10-ből 9 nyaraló elköveti ezt a hibát a vízparton: nem is sejti, mekkora bajt okoz
Egy óriási problémára hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

hattyu
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Felesleges a vízimadarak etetése, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - MME - arra kéri az embereket, hogy sehol és semmivel ne etessék az állatokat. A madár- és természetvédelmi hatóságok, szervezetek világszerte küzdenek a vízimadarak etetése ellen, mely tömegesen sodorja veszélybe, és betegíti meg az állatokat - olvasható a szervezet szerdai közleményében.

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően eltérnek a klasszikus, téli etetőket látogató énekesmadarakéitól. Etetésük az énekesmadarakéval szemben több okból is problémát jelent: a hosszú ideig tartó, egyoldalú kenyérevés és az egyéb értéktelen "táplálék" megbetegíti a madarakat, szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást.

A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt. Önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz, rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket.

A közlemény szerint problémát jelent még az is, hogy a nyáron etetett madarak ősszel nem vonulnak el, az emberek pedig, látva a "sok szegény, éhes", valójában elkényelmesedett vagy már beteg, repülésre képtelen madarat, tovább etetik őket. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében pedig évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma, és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A madárvédő kampányról bővebb információ az egyesület honlapján olvasható, ahol elérhető az az ingyenesen letölthető és kinyomtatható plakát is, amit az MME a lakosság tájékoztatása érdekében készített a vízimadarak etetésének veszélyeiről.

Nézd meg ezt is - Így építkeznek a fecskék

A fecskék a csőrükben összegyűjtött sárból épületek oldalára, sarkaira építenek csésze formájú fészkeket. Nézd meg képeken, hogyan csinálják!

Ezt is szeretjük