Miért nyalogat téged a macskád? Tényleg a bizalomhoz lenne köze?

Többféle magyarázat is létezik arra, miért nyalja meg a cicád a kezed, az arcod.

macska-nyalogat
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha becsukod a szemed, és elképzelsz egy macskát, mi jut eszedbe elsőként? Alszik? Egy zoknigumóra vadászik épp? A bundáját nyalogatja? Nem véletlen, ha az utóbbi. A felnőtt macskák ébren töltött idejük átlagosan 8%-ában nyalogatják a saját vagy egymás bundáját.

A nyalogatás célja a macskaféléknél nem csupán a tisztálkodás, hanem társadalmi vonatkozása is van. Ez utóbbit érdemes szem előtt tartani, amikor felmerül beenned a kérdés, téged vajon mi célból nyalogat a cicád?

Miért nyalogat téged a macskád?

A szakemberek többféle elméletet is kidolgoztak a kérdés megválaszolására. Az egyik szerint birtoklásukat fejezik ki, a másik szerint biokémiai információkhoz jutnak az ember nyalogatásával. Egy harmadik megközelítés, a bizalomelmélet tűnik a leginkább pozitívnak, de macskákról lévén szó, tedd félre a túlságosan nagy érzelmi elvárásokat.

- Egymás nyalogatásának célja a macskáknál alapvetően a kölcsönös ápolás és a társadalmi kötelékek megerősítése. A felnőtt macskák csak akkor nyalnak meg más macskákat, ha megbíznak bennük, nem versenyeznek velük. A macskák alapvetően kétféleképpen tekintenek más állatokra: vagy versenyben állnak velük, vagy nem. Ezt a viselkedést a felnőtt állat kiterjesztheti az emberre - magyarázza dr. David Sands állatpszichológus, több mint 25 éves klinikai tapasztalattal.

Tehát ha a macskád megnyal, azzal nem egyértelműen a kötődését jelzi, inkább csak azt, hogy nem versenyez veled.

A cikk az ajánló után folytatódik

A másik elmélet a birtoklási vággyal magyarázza a viselkedést. Eszerint a macska pontosan azért nyalogatja az embert, amiért a lábához dörgölőzik: a saját illatával jelöli meg, kifejezi, hogy „az enyém vagy.” Ugyanezt teszi akkor is, amikor simogatás után elkezdi nyalogatni a bundáját: eltávolítja magáról az emberi szagot.

A biokémiai elmélet viszonylag egyszerű alapokon nyugszik: a macskát érdekli bármilyen illat, ami az emberi kézen van. Előfordulhat, hogy egy kis sót, kézkrémet vagy bármi mást szeretne az ízlelőbimbói által közelebbről megvizsgálni.

Macskaviselkedés-kvíz

A cicák és az emberek között hihetetlenül szoros kapcsolat képes kialakulni, így igen gyakori, hogy már egy-egy mozdulatból a négylábú és a gazdi is érti, mit szeretne a másik.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük