5 ravasz trükk, amivel leveheted a főnököt a lábáról

Állásinterjúra készülsz, és meg akarod nyerni a főnököt? Esetleg fizetésemelésre pályázol? Segítünk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb állásinterjú voltaképpen értelmetlen, mert a felmérések szerint az állás elnyerése leginkább attól függ, hogy a jelölt szimpatikus-e az interjúvolónak. Az életrajzból kiolvasható tényszerű információ - a jelölt valódi értéke - végül ugyanis többnyire feledésbe merül. Ami megmarad, az nem más, mint az, hogy milyen benyomást tett az illető.

Az emberek az első négy percben alakítják ki véleményük mintegy 90%-át, és 60-80%-ban nem szóbeli benyomások alapján. Ezért, ha az interjún a lehető legjobb színben szeretnél feltűnni, az alábbi trükkök segítenek. Egy részüknek ráadásul akkor is hasznát veheted, ha később szeretnél kicsit módosítani a veled kapcsolatban a főnöködben élő képen - például akkor, amikor jól jönne egy kis fizetésemelés.

Állva, csomagok nélkül

Amikor megérkezel a főnök vagy az interjúztató irodájához, vesd le a kabátodat, ha lehet, add át a portásnak vagy a titkárnőnek. Semmi esetre se lépj be cókmókokkal megrakodva az irodába, hogy aztán odabent kelljen ügyetlenkedned a lepakolással.

Az előtérben ne ülj le: maradj állva akkor is, ha nyomatékosan hellyel kínálnak. Ha ugyanis leülsz, már nem vagy szem előtt, és nem kell foglalkozniuk veled. A hátad mögött összekulcsolt kézzel állj, hintázz lassan előre-hátra, vagy toronysisak-formában támaszd egymásnak az ujjaidat.

Előbbi a magabiztosság jele, utóbbiak pedig összeszedettségedről, önbizalmadról árulkodnak.
Ez a gesztusegyüttes szüntelenül jelzi, hogy még ott vagy, és vársz.
 

Ahogy belépsz, úgy bánnak majd veled
A belépésed stílusa elárulja, milyen bánásmódot vársz el. Ha a titkárnő azt mondja, szabad, vagy az interjúztató hív be, habozás nélkül indulj el. Ne állj meg az ajtóban, mint egy rossz diák, akit hívatott az igazgató. Amikor átléped a küszöböt, változatlan iramban menj tovább. Bizonytalanságról árulkodik, ha lépést váltasz, sasszézol.

A lépteid is elárulnak

Menj be egyenletes léptekkel, egyenesen, magabiztosan akkor is, ha a bent ülő éppen telefonál, a fiókban kotorászik, vagy a cipőfűzőjét köti. Tedd le a táskát, a dossziét, illetve azt, ami nálad van, állásinterjú esetén fogj kezet az illetővel, majd ülj le. Hadd lássa a magabiztosságot, illetve azt, hogy nem szeretnéd, ha várakoztatnának.
A lassú járás, a hosszú lépések üzenete az, hogy ráérsz, nem izgat az ügy, vagy nincs egyéb dolgod. Nyugalmazott milliomosnak jól áll az ilyesmi, de aki erőt, tekintélyt, tettrekészséget akar sugározni, valamint azt, hogy stramm, életrevaló munkatárs, annál nem célravezető. A fajsúlyos, fontos ember élénken jár, közepes tempóban, közepes hosszúságú léptekkel.

Nem mindegy, hogyan ülsz!

Ha kénytelen vagy pontosan a fogadó féllel szemközti alacsony székre leülni, fordítsd el a széket 45 fokkal, hogy ne kerülj megdorgálandó pozícióba. Ha a szék nem mozdul, a testedet fordítsd el.

Jó jel, ha az iroda oldottabb részében, például a dohányzóasztalnál kínálnak hellyel, mert az elutasítások az esetek 95%-ában az íróasztal mögül történnek. Sose ülj olyan alacsony pamlagra, amelyen nem látszik belőled más, csak két hatalmas láb fölött egy apró fej. Ha ez mégis elkerülhetetlen, ülj a pamlag peremére kihúzott derékkal, hogy ura maradj a testbeszédednek, gesztusaidnak, és 45 fokkal fordulj el a főnöködtől vagy az interjúztatótól.

A kulcsfontosságú gesztusok

A higgadt, nyugodt, összeszedett ember, aki ura érzelmeinek, egyértelmű, egyszerű, átgondolt mozdulatokat használ. A magasabb társadalmi helyzetben lévők kevesebb gesztussal élnek, mint az alacsonyabb státuszúak. Ősi tárgyalási fogásról van szó: akinél a hatalom, az nem szorul rá, hogy sokat mozogjon. A kelet-európaiak például többet gesztikulálnak az alkarjukkal, mint a nyugatiak, a dél-európaiaknál pedig az egész kar, sőt, a váll is részt vesz a taglejtésben. Amikor szükséges, tükrözd vissza a partner gesztusait és mimikáját.

Távozz emlékezetesen!

Távozás előtt nyugodtan és céltudatosan pakold össze a holmidat - ne lázas sietséggel -, nyújts kezet, fordulj meg, és menj ki. Ha jöveteledkor csukva volt az ajtó, csukd be magad után.

Ne feledd: távozáskor megnéznek majd hátulról, ezért fokozottan ügyelj például a cipőd esetében arra, hogy a sarka is tiszta legyen. Ha indulni akarsz, a lábfejedet fordítsd az ajtó felé, és kezdd finoman igazgatni a hajad és az öltözéked, hogy elmenőben kedvező látványt nyújts hátulról. Az ajtóhoz érve lassan fordulj meg, és mosolyogj. Sokkal előnyösebb, ha mosolygó arcod lesz a zárókép, mint a feneked.

Cikkünk Barbara és Allan Peace A testbeszéd enciklopédiája című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük