Mit gondol az állatorvos a mikrochipről? Ezért kellene a macskák esetében is kötelezővé tenni
A mikrochip beültetése ma már a felelős állattartás alapvető része, nemcsak a kutyás gazdik esetében: akkor is, ha macskád van.

cica-chip
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2004 óta, mióta Magyarország belépett az EU-ba, kötelező a kutyák egyedi azonosítóval való ellátása, vagyis a mikrochipelés. Nem kerülhet eb forgalomba, nem válthat gazdát, és nem utazhat külföldre, ha nincs behelyezve a bőre alá az eszköz. A macskákra mindez egyelőre nem vonatkozik, pedig kellene.

A mikrochip egy kis technikai eszköz, amit egyezményesen az állat bal oldalának nyaktájékára kell beültetni. A chip egy vonalkódot generál, ha a megfelelő leolvasóval közelítünk felé. Mindössze 50-70 milliméter nagyságú, és veszélytelen: nem okoz fájdalmat, nem bocsát ki elektronikus jeleket, és nem indukál daganatos megbetegedést, viszont annál több előnye van, ha megtalálható a házi kedvencben. dr. Kárpáti Dalma állatorvos segítségével vettük sorra a legfontosabb tudnivalókat.

Mi az előnye, és miért kötelező?

A mikrochip az állatvédelem legnagyobb vívmányává avanzsált, hiszen ezzel a kis egyedi azonosítóval kutyák ezrei találtak haza az elmúlt évtized során. További előnye, hogy az adott chipszám mellé be van regisztrálva az állat aktuális oltása, illetve, hogy ivartalanított-e. Ez gazdaváltásnál fontos lehet, vagy egy menhelyen, ahol sok az állat, és akadozhat a nyomonkövethetőség.

Megjegyzés vihető fel a rendszerbe, amiben láthatjuk, ha az állat lopás áldozata lett, vagy veszélyes: ez segítség lehet az állatorvosnak, vagy a megtalálónak, hogy hogyan közelítsen a kutya felé. Ha állatkínzás gyanúja merül fel, nyomon követhető, kik voltak az eddigi tulajdonosai, továbbá az is látható, ha a kis kedvenc esetleg sokat kóborol az utcán.

A kutyáknak kötelező, a macskáknak nem

Amíg a kutyáknak törvényben előírt és kötelező a mikrochip behelyezése, addig a cicáknak csak melegen ajánlott, de nem tudni, hogy ez miért van így. Nagyon sok cicát fogadnak be úgy az utcáról, hogy nem tudnak semmit az előéletéről. Így sokszor boldog gazdis cicák kerülhetnek új otthonba ahelyett, hogy valaki hazavinné őket a tulajdonosokhoz. Persze állatvédelmileg megkérdőjelezhető, hogy egy macskának az utcán van-e a helye.

Sajnos gyakran előfordul, hogy az út szélén sérülten találnak egy elütött cicát. Ekkor, ha azonosítani lehetne, az állatorvos azonnal tudná értesíteni a gazdát telefonon, és elkezdhető lenne a gyógykezelés. Sokan nem vállalják a felelősséget egy beteg állat iránt, főleg anyagilag, így inkább nem viszik be rendelőbe a sérültet, mivel a gazda kiléte ismeretlen. Ennek sokszor végzetes kimenetele van.

Ha a macskákra is vonatkozna a kötelező chipeltetés, annak nagy előnye lenne, hogy egy esetleges ivartalanítási program, állományszabályozás keretein belül láthatóvá válna, hogy meg kell-e operálni az állatot, vagy már elvégezték rajta a beavatkozást.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Régen előfordult, hogy ezt a fül cakkozásával jelezték műtét után, de sok esetben kétszer kerül asztalra egy kóbor cica, pedig a művelet egy villámgyors chipleolvasással megoldható volna. Talán 2022-ben végre eljön az idő, hogy a macskák azonosítására is hasonló hangsúlyt fektessünk, ahogy ezt a kutyák esetében már évek óta megtesszük. Hiszem, hogy több macska kerülne vissza az otthonába, és kevesebb fájdalom érné mind őket, mind a gazdáikat, ha ezt az apró műveletet elvégeznék rajtuk - vélekedik dr. Kárpáti Dalma, a Suttogó Állatorvosi Rendelő állatorvosa.

Fotók: Getty Images

A macskák minden pillanatot szebbé tesznek

Egyszerre viccesek, gorombák és aranyosak a macskák, de pont ettől olyan szerethetőek.

Ezt is szeretjük