A katasztrófavédelem figyelmeztet: jön az ősz egyik legsúlyosabb veszélye

A szakértők a szüreti időszakban a mustgáz veszélyeire hívják fel a figyelmet.

pinceablak
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár vége a szüret, ezzel együtt a bortermelés fontos időszaka, amelynek egyik jellemző veszélyforrása a mustgáz. Évről évre csaknem tucatszor riasztják miatta a tűzoltókat, és bár egyszerű a balesetek megelőzése, szinte egyetlen esztendő sem telik el tragédia nélkül - olvasható a katasztrófavédelem honlapján.

A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag tulajdonképpen egyszerű szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedése - a cukor alkohollá alakulása - során keletkezik. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, ami zárt térben, a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos állapotot idéz elő a zárt térben.

A mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat. Az ilyen balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetők. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi a pince levegőjének összetételét.

Fontos azonban, hogy a gyertyát ne vállmagasságban, előre kinyújtott kezében tartsa a pincébe igyekvő, hanem engedje derékmagasság alá. A legegyszerűbb megoldás egy lapátra - vagy más kerti szerszámra - helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban. Amennyiben a láng kialszik, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy nincs elegendő oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szén-dioxiddal telített helyiségbe csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot, és kérje a tűzoltók segítségét!

Nézd meg ezt is - Az éretlen áfonya olyan szép, hogy bármeddig elnézegetnénk

A legtöbben még nem láttak éretlen áfonyát, pedig nem érdemes kihagyni. Képek!

Ezt is szeretjük