Íme, az új alkotmány legnagyobb vesztesei
Te is köztük lehetsz!
Elkészült az új alaptörvény. A melegek, a bírók szomorkodhatnak, az életfogytiglant akarók örülhetnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hétfőn gyakorlatilag összeállt az új alkotmány szövege, amelybe jó pár olyan elem került, aminek sokan nem fognak örülni. Rosszul járnak a melegek, az otthonukat vesztők, a nők, a férfiak, a bírák, de még maga Orbán Viktor is.

Lesz viszont olyan is, aki örül majd az új alaptörvénynek. Ilyen lesz, aki a tényleges életfogytiglani büntetést az alaptörvényben akarta látni, illetve, aki nem akart megyék helyett vármegyéket. A saját tulajdonukat féltők is elégedettek lehetnek, hiszen az önvédelem joga is bekerült az új alaptörvénybe. Részletek.

Házasság csak férfi és nő között

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kijelentette, a Fidesz olyan alkotmányt akar, amivel mindenki azonosulni tud. Ez a cél viszont az új alaptörvény szövegét tekintve reálisnak egyáltalán nem nevezhető.

Ott vannak például a melegek, akik bizonyosan nem fognak azonosulni az új alkotmánnyal, hiszen abban az áll: a házasság férfi és nő életközössége. Ez pedig annyit jelent, hogy az azonos jogokért küzdő melegek jó ideig biztosan nem házasodhatnak majd.

A melegszervezetek emiatt tüntetni fognak. Mint mondják, az új alkotmány az azonos nemű párokra nem terjeszti ki a különnemű párokat megillető alkotmányos jogokat, és vélhetőleg hosszú évekre másodrendű állampolgárokká nyilvánítja az LMBT közösség tagjait. A Meleg Egyenjogúságért Koalíció április 15-én, pénteken este vonul utcára.

Kimaradt a lakhatási jog

Azok sem jártak sokkal jobban, akik otthonuk elvesztésétől rettegnek. Míg Franciaországban állampolgári joggá vált a lakhatás – ami annyit jelent, hogy perelni lehet az államot, ha nem ad megoldást a lakhatási problémákra -, addig itthon az új alkotmányba csak részben került bele a lakhatási jog.

A pontos szöveg alapján az államnak nem kötelessége felelősséget vállalni azért, ha ezt a jogot nem tudja biztosítani állampolgárainak, hiszen csak „törekednie kell” az emberhez méltó lakhatás feltételeinek biztosítására. A "törekszik arra" pedig nem egyenlő a számon kérhető felelősségvállalással.

Abortusz-szigorítás a nőknek

Az új alkotmány a magzatot a fogantatástól kezdve védi, ami miatt az abortusztörvényt a magzatvédők megtámadhatják az Alkotmánybíróságnál.

Ha ugyanis az új alkotmány védeni rendeli a magzati életet annak fogantatásától kezdve, ráadásul ugyanazon mondaton belül, melyben az élethez és emberi méltósághoz való jogot deklarálja, bármely arra jogosult állampolgár az Alkotmánybírósághoz fordulhat, hogy az állapítsa meg a jelenleg hatályos magzatvédelmi törvény alkotmányellenességét. Ez pedig nagy valószínűséggel azt eredményezné, hogy a bíróság kötelezi a jogalkotót a jelenlegi szabályozás szigorítására.

Hadkötelezettség a férfiaknak

A férfiak is izgulhatnak, hiszen az új alkotmány szövege kimondja: rendkívüli állapot vagy védelmi helyzet esetén be kell vonulni, és ha valaki lelkiismereti alapon megtagadná a fegyveres szolgálatot, az fegyver nélküli szolgálatot köteles teljesíteni.

Bíráskodás 62 éves korig

Míg a férfiaknak háborúba kell menni, addig az idős bíróknak nyugdíjba. Az új alkotmány szerint a jelenleg 70 éves korukig dolgozó bírókat csak az öregségi nyugdíjkorhatárig, jelenleg 62 éves korukig lehetne foglalkoztatni. Az öregségi korhatár 2020-ig fokozatosan, 65 évre nő. A bírók – köztük a Legfelsőbb Bíróság elnöke – levelet írt az alkotmányozókhoz, hogy ezt ne tegyék be az alaptörvénybe. Eddig úgy tűnik, sikertelen próbálkozás volt a nyílt levél, a honatyák ugyanis rábólintottak a módosításra.

Viszlát, Alkotmánybíróság!

Az Alkotmánybíróság jogkörét is csorbítja az új alkotmány, holott korábban arról volt szó, hogy esetleg visszakaphatja jogköreit. Az új alkotmány szerint viszont költségvetési és adókérdésekben addig nem dönthet a testület, míg az államadósság mértéke meghaladja a GDP 50 százalékát. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tervei szerint 2018-ig valósulhat ez meg.

Nem lesz szavazati jog a gyerekek után

Nemcsak a nép, Orbán Viktor is szomorkodhat, hiszen az alkotmányos kérdőívet visszaküldők úgy döntöttek: nem akarnak a gyerekek utáni szavazati jogot. A miniszterelnök ezt elfogadta, ám közölte azt is: bár a kérdőívet visszaküldők nemet mondtak az ötletre, ő nem adja fel a harcot, és az elkövetkezendő években szeretne energiákat fordítani arra, hogy meggyőzze az embereket arról, fontolják meg a jog bevezettetését.

Tényleges életfogytiglani büntetés

Míg a lakhatási jog kikerült az új alkotmányból, addig bekerült a tényleges életfogytiglani büntetés. Ez azért érdekes, mert a büntetési tétel most is létezik, és alkalmazzák is a bírók. Ettől függetlenül a Fidesz-KDNP-nek és az alkotmányozó kérdőívet visszaküldőknek fontos volt, hogy ez is bekerüljön az alaptörvénybe.

Önvédelem joga

Bekerült az alaptörvénybe az önvédelem joga is, attól függetlenül, hogy a Büntető törvénykönyvben már ez is szerepel.

Eszerint nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személyei, javai vagy közérdek elleni jogtalan támadás elhárításához szükséges. Szakértők szerint e két jog azért került be az alaptörvénybe, hogy később az Alkotmánybíróság ne tudja megsemmisíteni a Btk.-k ide vonatkozó rendelkezéseit.

Nem lesznek vármegyék

Sokáig ment a vita, hogy a megyék vármegyék legyenek-e vagy sem. Végül a Fidesz-KDNP úgy döntött, maradnak a régi névnél, és elvetik a merőben új ötletet, pedig az a fórumozók egyik kedvenc témájává vált.

Ezt is szeretjük