Tavasszal átlag feletti a baleseti kockázat: a rendőrség erre figyelmeztet a megnövekedett motoros közlekedés miatt
A motorosok tavasz idején újra birtokba veszik az utakat. A baleset-megelőzés mindenki érdeke.

GettyImages-692618464
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tavasz beköszöntével egyre több a motoros az utakon, ám az autósok az elmúlt pár hónapban elszokhattak a náluk kisebb, esetenként gyorsabban mozgó járgányoktól. A rendőrség ezért a baleset-megelőzés fontosságára hívta fel a közlekedők figyelmét.

A kedvező időjárás megérkeztével ugrásszerűen megnő az utakon a motorosok száma, akiknél a baleseti kockázat átlag feletti. Ennek oka, hogy a motorosokat a gépkocsik vezetőire jellemző passzív biztonságtechnikai megoldások - karosszéria, energiaelnyelő zónák, biztonsági öv, légzsák - nem védik, így baleset esetén testük közvetlenül sérülhet.

Tanácsok autósoknak és motorosoknak tavasz idejére

A motorbalesetek bekövetkezésének több oka is lehet, de a legnagyobb rizikófaktort az emberi tényezőben kell keresni, vagyis képességeiket túl-, azonban gépük teljesítményét pedig alulbecsülik. A baj megelőzése érdekében autósként és motorosként is be kell tartani a rendőrség tanácsait!

  • Közlekedj fokozott figyelemmel! Mindig számítani kell arra, hogy bármelyik pillanatban hirtelen kell fékezni, esetleg vészfékezés közben kikerülési manővert is végre kell hajtani.
  • Az egymás melletti motorozás semmilyen körülmények között nem ajánlott, mivel nem biztosít elég helyet a manőverezésre.
  • A helyes követési távolság megválasztása igen fontos, de emellett mindig úgy kell motorozni, hogy legyen menekülő útvonal. Hirtelen veszélyhelyzet esetén nem az akadályt kell nézni, hanem a menekülő útvonalra koncentrálni.
  • Fontos, hogy a motorosok úgy közlekedjenek, hogy folyamatosan jól láthatók legyenek az autók visszapillantó tükreiben, ne a holtterükben motorozzanak!
  • A megfelelő védőfelszerelés életet menthet! Az élénk színű bukósisak, motorosruha és motoroscsizma nemcsak könnyebben észrevehetővé teszi a motorost a közlekedés többi szereplője számára, de egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkenti.
  • Csak felkészülten, felkészített motorral indulj útnak! A motorkerékpárok közlekedésben történő részvételének is alapfeltétele a műszakilag kifogástalan állapotú jármű és a vezető felkészültsége a motorozásra.
  • Gépjárművezetők, valamint motoros sofőrök esetében is a vezető baleseti okok között szerepel a sebesség nem megfelelő megválasztása, az elsőbbségi jog meg nem adása, az irányváltoztatás szabályainak be nem tartása és a szabálytalan előzés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az autósokat arra kéri a rendőrség, hogy útjuk során kiemelt figyelemmel legyenek a motorral, kerékpárral közlekedőkre! Vezessenek türelmesen, toleránsan, az „Elsőbbségadás kötelező”, illetve az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblák szabályait a kétkerekűvel közlekedők esetében is kivétel nélkül tartsák be!

Fotók: Getty Images

Fel se ülj a biciklire, ha ez a 8 tartozék nincs rajta

A kerékpárra mint közúti forgalomban részt vevő járműre is fontos szabályok vonatkoznak.

Ezt is szeretjük