Minden idők legnépszerűtlenebb politikusai
Őket utálják a legtöbben
Összegyűjtöttük, az emberek kit nem látnának szívesen hatalmon.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy jó politikusnak lételeme a népszerűség, hiszen a demokráciában a nép kegyén múlik, hogy egy párt mennyire válik jelentőssé. Míg azonban a választások előtt nagy szükség van a pozitív kampányra, sokan szembesülnek azzal, hogy a hatalomra jutást követően olyan intézkedéseket is meg kell hozni, amelyek nem örvendenek osztatlan sikernek az emberek körében.

Persze nem mindenki a közjó érdekében felvállalt kellemetlen kötelességek miatt csúszik le a népszerűségi ranglétra legaljára - a lista vezetői nagyrészt a nyilatkozataiknak vagy éppen botrányaiknak is köszönhetik, hogy az emberek nem szívesen látnák őket jelentős politikai szerepben. Íme, a rendszerváltás óta a legkevésbé kedvelt politikusok a Szonda Ipsos felmérései alapján!

Bokros Lajos

Bokros, aki az 1994-től 1998-ig regnáló Horn-kormány alatt 1995 és 1996 között volt pénzügyminiszter, ez alatt a röpke idő alatt is elérte, hogy neve felkerüljön a legkevésbé kedvelt politikusok listájára.

Valójában az 1995-ös Bokros-csomagnak köszönheti rossz hírnevét: bár még ma sem szerepel a legkedveltebbek között, a Szonda Ipsos felmérései szerint 1995 és 1997 között ő volt az, akit a legkevesebb ember támogatott hazánkban.

A rendszerváltás utáni első radikális megszorítások szükségességéről és hozadékáról máig megoszlik a szakemberek véleménye. Igaz, 1996 márciusára Magyarország belépést nyert az OECD-be, vagyis a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe, ezzel együtt pedig Nyugat-Európába, egy év alatt nagyjából 5%-kal értékelődtek le a jövedelmek, és az infláció is rekordmértékű volt.

Az emberek tehát komoly árat fizettek a kormány, illetve még inkább Bokros Lajos stabilizációs programjáért, nem csoda tehát, ha távozása után nem kívánták újra a tűz közelében látni.

Bokros Lajos
Torgyán József

Torgyán József

Bokros Lajost az a politikus követte 1998-tól a népszerűtlenségi listán, aki szerint a Független Kisgazdapárt nélküle olyan lenne, mint a vőlegény szerszám nélkül, valamint nevezetes parlamenti felszólalásai során többek között Bokros Lajost és Horn Gyulát is lemondásra szólította fel.

Politikusok és vélemények
Ha még többet szeretnél megtudni hazánk politikusairól, nézd meg Politikusok és vélemények című linkgyűjteményünket, amelynek segítségével garantáltan hasznos információkra bukkanhatsz!

Torgyán József, a Független Kisgazdapárt egykori vezetője különös aranyköpéseivel üde színfoltjának is tekinthető a rendszerváltás utáni politikai életnek, ugyanakkor talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy az emberek éveken keresztül bárki mást szívesebben láttak volna hatalmon, mint őt.

A Szonda Ipsos eredményei szerint egy évet kivéve - amikor Csurka István érdemelte ki ezt a kiváltságos címet - egészen 2002-ig, vagyis nagyjából, amíg le nem mondott, őt akarták a legtöbben a hatalomtól távol látni. Pedig volt egy pillanat 2000-ben, amikor igen közel került hozzá, hiszen pártja köztársasági elnöknek jelölte, azonban talán Torgyán is érezte, hogy nem számíthat osztatlan támogatásra, és nemet mondott.

Ki a leghitelesebb miniszterelnök?

Bár mindezidáig a népszerűtlenségi listára nem került fel miniszterelnök, érdekes lehet, hogy az emberek szerint ezt a szerepet ki látta el a rendszerváltás óta a legjobban. Nézd meg!

Csurka István

Az összesített adatok alapján azonban Csurka István még Torgyán Józsefnél is kevésbé szívesen látott személy a magyar politika színpadán. Talán köszönhető mindez III/III-as ügynök múltjának, illetve annak, hogy ezek után büszkén tűzte mellére a szélsőjobb színeit. Bár 1987-ben részt vett az MDF megalapításában, 1993-ban kizárták a pártból belső ellentétek miatt, így még ugyanebben az évben megalapította a MIÉP-et.

Azonban önmagában ez még nem ok arra, hogy a legnépszerűtlenebbek közé kerüljön. Csurka István és pártja többek között Magyarország NATO- és EU- csatlakozására is nemet mondott, valamint arról is híressé vált, hogy nyilatkozatai során nem éppen a visszafogott, hivatalos szónoki stílust követi.

Emellett zsidóellenes teóriái - 2001-ben egy tanulmányt jelentetett meg arról, hogy szerinte a magyar ingatlanbefektetések hogyan szolgálják közvetve az izraeli zsidóság érdekeit - sem kifejezetten tesznek jót az egyes politikusok által nácinak minősített politikus népszerűségének.

Csurka István
Draskovics Tibor

Draskovics Tibor

Draskovics Tibor egy újabb pénzügyminiszter a népszerűtlenek listáján. 2004-ben, a Medgyessy-kormány ideje alatt lett miniszter, majd egy évvel később, immár Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt menesztették, de később igazságügyi miniszter lett. Bár az ő nevéhez nem kötődik megszorító intézkedésektől terhes csomag, éppen elég volt a negatív hírnévhez az, hogy több vele kapcsolatos botrány is bekerült a médiába.

Az első nagy port kavaró ügy 2008-ban volt, amikor egy 1996-os, beszüntetett nyomozás részletei kerültek felszínre. Ezek szerint a Q8 nevű üzemanyag-forgalmazó társaság 68 millióról 100 ezer forintra mérsékelt büntetésével kapcsolatban Draskovics Tibor neve is felmerült, de Horn Gyula ekkor véget vetett a vizsgálatoknak.

2009-ben azonban újabb Draskovics-botrány alakult ki, amikor az igazságügyi miniszter a Magyarok Nyilai nevű szervezetet gyanúsította robbantással egy videofelvétel alapján, amelyről később kiderült, hogy nem bizonyítékértékű. Ezt követően Draskovics lemondott miniszteri pozíciójáról.

Kép: Europress.

Ezt is szeretjük