Rossz vezetési szokások, amik árthatnak az autónak: nem szabad folyamatosan nyomni a fékpedált

Egy kis odafigyeléssel rengeteg pénzt lehet megspórolni, amit az autó javítása igényelne.

autóvezetés1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár sokan tartják magukat jó autóvezetőnek, tökéletes sofőr nem létezik. Mindannyiunknak vannak olyan vezetési szokásai, amelyeken lehet csiszolni.

Ha például túl közel megyünk az előttünk lévő járműhöz, vagy kanyarodás előtt elfelejtünk indexelni, az nemcsak bosszúságot, de veszélyt is jelenthet a többi vezető számára, bizonyos manőverekkel pedig az autónk műszaki állapotának is árthatunk. A flottakezelésben piacvezető LeasePlan összegyűjtötte a hét leggyakoribb káros vezetési szokást, és tanácsot ad ezek elkerülésére.

Kerüljük a kátyúkat!

Egyes településeken rosszabb a helyzet, mint máshol, de kátyúk mindenütt vannak. A hibás útszakaszok pedig nemcsak kényelmetlenné teszik az utazást, de komoly műszaki problémához is vezethetnek. Kátyúba hajtás során a gumiabroncs szenvedi el a legtöbb kárt, azonban egy mély vagy éles peremű úthiba meghibásodást okozhat akár a kormányműben, a felfüggesztésben és a kerékbeállításokban is, ezért nagyon figyeljünk, és tudatosan kerüljük ki az úttesten keletkezett gödröket.

autóvezetés4
Fotó: DaveAlan / Getty Images Hungary

Természetesen a saját és a közlekedésben részt vevő társaink biztonsága az első, így ha a kikerülés veszéllyel jár, vagy az utolsó pillanatban sávot kellene váltani, inkább lassítsunk le, így csökkenthetjük a becsapódás erejét és a lehetséges károkat.

Óvatosan a fekvőrendőrökkel!

Hasonlóan ahhoz, amikor nagy sebességgel hajtunk át egy kátyún, a fekvőrendőrökön való túl gyors áthaladás is veszélyeztetheti az autó műszaki állapotát. A fekvőrendőrök célja, hogy adott útszakaszokon biztonságossá tegyék a közlekedést a gyalogosok és a járművezetők számára is, így fontos, hogy ezekhez közeledve lelassítsunk. Különösen óvatosan haladjunk, ha az autó kasztnija alacsony fekvésű, ha ugyanis nekiütközünk egy fekvőrendőrnek, behorpadhat a lökhárító, vagy megsérülhetnek a futómű alkatrészei. Ha volt már ilyen típusú közlekedési balesetünk, mielőbb keressük fel a szervizt, és ellenőriztessük autónkat, mielőtt súlyosbodna a keletkezett sérülés.

Sose feledkezzünk meg a kézifékről!

Függetlenül attól, hogy kézi vagy automata váltós autónk van, a terep pedig dombos-e, vagy sík, minden parkoláskor használjuk a kézi-, azaz a rögzítőféket. Noha a sebességváltó megakadályozhatja a jármű elgurulását parkolásnál, a rögzítőfék az egyetlen olyan alkatrész, amelyet valóban arra terveztek, hogy fixen tartsa az autó kerekeit.

autóvezetés3
Fotó: Tomasz Majchrowicz / Getty Images Hungary

Ha nem húzzuk be a kéziféket, az egyrészt megterheli, másrészt koptatja az autó alkatrészeit. Még a parkolóállás felvétele előtt nyomjuk, illetve húzzuk be a rögzítőféket, hogy csökkentsük a sebességváltó terhelését, megelőzzük a parkolási fiaskókat, és elkerüljük a sebességváltó későbbi meghibásodását.

Álló helyzetből indítsunk előre tolatás után!

Néha túlságosan sietünk, és még mozog az autó, miközben hátramenetből sebességbe kapcsolunk. A sebességváltót azonban nem úgy alakították ki, hogy egyszerre állítsa le az autót, és váltson sebességfokozatot. A fékek állítják meg az autó mozgását, így csak azok használatával lehetséges zökkenőmentesen váltani a pozíciók között, egyébként sérülhet a sebváltó működése.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Álljunk meg teljesen, mielőtt rükvercről egyesbe, illetve drive üzemmódba kapcsolnánk, vagy fordítva. Ha mégsem tudunk szabadulni rossz vezetési szokásunktól, ne várjuk meg, amíg a sebességváltó javításra szorul, hanem a lehető leghamarabb nézessük meg a szervizben.

Ne hagyjuk figyelmen kívül a műszerfal jelzéseit!

Úgy világít a műszerfal kijelzője, mint egy karácsonyfa? Habár kellemes hangulatot adhat a vezetéshez, valójában műszaki problémákra hívja fel a figyelmet. Ha nem foglalkozunk a jelzésekkel, akkor saját és utasaink biztonságát veszélyeztethetjük, elakadhatunk az úton, és sokkal költségesebb javítások elé nézhetünk, mintha a felvillanást követően foglalkoztunk volna a jelzett hibával. Fordítsunk kiemelt figyelmet az akkumulátor, a fék, a légzsák, a hűtőfolyadék, az olaj és a motor problémáit jelző világító ikonokra. 

Ne várjuk meg, hogy teljesen kiürüljön a tank!

Az üzemanyagszint-jelzők pontatlanok lehetnek. Míg esetleg azt feltételezzük, hogy az alacsony üzemanyagszintet jelző lámpa kigyulladása után még könnyedén megtehetünk 60-80 kilométert, az valójában a vezetési körülményektől függ. A benzin hűtőfolyadékként működhet az üzemanyagrendszerben, és ha túl kevés benzin van a tartályban, az alkatrészek túlmelegedhetnek, és meghibásodhatnak.

autóvezetés2
Fotó: RunPhoto / Getty Images Hungary

A katalizátor, a szivattyú és a teljes rendszer roncsolódhat, főleg, ha teljesen elfogy a benzin. Érdemes megelőzni az ilyen típusú károkat azáltal, hogy az üzemanyag-tartályt mindig legalább negyedrészig töltve hagyjuk, és rendszeresen átvizsgáltatjuk a motorbeállításokat, illetve kitisztíttatjuk az üzemanyagrendszert.

Ne nyomjuk folyamatosan a fékpedált!

Ha hosszabb ideig rajta hagyjuk a lábunkat a fékpedálon, az a fékek túlmelegedéséhez vezethet, amelyek ilyenkor elveszítik fékezőerejük egy részét, ez pedig megnehezíti a gyors és biztonságos megállást. Néhány lépéssel azonban megelőzhetjük a fékek túlmelegedését és kopását. Ahelyett, hogy emelkedőről lefelé hajtva vagy közúti forgalomban haladva folyamatosan rajta tartanánk a lábunkat a fékpedálon, inkább:

  • használjuk a motorféket, hogy a fékre minél kisebb feladat háruljon (például hegyről leereszkedésnél),
  • haladjunk óvatosan, meghagyva a szükséges követési távolságot,
  • engedjük fel a gázpedált, és lassítsunk,
  • fékezzünk szakaszosan.

KRESZ-pontok kvíze: mit tilos végrehajtani vasúti átjáróban? 8 kérdés a büntetőpontokról

A büntetőpontrendszer lényege, hogy fenntartsák az utak biztonságát, éppen ezért a súlyosabb vétségek több előéleti pontot vonnak maguk után.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük