Miért leszünk agresszívabbak a volán mögött? Nem azért, mert mindenki hülye
Az agresszív vezetés közbeni viselkedés alapja a területvédő magatartás.

auto-dohos-noci
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

"Mé’ nem mész má’, te szerencsétlen állat?!" "Mit dudálsz, ne dudájjá’, te idióta barom!" "A te kocsidba nem szereltek indexet?! Majdnem beléd mentem, te kretén!"

Ismerős, kizárólag a volán mögött elhangzó mondatok, melyeket a másik autó sofőrje jó esetben nem hall. Rosszabb esetben az agresszió további agressziót szül, utat engedve az angol nyelvterületen csak Road Rage-nek - országúti őrjöngésnek - keresztelt jelenségnek.

Miért leszünk agresszívak a volán mögött?

Az agresszivitás alapja a behatároltság. Míg egy késésben lévő gyalogos futásnak eredhet, egy biciklis tekerhet gyorsabban, egy autóval közlekedő ember a dugóban ülve nem tehet mást, mint vár. És vár. És fortyog magában. És dudál. És káromkodik. Az előtte feltorlódott autósor haladási sebességét azonban nem tudja befolyásolni. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy hajlamosak vagyunk az autóban ülve a territoriális - vagyis területvédő - gondolkodásmódra.

Területvédő magatartás

A territorialitás szerepét a közúti dühben megerősítette egy Colorado Állami Egyetemen végzett kutatás. Egyúttal alátámasztja sokak előítéletét, miszerint azok az emberek, akik külön erőfeszítéseket tesznek autóik testreszabására, hajlamosabbak a vezetés közbeni agresszióra. A felmatricázott, utólag spoilerrel felszerelt, színes alufelnis - de még az apró műanyag műszerfaljátékokkal díszített - autók gazdáinak gondolkodásmódja is nagyobb eséllyel territoriális. A területvédő célú agressziót pedig természetesen fokozza az utakon jelentkező túlzsúfoltság.

A sofőrök lényegében egyszerre tartózkodnak magánterületen - az autójukban - és nyilvános helyen - az úton. Ebből a kettősségből adódhat, hogy elfelejtik, a közút nem az övék, és olyan területvédő magatartást tanúsítanak, ami általában csak személyes térben elfogadható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Veszélyes sofőrök

Nem csak az agresszivitás lehet veszélyes az utakon. Vannak sofőrök, akik vezetés közben valami egészen mást csinálnak, elvonva ezáltal figyelmüket az útról.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük