Deutsch elárulta: így reagált Orbán a Twitter-bejegyzéseire
Interjú
Az EP-képviselő újra feltűnt a színen. Mit csinál a Twitterezésen kívül? Mikor van a gyerekeivel? Hazajönne?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Deutsch Tamás regisztrált a Twitterre, és egy csapásra ő lett a vezető hír az összes blogon, hírportálon, de a napilapok, televíziók is foglalkoztak bejegyzéseivel, ráadásul az Economist is megemlékezett róla egy pozitívnak épp nem nevezhető cikkben. 

Interjúnkból megtudhatod, mit szólt Orbán Viktor a Twitter-bejegyzésekhez, de kiderül az is, hogy mit csinál Deutsch EP-képviselőként, vagy, hogy kit tart a Parlament legizgalmasabb nőjének.

Deutsch képviselőtársairól is elmondja a véleményét, kifejtve, hogy, akik dupla költségtérítést vettek fel, azok nem csalni akartak, csak elfeledkeztek egy papír kitöltéséről.

Az EP-képviselő magánéletébe is betekintést enged, így kiderül, hogy Deutsch most is szerelmes, második feleségének két gyereke pedig - csakúgy, mint ő - Brüsszelben dolgozik.

- Mennyi hivatalos hívást kapott a Twitter-oldala miatt?

- A sajtótól rengeteget. Ahogy ezt valaki a Twitteren írta, Twitter-celeb lettem. Félreértés ne essék, nem voltam, nem vagyok, és nem is akarok soha celeb lenni, de a twitterezésem nagy érdeklődést kiváltó dolog volt, ez tény.

- Igen, az Economist is megemlékezett róla. Cikkükben azt írják, hogy a kormány által 100 ezer fontért megbízott PR-cégnek, aminek az a feladata, hogy csiszolgassa az országimázst, azzal kellene kezdenie, hogy órákat ad az elfogadható nyelvhasználatról a közbeszédben. Nem érzi úgy, hogy bejegyzéseivel rossz fényt vet Magyarországra?

- Mindent, amit a Twitteren írtam, vállalok. Nem bántam meg, és nem csinálnám másképpen. Közszereplő vagyok, igénylem a kritikát, és hozzá is szoktam. Mindenkinek a stílusa kritizálható. Az Economist írását szellemes fricskának, nem egy durva kritikának tartom. Könnyed, elegáns, az angol újságírásra jellemző gunyoros cikk volt.

- De nem érzi úgy, hogy rossz fényt vet Magyarországra az, hogy az Economist ilyet ír egy magyar politikusról?

- Az írás rám vet rossz fényt azoknak az embereknek a szemében, akik úgy gondolják, hogy ördögtől való a közbeszédben trágár kifejezéseket használni. Sokan gondolják azt, hogy az ilyen megszólalások rontják a közbeszéd stílusát, míg mások - ahogy én is - úgy gondolják, hogy a közbeszédben megfelelő alkalmakkor helye lehet ennek a hangvételnek.

- Volt egy bejegyzése, melyben párttársait említette. Egészen pontosan ezt írta: úgy látszik, a legjobb fideszes barátaim körében is tombol a járványos meghülyülés. Most kéne egy pillanatra megállni, megnyugodni. Itt mire gondolt?

- Arra például, hogy több képviselőtársam a jogszabályi rendelkezésekkel ellentétesen országgyűlési képviselőként és önkormányzati vezetőként is felvett költségtérítést. Nem arról volt szó, hogy bárki is kiskapukat keresett volna közülük, hanem arról, hogy az önkormányzati választás utáni rohanásban a frissen hivatalba lépő országgyűlési képviselő önkormányzati vezetőink közül néhányan elfeledkeztek egy papír kitöltéséről, melyben nyilatkoztak volna, melyik költségtérítést szeretnék igénybe venni.

- Én azért észreveszem azt, ha a számlámon plusz 1-200 ezer forinttal több van…

Az első hónap után észre is vették, hogy önkormányzati vezetőként is kapnak költségtérítést. Ezzel a bejegyzéssel is azt akartam mondani, hogy oda kell figyelni, nem kell kapkodni, nem kell rohanni, mert ekkora üggyé dagadhat a dolog.

- Orbán Viktor mit szólt a twitterezéséhez?

Nevetett. Tréfálkozva szót váltottunk, és nevetett.

- Nem pirított Önre, hogy Tomikám, azért ezt nem kéne?

Orbán Viktor nem ilyen ember. Ha van véleménye, normálisan elmondja. Egy városi legenda, hogy Orbán Viktor mindenkinek minden dolgába beleszólna, és akár még azt is megmondaná, hogy milyen színű nyakkendőt vegyen fel az ember.

- Sokan mondják, hogy inkább dolgozna ahelyett, hogy twitterezik.

- Néhány percbe telik csupán, hogy megírjak egy bejegyzést, nem visz el órákat az életemből. Jut idő bőven a munkára.

Bizottsági ülések, munkacsoport-ülések - Ezzel foglalkozik Deutsch az EP-ben

- Mit csinál Ön EP-képviselőként? Hogyan képzeljük el egy hetét?

Nem költöztem Brüsszelbe, így minden hétfőn odarepülök, és csütörtök délután-este jövök haza. Az Európai Parlament munkarendje jól szervezett, illetve kiszámítható. A plenáris ülések minden hónapban egy hétig tartanak, és az Európai Parlament székhelyén, Strasbourgban vannak.

Három EP-bizottság, a regionális fejlesztési, a szociális és foglalkoztatási, valamint a költségvetési ellenőrzési bizottság munkájában veszek részt, az utóbbinak az alelnöke is vagyok. Gyakran vannak bizottsági ülések, szinte minden héten több alkalommal is. A bizottsági üléseket úgynevezett előkészítő ülések előzik meg, melyeken egy adott bizottság munkájában részt vevő néppárti képviselők tekintik át az ügyeket.

Az úgynevezett munkacsoport-üléseken a hasonló tematikájú bizottságok néppárti képviselői vesznek részt. A fideszes Európai Parlamenti képviselők minden héten tartanak megbeszélést, delegációs ülést. És havonta két-három alkalommal tanácskozik az Európai Néppárt parlamenti frakciója is.

- Mi az, amire EP-képviselőként büszke?

Én voltam az egyik kezdeményezője annak a végül több frakció által beterjesztett határozati javaslatnak, melynek parlamenti elfogadása alapján döntött az Európai Bizottság arról, hogy az Európai Szolidaritási Alapból anyagi segítséget kapnak a tavalyi árvízkatasztrófa által érintett országok, így Magyarország is.

Egyik kidolgozója és kezdeményezője voltam a Duna Stratégiával kapcsolatos Európai Parlamenti határozatnak. A Duna Stratégia egy új, makro-regionális fejlesztési program, melynek a célja a Duna-térség gazdasági, szociális gyarapodásának elősegítése a meglévő uniós források országokon átívelő felhasználásával.

Deutsch hétvégi apuka

- Említette, hogy csütörtökig van kint, aztán hazajön. Itthon mit csinál?

- Végzem a dolgom az MTK elnökeként, a Hét Határ önkormányzati egyesület vezetője vagyok, és én vagyok a VII. kerületi Fidesz-szervezet elnöke is. A dél-alföldi régió, Békés és Csongrád megye ügyeiért felelős európai parlamenti képviselőként tevékenykedem, ezért sok időt töltök Hódmezővásárhelyen is. És emellett sikeresen letettem a jogi szakvizsgát.

- Mikor van a gyerekeivel?

Többnyire hétvégén. Négy gyermekem van. Elváltam, nem élek velük, ezért bizony hétvégi apuka vagyok.

- El lehet ennyi felé szakadni?

Édesanyám természetét örököltem. 76 éves, de négy-öt 36 éves ember energiája van benne.

- Mik a tervei? Ha lejár a mandátuma, visszajön Magyarországra?

Nagyon érdekes az európai parlamenti képviselői munkám. És egyaránt hatalmas megtiszteltetés európai, illetve magyar parlamenti képviselőként dolgozni. Pozíció, tisztség betöltésével kapcsolatos ambícióim nincsenek.

Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen jó néhány, komoly büszkeségre okot adó tisztséget tölthettem már be: lehettem magyar és európai parlamenti képviselő, parlamenti frakcióvezető-helyettes, fővárosi és kerületi önkormányzati képviselő, voltam a Magyar Országgyűlés alelnöke, és voltam miniszter.

- Mi kell ahhoz, hogy valaki ennyi mindenhez értsen?

Egy dologhoz értek, vagy, ha tetszik, a szakmám egy és ugyanaz: politikus vagyok. Hogy jó vagy rossz, azt eldöntik a választók, a politikustársaim, a politológusok, az újságírók. Talán fogalmazhatok úgy, hogy olyan futballista vagyok, aki több poszton is bevethető.

Nevelt gyermekei is Brüsszelben dolgoznak

- Mik a tervei az elkövetkezendő tíz évre?

Nekem a munkám, a hivatásom, a foglalkozásom a politika. Az elkövetkező tíz évben is politikusként fogok dolgozni. Húsz év múlva érem el a nyugdíjkorhatárt, de nem olyan ember vagyok, aki a 65 éves korát megelőző években már alig várja majd, hogy nyugdíjba mehessen.

Szeretnék persze az unokáimmal rengeteget foglalkozó nyugdíjas is lenni. A nagyfiam idén lesz 22 éves. Azok közé a 45 évesek közé tartozom, akik közelebb vannak ahhoz, hogy unokái legyenek, mint ahogy azt ma gondolnánk.

- Milyen érzés nemsokára nagypapának lenni?

- Ezen csak viccelődve szoktam gondolkodni. De nem szeretnék a négy nevelt gyermekemről sem megfeledkezni. A mostani páromnak, akivel idestova három éve élünk együtt, van két kislánya, öt- és nyolcévesek. Második feleségemnek is két gyermeke van, ők idősebbek, most mindketten Brüsszelben dolgoznak.

Mi legyen benne egy nőben?

- Sok barátja van?

- Általában az embereknek egy-két igazán komoly barátjuk van, én azok közé a szerencsések közé tartozom, akiknek ennél több.

- Melyek azok az értékek, amiket fontosnak tart egy barátságban?

- A barátság szerintem olyan, mint egy jó testvéri viszony. Két test, egy lélek. Nagyon fontos az őszinteség, illetve az, hogy mindenben lehessen egymásra számítanunk. És a barátsághoz még egy fontos dolog kell: időt, energiát kell fordítanunk egymásra.

- És a szerelmi kapcsolatokkal mi a helyzet? Mi legyen meg egy nőben?

- Akkor csoda a szerelem, ha van egy közös világuk a szerelmeseknek, ami csak az övék, amiben a szó érzelmi, lelki vonatkozásában teljesen egymásba tudnak fonódni. Ezt a világ nem látja, nem érzékeli, nem ismeri senki más - csak az a nő, meg az a férfi.

- Romantikus típus?

Súlyosan romantikus vagyok, mindig nagy érzelmek vannak bennem.

- Mi volt a legnagyobb őrültség, amit megtett egy nőért?

Egyet nem tudok említeni, inkább azt mondanám, hogy sok olyasmit csináltam, amit a férfiak és a nők egyaránt őrültségnek tartanak. De mindig csak az volt a fontos, hogy valakinek örömet tudjak okozni.

- De milyen típusú őrültségek ezek? Tudna példát mondani?

Csupa olyan dolog jut eszembe, ami nem a nyilvánosságra vonatkozik. Ráadásul olyasvalakik szerepelnek a történetekben, akik nem közszereplők, ezért inkább nem mesélném el őket.

Család vs. karrier

- Tervez még gyerekeket?

- Abban egészen biztos vagyok, hogy nem lesz olyan helyzet az életemben, hogy a gyermekem fiatalabb legyen, mint az unokám. Én mindig szerelmes vagyok, most is. Hogy ennek a szerelemnek lesz-e gyümölcse? Soha ne mondd, hogy soha.

- Nem gondolt arra, hogy a gyermekei miatt hazajön?

- Amikor magyar parlamenti képviselő voltam, akkor is reggeltől késő estig dolgoztam. Ha hazajönnék, sem hiszem, hogy több időt tudnék velük lenni. Emiatt van is bennem rossz érzés. Sokszor eszembe jut, hogy milyen jó lenne, ha ott tudnék lenni egy edzésükön vagy az iskolai ünnepségeken. De sajnos sokan vagyunk úgy, hogy a munkánk sok időt igényel, és nem találjuk meg a hivatás és a család között az arany középutat.

- Mindig ilyen nagy családot akart?

- Boldog vagyok, hogy négy gyermekem van. És nagyon szeretem a nevelt gyerekeimet is. Lehet, hogy elkoptatott bölcsesség, de látom a kortársaimon is, a gyermek mindig fiatalít. Mindegy, hogy 25 vagy 45 éves szülő vagy, az óvodás, kisiskolás gyermek ugyanazt az aktivitást igényli tőled.

- Ön szerint a magyar Parlamentben ki a legizgalmasabb nő?

Kedves barátom, kiváló munkatársam, Selmeczi Gabriella lassan két évtizede a legszebb képviselőnők egyike.

Ezt is szeretjük