Ez a hely a világ legnagyobb műanyagszennyezője: átfogó felmérés készült
A világ legnagyobb műanyagszennyezője az Amerikai Egyesült Államok.

GettyImages-157383990
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ legtöbb, évente mintegy 42 millió tonna műanyagszemete az Egyesült Államok számlájára írható. Az amerikai szövetségi kormánynak átadott tanulmány szerint az olcsó, sokoldalúan felhasználható műanyagok megjelenése a műanyaghulladék világméretű özönét eredményezte, a tengerbe dobott és a vízi élővilágot fenyegető, eldobható műanyagok legnagyobb része mögött az Egyesült Államok áll.

Az 1960-as évek óta meredeken emelkedik a műanyagszemét mennyisége az Egyesült Államokban, a legfrissebb adatok szerint évente 42 millió tonnára rúg, ami lakosonként 130 kilogrammot jelent - olvasható a The Guardian brit napilap online kiadásában. Ez nagyjából kétszerese a kínai plasztikhulladéknak, és több, mint az Európai Unió - az adatközlés idején - 28 államának összes műanyagszemete együttvéve.

Az újrahasznosítás infrastruktúrája nem tud lépést tartani az amerikai műanyagtermelés növekedésével. A műanyagszemét - köztük palackok, szívószálak, csomagolóanyagok - eldobálása, a hulladéklerakás és a lerakótelepek nem megfelelő használata miatt évente akár 2,2 millió tonna műanyag is kerülhet a környezetbe a jelentés szerint. A szemét nyomon követésének hiányzó adatai miatt a valódi mennyiség még ennél is jelentősebb lehet. A műanyag nagy része a folyóvizeken keresztül az óceánokba kerül.

A világon évente legalább 8,8 millió tonna műanyagszemét jut az óceánokba, ami annyi, mintha minden egyes percben egy szeméttel teli kukásautó ürítené a terhét a sós vízbe. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, a mennyiség 2030-ra évente 53 millió tonnára ugorhat, ami durván a világ óceánjaiból évente kifogott halmennyiség súlyának fele.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Egyesült Államok kongresszusa által a nemzeti tudományos, műszaki és orvostudományi akadémiáknak megrendelt jelentést a Margaret Spring - Monterey Bay Aquarium - vezette szakértői csoport állította össze. A bizottság azt ajánlja, a jövő év végéig készítsék el az új nemzeti stratégiát, amelynek a - különösen az újrafelhasználásra alkalmatlan - műanyag gyártásának visszaszorítására kell törekednie.

Fotók: Getty Images

Ki ne dobd a PET-palackot! Mini üvegház és trendi térelválasztó is készülhet belőle

A PET-palack nem egyszerű szemét, hanem nagyszerű alapanyag!

Ezt is szeretjük