Évek óta nem volt olyan sok hőségnap Magyarországon, mint 2018 nyarán
Az Országos Meteorológiai Szolgálat összefoglalta, milyen volt a nyár 2018-ban - sok szempontból más, mint a többi.

homero
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sokéves átlagnál több mint 1,5 °C-kal melegebb volt az idei nyár - írta friss elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat, mely szerint az idei nyarat a heves esőzés és a hosszan tartó, sokfelé aszályos helyzetet kiváltó augusztusi hőség teszi emlékezetessé. Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 21,8 °C volt, ami 1,6 °C-kal haladta meg az 1981-2010-es normálértéket.

Ezzel - az 1901 óta vezetett rangsorban - az idei volt a hetedik legmelegebb nyár. A júniusi havi középhőmérséklet 1,5 °C-kal, a júliusi 0,7 °C-kal, az augusztusi pedig 2,6 °C-kal volt magasabb a sokéves átlagnál. Ezzel 2018 augusztusa a negyedik legmelegebb 1901 óta. Az idei legmagasabb hőmérsékletet Budakalászon mérték: július 29-én és augusztus 9-én is 36,6 °C-ot.

75 hőségnapot regisztráltak

Ezen a nyáron három jelentős hőségperiódus volt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzései alapján az országos tisztifőorvos háromszor rendelt el másodfokú hőségriasztást: július 30-ától augusztus 5-éig, augusztus 7-étől augusztus 10-éig, valamint augusztus 21-étől augusztus 23-áig. Kitértek arra is, hogy országos átlagban 75 nyári napot regisztráltak, amikor a maximum 25 °C felett alakult. Ez 15 nappal több, mint a sokéves átlag.

Emellett tízzel több hőségnap is volt - amikor 30 °C feletti maximumot mértek. A legtöbb hőségnapot Fülöpháza környezetében tapasztalták: ott 51 napon haladta meg a napi legmagasabb hőmérséklet a 30 °C-ot. Idén nyáron a forró nap - amikor 35 °C-nál is nagyobb a meleg - nem volt jellemző. A legtöbb ilyet, négyet Újpesten és Pakson jegyezték fel.

Melegrekordok a fővárosban

Ezen a nyáron a hajnali órákban születtek új fővárosi melegrekordok. Lágymányoson három egymást követő napon megdőlt a legmagasabb minimumhőmérséklet napi rekordja. Július 30-án csak 24,7 °C-ig, 31-én 24,4 °C-ig, augusztus elsején 24,5 °C-ig csökkent a levegő hőmérséklete. Augusztus 21-én a János-hegyen volt rekordmeleg a hajnal, akkor 23,6 °C-ig hűlt le a levegő.

Azt is írták, hogy országos átlagban 2018 nyara átlagos csapadékú volt, de az egyes hónapok meglehetősen eltértek egymástól. A nyári csapadék jelentős része zivatarok, felhőszakadások formájában hullott. Júniusban a sokéves átlaghoz képest 32%-kal több volt a csapadék. A júliusi mennyiség kissé maradt csak el az átlagostól, az ilyenkor szokásos mennyiség 92%-a hullott le.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az augusztus - az előzetes adatok alapján - meglehetősen száraz volt, a szokásos mennyiség 76%-a esett csak le. A háromhavi csapadékmennyiség országos átlagban 202 milliméter körüli volt, ami a sokévi átlagnak megfelelő mennyiség - olvasható a meteorológiai szolgálat elemzésében.

Nézd meg ezt is - Hallottál már az ázsiai Svájcról?

Kirgizisztánt gyönyörű hegyvidékei miatt szokás Ázsia Svájcának nevezni, hiszen nagyon hasonló adottságokkal bír, mint az európai ország. Bár gyönyörű, még a turisták sem kapták fel, ezért sokkal tisztább és nyersebb, mint az ember hinné.

Ezt is szeretjük