Miért ugat állandóan a kutya a szakértő szerint? Gazdiként fontos értened, mit akar vele mondani

A kutyaugatás sokakat zavar, de érdemesebb a dolgok mögé nézni.

Ugat a kutya
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Különösen, ha lakásban, de udvaron tartott kutya esetén is, zavaró lehet, ha folyton folyvást ugat. Vajon hogyan lehet ennek elejét venni, és egyáltalán, miért csinálja?

Előfordul, hogy a kutya önmaga szórakoztatására ugat, ám valamilyen fontos mondanivaló vagy akár komolyabb baj is lehet a háttérben, ha gyakran és szakadatlanul teszi.

Miért ugat sokat a kutya?

A kutya számára nem könnyű, hogy szemben az emberi nyelv gazdag szókincsével, neki csak egyetlen eszköz áll rendelkezésére, hogy mindent elmondjon. Ez épp olyan, mintha az embernek is egyetlen szóval kellene kifejeznie az összes mondanivalóját. Az ugatás jellegéből azonban sok minden kiolvasható.

Dr. Kristina Spaulding, New York-i állatviselkedés-specialista szerint az, hogy egy kutya hogyan kommunikál, milyen arányban ötvöz verbális és nonverbális jeleket, egyéni tulajdonság. Vannak olyan kutyák, akik jobbára ugatással próbálják kifejezni magukat, és vannak kutyák, akikre jellemzőbb, hogy ugrálással, manccsal vagy orral bökdöséssel, nyalogatással is próbálják megértetni magukat.

Valamennyi ugatás mindenképp normális, és előfordulhat egyszerű unalomból is. A szakadatlan ugatás mögött azonban konkrét mondanivaló is lehet: dr. Kristina Spaulding és Sandra Sawchuk, a Wisconsini Egyetem szakértője a következőket véli.

Az akarat kifejezése - Ha sokat ugat, a kutya akaratát próbálhatja kommunikálni. Figyelemre, ételre, sétára is gondolhat, de csakis így tudja magát kifejezni. A gazdi úgy ismerheti fel, hogy az ilyen típusú ugatás közben az állat meg-megáll, és szüneteket tart: azt figyeli, mit reagál a gazdi, azaz megteszi-e, amit ő akar.

Észlel valamit, és jelzi ezt - A jó házőrző ugat, ha lát vagy hall valamit, de ezt a tulajdonságukat akkor sem vetkőzik le a kutyák, ha nem feladatuk az őrzés-védés. Bármit is észlel, ami felkelti érdeklődését, ugatással jelezheti. Sajnos ez akkor is előfordulhat, ha az állat csak az ablakon bámul kifelé, és a járókelőket nézi.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

A figyelemfelkeltés szándéka - Ha unatkozik, törődésre vágyik, elhanyagolva érzi magát, a kutya figyelemfelkeltésből hosszas ugatásba kezdhet. Természetesen a gazdiknak nincs mindig ideje beszélni a kutyához, játszani vele, viszont az állat ettől függetlenül is mindennap igényli a törődést, a kommunikációt.

Félelem, feszültség, frusztráció - Ha sokat ugat, arra is utalhat, hogy a kutya fél, frusztrált, feszült valami miatt. Ezt szinte bármi kiválthatja, amivel a kutya találkozik. A gazdi dolga, hogy felismerje, milyen kontextusban fordul elő. Okozhatja például, ha idegenek vannak jelen, de akár az is kelthet rossz érzéseket a kutyában, ha a gazdi elmegy otthonról, és egyedül hagyja. Ezt a jelenséget szeparációs stressznek nevezik. A Pets.webmd cikke szerint ennek felismerésében kísérő tünetek is segíthetek. Az ilyenkor hosszasan ugató kutya máskor magába forduló, depresszív lehet, tehát viselkedése igen szélsőséges lehet.

Hogyan lehet leszoktatni?

Az olyan agresszív megoldásoktól, mint az ugatást gátló elektromos nyakörv, óva intik az állatbarát szakemberek a kutyatulajdonosokat. Az ütlegelés szóba sem jöhet, kiabálni pedig nemcsak azért nem jó, mert agresszív megoldás, hanem azért sem érdemes, mert a kutya azt hiheti, hogy a gazdi beszáll, és vele együtt ugat. A hozzáértők inkább a tanításban, a mozgásban, a több játékban, a pozitív megerősítésben és a figyelemelterelésben hisznek.

A pozitív megerősítés sokat jelenthet. Amikor a kutya épp csendes, egy jutifalattal, simogatással érdemes megdicsérni jó magaviseletéért. Ha a kutya többet mozog, futkározik a szabadban, valószínűleg otthon nyugodtabb lesz. Mivel sok kutya hajlamos unalmában ugatni, hasznos lehet minél izgalmasabb játékokat adni a kutyának, melyek lefoglalhatják. Néha egészen egyszerű megoldások is segítenek: ha a kutya kifelé bámul, és mindenre ugat, amit csak lát, egy redőny segíthet a leszoktatásban.

Bajt is jelezhet az ugatás

Az Illinois Egyetem állatviselkedés-szakértője, dr. Kelly Ballantyne azt tanácsolja, hogy ha a kutya sokat és sokáig ugat, a gazdi mielőbb zárja ki, nincs-e valamilyen fizikai oka annak, hogy ezt csinálja a kutya. Érdemes előbbre hozni az esedékes, állatorvosi ellenőrzést. Ha a kutya nemcsak sokat ugat, de nyüszít, zihál, vagy nyalogatja a száját, szinte biztos, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben. A szakértő szerint előfordulhat, hogy a kutya azért ugat sokat, mert idősödik, és romlanak érzékszervei. A romló látás, hallás zavarhatja az állatot, hatására a kutya többet ugathat.

Az egészségügyi okok közt fontos megemlíteni, amire a Pets.webmd cikke hívja fel a figyelmet: ha sokat ugat, azzal fájdalmát is kommunikálhatja a kutya. Fájhat valamely testrésze, de kellemetlen érzése lehet egy komolyabb rovarcsípéstől is. Erről állatorvos segíthet megbizonyosodni. Egy orvosi vizsgálat agyi elváltozást is diagnosztizálhat, melynek hatására az állat önkéntelenül ugat.

Idő és figyelem kérdése

Minél több időt tölt együtt a kutya és a gazdi, annál valószínűbb, hogy a gazdi megtanulja jól értelmezni, miért ugat a kutyája. Fontos figyelnie az állat reakcióit a különböző szituációkban, hogy minél hatékonyabban fejthesse meg kedvence mondanivalóját, és segíthessen neki, ha baj van. Ha tanácstalan, egy állatpszichológus tanácsai jó segítséget jelenthetnek, illetve fontos az esedékes állatorvosi ellenőrzést előbbre hozni, hátha kezelendő betegség áll a dolog hátterében.

Kutyaágyak beltérre

Ha a kedvenc odabent lakik, saját ágy is kell neki: adunk néhány ötletet, milyen kutyafekhelyek alakíthatók ki a lakásban.

Imádni való beépített kutyaágyak, amiket te is elkészíthetsz: mutatjuk a legjobbakat

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük