6 módszer, hogy ne használhassanak ki a munkahelyeden

Úgy érzed, összeroppansz a sok teher alatt, amit a munkahelyeden a válladra pakolnak? Merj nemet mondani!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Érdekeid érvényesítése nélkül kevés esélyed van arra, hogy elérd a céljaidat. Ahhoz, hogy sikeres legyél, meg kell tanulnod kiállni magadért, de ami a legfontosabb: tudnod kell nemet mondani!

Azonosítsd a félelmeidet!

A munkahelyi előmenetel terén gyakran az irreális félelmek jelentik a legnagyobb akadályt.

Érdemes elgondolkoznod azon, hogy vajon mi gátol meg abban, hogy a sarkadra állj, és mártírkodás helyett ellenállj a munkahelyi nyomásnak. Van, aki a tekintélyesebb emberektől és a konfliktushelyzetektől retteg, mások az önérvényesítéstől vagy a felelősségtől. Az sem kizárt, hogy valaki azért bólint rá gondolkodás nélkül is a legnagyobb feladatokra, mert attól retteg, hogy elveszíti a kollégák vagy a főnök bizalmát, szeretetét.

Figyeld magad!

Sokat fejlődhetsz - és a munkahelyeden is feltűnhet -, ha sikerül megfejtened az állandó igenlés motivációit. Ha szembe mersz nézni saját gyengeségeiddel, az már fél siker. Ahhoz, hogy teljes legyen a diadal, sok belső munkára van szükség.

Első körben próbálj meg utánagondolni annak, hogy az utóbbi időben hányszor kerültél a munkahelyeden olyan szituációba, amikor nemet kellett volna mondanod, de erre egyszerűen képtelen voltál. Ezeknek az élethelyzeteknek az újragondolása sokat segíthet abban, hogy később képes legyél határozottan kiállni magadért.

Haladj kis lépésekben!

Az sem túl szerencsés, ha egyik pillanatról a másikra alamuszi beosztottból lázadó munkaerővé változol. Annak érdekében, hogy a kollégáid és a főnököd ne gondolják azt, hogy megőrültél, haladj megfontolt és kis lépésekben. Először csak jelentéktelen apróságokra - például egy ebédmeghívásra - mondj nemet. A visszajelzésekből érzed majd: a környezeted nem szeret kevésbé attól, hogy elutasítasz néhány dolgot. Ha türelmesen haladsz a kijelölt úton, és nem szegi kedved, ha nem sikerül azonnal tökéletesen reagálnod bizonyos helyzetekben, akkor biztosan nem marad el az eredmény.

Csak bátran!

Ha jobban belegondolsz, a munkaadóknak sem érdekük, hogy olyan munkaerőt alkalmazzanak, aki képtelen kiállni magáért.

Az ilyen emberek nem csak saját, de feltételezhetően egy cég érdekeit sem tudnák határozottan képviselni. Ez a szabály fokozottan igaz az előléptetéseknél. A vezetői pozíció a szükséges ismeretek mellett sok önbizalmat, határozottságot feltételez: egy vezető beosztású embernek nap mint nap komoly döntéseket kell meghoznia.

Ha nem vagy bizalommal saját magad iránt, ha nem hiszel magadban, az ítéleteidben, vagy mindig azon morfondírozol, hogy másoknak jobb ötleteik, képességeik vannak, akkor ezt a környezeted is érzi majd. Ha jobb munkára, több lehetőségre és magasabb fizetésre vágysz, akkor elsőként magadnak kell elhinned, hogy képes vagy magas színvonalon teljesíteni a rád bízott feladatokat.

Állj ki magadért!

Bizonyára te is érezted már, hogy egy nálad százszor alkalmatlanabb, ám annál nagyobb szájú kolléga kapott lehetőséget a bizonyításra, miközben te a sarokban mérgelődve próbáltad utolérni magad. Sajnos gyakran előfordul, hogy egy-egy pozícióba nem azok az emberek kerülnek, akik ezt tudásuk vagy tapasztalatuk alapján valóban megérdemelnék.

A döntő szempont sokszor az, hogy a kiválasztott személy rendelkezik-e a munkakör betöltéséhez szükséges vezetői képességekkel, illetve az ezzel párosuló tulajdonságokkal. Egy rátermett vezető képes érvényesíteni az akaratát. Ahhoz, hogy legközelebb te legyél a befutó, ne csak szakmailag, hanem emberileg is képezd magad tovább.

Ne ugorj az első szóra!

Tisztázd magadban - és mindig tartsd szem előtt - a céljaidat! Határozd meg pontosan a munkakörödet, azt, hogy mire szerződtettek. Mindig könnyebb nemet mondani, ha pontosan tudod, mit akarsz elérni, mit akarsz megvédeni, illetve mi az, amit előnyben részesítesz.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha például egy munkatársad segítséget kér tőled, mielőtt azonnal rábólintanál, kérj egy kis időt, hogy átgondolhasd a dolgot. Meglátod, a leggyakrabban csak vaklármáról van szó, és a te közbenjárásod nélkül is megoldható a probléma.

Cikkünk megírásában Sarah Famery Hogyan mondjunk nemet? című könyve segített.

Ezt is szeretjük