Mi az a macska-AIDS? Örökre fertőzött lehet a cicád, ha nem vigyázol

A korai felismerés életeket menthet: ezért teszteltesd macskádat FIV-vírusra rendszeresen.

kijaro-cica
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kijáró macskákra számos veszély leselkedik. Nemcsak az autók vagy kóbor kutyák okozhatnak akár végzetes sérülést nekik, de más cicákkal való érintkezéssel olyan fertőzéseket is elkaphatnak, amikből kigyógyulni nem lehet. Ilyen például a macskaleukózis (FeLV), vagy a köznyelvben macska-AIDS-ként is emlegetett FIV (Feline Immunodeficiency Virus).

A macska immunhiányos vírusa, vagyis FIV egy retrovírus-fertőzés, amelyet először az Egyesült Államokban fedeztek fel cicákon. A vírust gyakran macska-AIDS-nek nevezik, mivel hasonló hatással van az állatra, mint az ember HIV-vírusa. A betegség csak macskafélékre jelent veszélyt, emberre és más állatokra nem terjed. A FIV-pozitív cicák szervezetében évekig előfordulhat a vírus tünetmentesen, mielőtt betegség jeleit mutatnák.

A vírus úgy fejti ki hatását, hogy megöli vagy károsítja a macska immunrendszerének sejtjeit, gyakran a fehérvérsejteket megcélozva. Így végül a FIV az immunrendszer folyamatos gyengüléséhez vezet. Ha ez megtörténik, a fertőzött macskák érzékenyebbekké válhatnak a másodlagos fertőzésekkel szemben.

Hogyan fertőz?

A fertőzött macskák többsége harapás útján kapja el a betegséget egy fajtársától. Mivel a cicák nagyon territoriális élőlények, a kijárós egyedek gyakran kapnak össze, amikor egy idegen lép be területükre. A FIV-fertőzés harapás, karmolás útján terjed, átadható nyállal is, így egymás tisztogatása, mosdatása által is megbetegíthetik egymást a cicák (bár jelentősen kisebb eséllyel, mint harapás útján). A közös itató- és etetőtál használata éppen ezért nem javasolt még egy háztartásban élő macskáknál sem. A FIV-fertőzött cicák, fontos, hogy ne érintkezzenek egészséges egyedekkel, mivel egész életükön át átadhatják másoknak a betegséget.

Sajnos sok FIV-fertőzött macskát csak azután diagnosztizálnak, hogy évekig együtt éltek más macskákkal. Ilyen esetekben a háztartás összes többi cicáját érdemes megvizsgáltatni, tesztelni (ELISA gyorsteszt). Ideális esetben minden fertőzött macskát el kell választani a nem fertőzöttektől.

Fontos azonban felismerni, hogy mivel a FIV elsősorban harapott sebekkel terjed, a fertőzött macskáról egy nem fertőzött egyedre való átvitel sokkal kevésbé valószínű azokban a háztartásokban, ahol stabil társadalmi struktúrák vannak (azaz olyan háztartásokban, ahol a macskák nem veszekednek). A FIV-pozitív anyamacska átadhatja a betegséget kiscicáinak még az anyaméhben, vagy a fertőzött anyatejen keresztül is.

Mik a betegség tünetei?

Az emberek gyakran azt gondolják, hogy a FIV és a macskaleukózis ugyanaz a betegség, mert hasonló tüneteket okozhatnak. Bár mindkettő a retrovíruscsalád tagja, ezek különböző betegségek. A FIV-fertőzésnek három fázisa van: az akut fázis, a tünetmentes (vagy látens) fázis és a progresszív szakasz.

A fertőzés akut fázisa általában a fertőzés után 1-3 hónappal jelentkezik. Ekkor a vírus a nyirokcsomókba kerül, ahol fehérvérsejtekben, úgynevezett T-limfocitákban szaporodik. A vírus ezután átterjed a test más nyirokcsomóira, átmeneti nyirokcsomó-megnagyobbodást eredményezve, amelyet gyakran láz, depresszió és étvágytalanság kísér. A fertőzésnek ez a fázisa nagyon enyhe lehet, és a tulajdonosok gyakran figyelmen kívül hagyják, vagy a láz egyéb okainak tulajdonítják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az akut fázist követően a macskák tünetmentes szakaszba lépnek, amely hónapoktól kezdve akár több évig is eltarthat. Ez idő alatt a vírus nagyon lassan replikálódik az immunrendszer sejtjeiben, és a macskák nem mutatják a betegség külső jeleit. A fertőzött állatoknál vérműködési rendellenességek léphetnek fel, például alacsony fehérvérsejtszint vagy megnövekedett vérfehérjék. Egyes cicák ebben a szakaszban maradnak, és soha nem fejlődnek súlyosabb betegséggé.

Ahogy a vírus tovább terjed az immunrendszeren keresztül, a macskák progresszív immunhiányos állapotba kerülnek, amely során másodlagos fertőzések léphetnek fel. A legtöbb FIV-vel kapcsolatos betegség nem magából a vírusból ered, hanem ezekből a másodlagos fertőzésekből vagy az immunrendszer problémáiból. A macskákban krónikus vagy visszatérő fertőzések alakulhatnak ki a bőrön, a szemen, a húgyúton vagy a felső légutakban.

Az ínygyulladás gyakori a FIV-vel fertőzött cicáknál, és lényegesen nagyobb valószínűséggel alakul ki rák és immunrendszeri eredetű vérbetegség, mint az egészséges egyedeknél. Súlycsökkenés, görcsrohamok, viselkedési változások és neurológiai rendellenességek is mind lehetségesek. Ezeknek a betegségeknek a súlyossága nagyon eltérő lehet, de ha a macskák többszörös fertőzésen is átesnek, vagy rákban megbetegednek, a túlélési idő általában nem haladja meg a néhány hónapot.

Hogyan előzhető meg a betegség?

Egy magyar kutatók által végzett tanulmány rávilágított arra, hogy a kijárós macskák négyszer nagyobb eséllyel fertőződnek meg, mint azok, akik a lakásban élnek. A FIV a kandúrok esetében valamivel gyakrabban fordul elő (1,32-szer nagyobb eséllyel), mint ellenkező nemű fajtársaiknál. A megelőzésben tehát döntő szerepe van annak, hogy ne hagyd cicádat szabadon kószálni.

Emellett pedig fontos az is, hogy az állatorvos rendszeresen tesztelje kedvencedet. A betegség ellen jelenleg nincsen oltás, de ha időben felismerik a fertőzést, az akár életet is menthet.

Sajnos jelenleg nincs gyógymód a FIV-re. Fontos azonban felismerni, hogy bár lehetetlen megjósolni egy adott macska túlélését, a beteg egyedek teljes értékű életet élhetnek sok évig, ha megfelelően kezelik őket. Ha azonban egy FIV-vel fertőzött macska egy vagy több súlyos betegségtől is szenved, vagy ha tartós láz és súlycsökkenés jelentkezik, a prognózis általában kedvezőtlenebb.

A fertőzött cicákat legalább félévente egyszer állatorvoshoz kell vinni kivizsgálásra. Az állatorvos részletes fizikális vizsgálatot végez, különös tekintettel az íny, a szem, a bőr és a nyirokcsomók egészségére. A testsúlyt pontosan megmérik és rögzítik, mert gyakran a fogyás a súlyosbodás első jele. Évente teljes vérképet és vizeletvizsgálatot kell végezni.

Dr. Matuska Reginát, a Suttogó Állatorvosi Rendelő állatorvosát kérdeztük a macskák FIV-vírusáról.
A FIV-fertőzés - „macskák szerzett immunhiány betegsége” - vagy köznapi nevén macska-AIDS egy vírus okozta gyógyíthatatlan kórkép, mely a fertőződött macskákban az immunrendszer elégtelen működését okozza, így azok hajlamosabbak lesznek különféle fertőzésekre. A FIV karmolás, harapás útján terjed, fertőzött nyállal, orrváladékkal vagy vérrel, ezért is fordul elő a betegség nagyobb arányban a verekedő, kijáró kandúr macskáknál. A fertőződést követően egy akár évekig (5-8) tartó tünetmentes fázis következik, vannak macskák, akiknél nem is jelentkezik tünetek formájában a betegség. Fontos, hogy a cica ebben az állapotában is terjeszti a betegséget. Ha a tünetek kialakulnak, azok általában nem jellegzetesek.

FIV-fertőzést a klinikai gyakorlatban olyan gyorstesztekkel (80-90%-os megbízhatóság) állapíthatjuk meg, melyek pár csepp vérből a vírus ellen termelődött ellenanyagokat mutatják ki. Téves negatív tesztet kaphatunk olyan FIV-fertőzött macskáknál, akikben még nem termelődött ellenanyag (fertőződést követő 2-4 hét), illetve előfordulhat, hogy a letörési szakaszban az ellenanyagok hiánya miatt születik negatív eredmény. Előbbi esetben, ha a tünetek a fertőzésre utalnak, a teszt ismétlése javasolt 8 hét elteltével.
Sajnos mai ismereteink szerint a FIV-vírust nem tudjuk kiirtani a fertőződött macskák szervezetéből. A betegség terápiája során csak tüneti kezelés és a különböző másodlagos fertőzések gyógykezelése lehetséges.
A már fertőződött állatok (a saját és más macskák érdekében) benti tartása, illetve ivartalanítása ajánlott, amennyiben pedig egy háztartáson belül több macska is él, a többi cica tesztelése is elvégzendő.
A cicák immunrendszerének támogatására különböző immunerősítő készítmények állnak rendelkezésre, ezenkívül javasoljuk a FIV-pozitív állatok évenkénti vagy félévenkénti felülvizsgálatát is.

Fotók: Getty Images

Kvíz: milyen macska van a képen?

Rengeteg típusú macska él a világon, amiknek kinézete, felépítése különböző környezeti adottságokhoz idomult. Felismered, melyik cica milyen fajta?

Ezt is szeretjük