Tavasszal átlag feletti a baleseti kockázat: a rendőrség erre figyelmeztet a megnövekedett motoros közlekedés miatt

A motorosok tavasz idején újra birtokba veszik az utakat. A baleset-megelőzés mindenki érdeke.

GettyImages-692618464

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tavasz beköszöntével egyre több a motoros az utakon, ám az autósok az elmúlt pár hónapban elszokhattak a náluk kisebb, esetenként gyorsabban mozgó járgányoktól. A rendőrség ezért a baleset-megelőzés fontosságára hívta fel a közlekedők figyelmét.

A kedvező időjárás megérkeztével ugrásszerűen megnő az utakon a motorosok száma, akiknél a baleseti kockázat átlag feletti. Ennek oka, hogy a motorosokat a gépkocsik vezetőire jellemző passzív biztonságtechnikai megoldások - karosszéria, energiaelnyelő zónák, biztonsági öv, légzsák - nem védik, így baleset esetén testük közvetlenül sérülhet.

Tanácsok autósoknak és motorosoknak tavasz idejére

A motorbalesetek bekövetkezésének több oka is lehet, de a legnagyobb rizikófaktort az emberi tényezőben kell keresni, vagyis képességeiket túl-, azonban gépük teljesítményét pedig alulbecsülik. A baj megelőzése érdekében autósként és motorosként is be kell tartani a rendőrség tanácsait!

  • Közlekedj fokozott figyelemmel! Mindig számítani kell arra, hogy bármelyik pillanatban hirtelen kell fékezni, esetleg vészfékezés közben kikerülési manővert is végre kell hajtani.
  • Az egymás melletti motorozás semmilyen körülmények között nem ajánlott, mivel nem biztosít elég helyet a manőverezésre.
  • A helyes követési távolság megválasztása igen fontos, de emellett mindig úgy kell motorozni, hogy legyen menekülő útvonal. Hirtelen veszélyhelyzet esetén nem az akadályt kell nézni, hanem a menekülő útvonalra koncentrálni.
  • Fontos, hogy a motorosok úgy közlekedjenek, hogy folyamatosan jól láthatók legyenek az autók visszapillantó tükreiben, ne a holtterükben motorozzanak!
  • A megfelelő védőfelszerelés életet menthet! Az élénk színű bukósisak, motorosruha és motoroscsizma nemcsak könnyebben észrevehetővé teszi a motorost a közlekedés többi szereplője számára, de egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkenti.
  • Csak felkészülten, felkészített motorral indulj útnak! A motorkerékpárok közlekedésben történő részvételének is alapfeltétele a műszakilag kifogástalan állapotú jármű és a vezető felkészültsége a motorozásra.
  • Gépjárművezetők, valamint motoros sofőrök esetében is a vezető baleseti okok között szerepel a sebesség nem megfelelő megválasztása, az elsőbbségi jog meg nem adása, az irányváltoztatás szabályainak be nem tartása és a szabálytalan előzés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az autósokat arra kéri a rendőrség, hogy útjuk során kiemelt figyelemmel legyenek a motorral, kerékpárral közlekedőkre! Vezessenek türelmesen, toleránsan, az „Elsőbbségadás kötelező”, illetve az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblák szabályait a kétkerekűvel közlekedők esetében is kivétel nélkül tartsák be!

Fotók: Getty Images

Fel se ülj a biciklire, ha ez a 8 tartozék nincs rajta

A kerékpárra mint közúti forgalomban részt vevő járműre is fontos szabályok vonatkoznak.

Ezt is szeretjük