Mi történik a testedben, ha lenyeled a rágógumit? Veszélyes, vagy sem?

Véletlenül lecsúszott a rágó a torkodon? Elmondjuk, mi lehet a következménye.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rágózás nem a modern kor vívmánya: már az aztékok és a maják között is elterjedt szokás volt a kaucsukfa gumis nedvének, illetve a pisztáciacserje gyantájának rágcsálása. Ha a gumi lenyelése életveszélyes állapotokhoz vezetett volna, ezek az ősi kultúrák hamarabb eltűntek volna a Föld színéről - de nem így történt.

Alapvetően azonban napjainkban nem természetes, hanem szintetikus anyag adja a rágó alapját: ez a polimer szinte egy az egyben megegyezik az autógumik gyártásához használt anyag összetételével. Gondolj csak bele, milyen elnyűhetetlennek bizonyulnak a kamionok hatalmas kerekei!

Veszélyes?

Gyerekként sokakat a népmesékből ismert 7-es számmal riogattak: hét évig a hasadban marad a rágó, ha nem köpöd ki, és lenyeled. Ez azonban abszolút alaptalan feltételezés: a rágó örökre a bélrendszerünkben maradna - de nem teszi, hiszen ugyanúgy, mint a többi salakanyag, a gumi is természetes úton ürül. Alapvetően magának a rágóguminak eleve közel 80%-a emészthető összetevőkből, cukorból, édesítőből és színezékekből áll.

A megmaradt hányad nagyon kis mennyiség - de a sok kicsi sokra megy alapon a felhalmozódott gumipolimer komoly egészségügyi kockázatot jelent. Egy rágó lenyelése után nem kell az ügyeletre rohanni, de tudj róla, és a rágózásképes kisgyerekeket feltétlenül figyelmeztesd, hogy a sok lenyelt rágó a bélben egyetlen nagy röggé képes összeállni, ezáltal elzárni a bélcsatornát - ilyenkor pedig már csak a műtét segíthet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Előnyei

Fontos megemlíteni viszont, hogy a rágózásra nem kell úgy tekinteni, mintha az egy ördögtől való dolog lenne: a szájhigiénia fenntartásához szuper alternatíva, amíg nem tudod megmosni a fogad, sőt, a dohányzásról való leszokásban is segítségedre lehet. A fogyókúrában szintén használható, viszont, ha a folyamatos rágást nem követi étkezés, a gyomorsav mennyisége erősen megemelkedhet - ez pedig gyomorégést okozhat.

Nézd meg ezt is - Rágó helyett

Ha unod már a rágózást, érdemes kipróbálnod néhány hétköznapi fogtisztító ételt.

Ezt is szeretjük