Orbán alulmaradt Bajnaival szemben
Íme, Magyarország leghitelesebb miniszterelnöke
Olvasóinkat kérdeztük: Bajnai, Orbán, Gyurcsány a sorrend.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Femina szavazást indított, melyben az kérdeztük olvasóinktól, ki a rendszerváltás utáni Magyarország leghitelesebb miniszterelnöke. Az eredmény a jobboldaliaknak fájhat, hiszen nem Orbán Viktor és nem is Antall József végzett az első helyen, hanem a magát párton kívülinek valló, egyébként az MSZP támogatását élvező Bajnai Gordon.

Bajnai Gordon
Orbán Viktor

A szavazásra közel 10 ezer voks érkezett, Bajnai Gordon a szavazatok 41%-át szerezte meg. Orbán Viktor 23%-kal kerül a második helyre, a harmadik 17%-kal Gyurcsány Ferenc lett.

Érdekesség, hogy a szavazás hitelessége érdekében át kellett alakítani szavazórendszerünket oly módon, hogy egy ember csak egyszer szavazhasson. Az ok: a voksolás elindításakor valaki úgy próbálta manipulálni az eredményt, hogy mindenképp Gyurcsány Ferenc nyerjen.

Bajnai a rendszerváltás utáni Magyarország hetedik miniszterelnöke. Miután Gyurcsány Ferenc 2009 márciusában lemondott, a miniszterelnöki posztra a párton kívüli Bajnai került. Az SZDSZ és az MSZP egy hét és egy nap után állapodott meg a miniszterelnök személyében. A korábbi nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter egy évig, 2009 áprilisától 2010 májusáig vezette az országot. Bajnait kétharmados győzelemmel Orbán Viktor váltotta a poszton.

Bajnai nem nyilatkozik

Szollár Domokos, a Bajnai-kormány szóvivője közölte: a volt miniszterelnök nagyon örül a hírnek, ám nem kíván nyilatkozni. Hogy miért, arra Szollár Domokos annyit mondott: Bajnai hazai vonatkozású témákban egyáltalán nem szólal fel. Hozzátette: a volt miniszterelnök tudja, milyen az, amikor folyamatosan kritizálják az embert, épp ezért nem akar kritizálni.

Bajnai egyébként a napokban előadást tartott a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetében, a téma az Európai Unió válsága volt, és direkt módon itt sem kritizálta az Orbán-kormányt.

Nem akarunk politizálni nyilvánosan

A témában nemcsak online szavazást indítottunk, az utca emberének véleményére is kíváncsiak voltunk a leghitelesebb miniszterelnököt illetően. Amint az videónkból kiderül, az emberek névvel, arccal alig vállalták véleményüket, és ha mégis, akkor sem szívesen mondtak neveket.

Nézd meg videónkat az utca emberének véleményéről

Zsolt Péter szociológus, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa lapunknak elmondta, hazánkban hagyománya van annak, hogy az emberek nem szívesen beszélnek politikai elkötelezettségeikről, de az okok nem mindig ugyanazok.

A rendszerváltás előtt a "soha, sehol, senkinek" attitűd volt a jellemző, 1989 után pedig a nyilvánosság előtti szemérmesség volt a fő ok, ami a szükséges lazaság hiányát jelentette.

A későbbiekben lazaságban utolértük a nyugati polgárt, de azt kezdtük el megtanulni, hogy a politika megosztó, törzsi jellegű, csak a baj származik abból, ha ilyen téren kitárulkozunk, veszekedni, kiszolgáltatottá válni pedig nem szeretünk.

- Aki nem akart kellemetlen szituációba kerülni, az kerülte a politikai hitvallást. Olyan ez, mint amikor a meccsre csak a kemény mag jár, és persze hogy a családapa nem viszi ki a kisiskolás fiát - magyarázta Zsolt Péter.

A szociológus szerint a politikai hovatartozás eltitkolása azért nem természetes, mert a politika a nyilvánosság műfaja, mi pedig úgy kezeljük, mint ha magánéleti kommunikáció volna.

Ezt is szeretjük