk az ajánló után folytatódik

Legyél te is a Föld Bajnoka! Vegyél részt az E.ON tudatos kihívásában izgalmas nyereményekért!

Az E.ON által szervezett Föld Bajnokai kihívás célja, hogy megmutassa, apró lépésekkel, közös erővel is sokat tehetünk bolygónk megmentéséért.

Mit kell tenned, hogy részt vegyél a kihívásban?

- Látogass el az eon.hu/egyutt oldalára, nézd meg az aktuális kihívások listáját, és a jelentkezés feltételeit.

- Hat témakör, témánként több kihívás. Rendszeresen érkeznek új fenntarthatósági témákkal, és új feladatokkal, melyek közül legalább egyet kell teljesítened.

- Nyerhetsz Vegital Silver Digital növényi ital készítő gépet, és érdemes több feladatot teljesíteni, hiszen négy, különböző kihívás területről elvégzett feladat esetén részt veszel a fődíjért szóló sorsoláson, ahol egy HECHT EQUIS WHITE  elektromos robogót sorsolnak ki!

#földbajnokai

További részletekért kattints!

Promóció

Az Egyesült Államok kongresszusa által a nemzeti tudományos, műszaki és orvostudományi akadémiáknak megrendelt jelentést a Margaret Spring - Monterey Bay Aquarium - vezette szakértői csoport állította össze. A bizottság azt ajánlja, a jövő év végéig készítsék el az új nemzeti stratégiát, amelynek a - különösen az újrafelhasználásra alkalmatlan - műanyag gyártásának visszaszorítására kell törekednie.

Fotók: Getty Images

Ki ne dobd a PET-palackot! Mini üvegház és trendi térelválasztó is készülhet belőle

A PET-palack nem egyszerű szemét, hanem nagyszerű alapanyag!

Ezt is szeretjük