Súlyos következményei lehetnek az új koronavírus-fertőzésnek a kutyáknál és macskáknál a friss kutatás szerint

Minden esetben az emberekről terjedt át az állatokra a fertőzés.

koronavírus-kutya2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az új koronavírussal fertőződött háziállatok esetében is kimutatták brit kutatók, hogy a társállatoknál is felléphet szívizomgyulladás (miocarditis) a Covid-19-ben szenvedő emberekhez hasonlóan.     

A Veterinary Record című állatorvostudományi folyóiratban publikált tanulmányukban a kutatók bemutatták azokat az eseteket, amelyekben legelőször azonosították a SARS-CoV-2 először Nagy-Britanniában megjelent alfa variánsát (B.1.1.7.). Két macskának és egy kutyának lett pozitív a PCR-tesztje, illetve két másik macskánál és egy kutyánál mutattak ki antitestet vérükben kettő-hat héttel azután, hogy szívbetegséget diagnosztizáltak náluk.

Súlyos szívizomgyulladást észleltek az állatoknál

Ezen állatok esetében több gazdánál lépett fel légzőszervi betegség hetekkel azelőtt, hogy állatuk beteg lett, vagy pozitív lett a Covid-19-tesztje - olvasható a Phys.Org. tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. Minden állatnál fellépett heveny szívbetegség, köztük súlyos szívizomgyulladás.

koronavírus-kutya1
Fotó: undefined undefined / Getty Images Hungary

- Tanulmányunk bemutatja a Covid-19 alfa variánsával megfertőződött macskák és kutyák első eseteit, és nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy a társállatok is megfertőződhetnek a SARS-Co-V-2 vírussal - mondta Luca Ferasin állatorvos, a tanulmány vezető szerzője. - Bemutattuk a súlyos szívrendelleneségek jellemezte atipikus klinikai tüneteket, amely jól ismert komplikáció a Covid-19-ben szenvedő emberek esetében, de háziállatok esetében még soha nem írták le - tette hozzá. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy háziállatok esetében viszonylag ritka betegség a Covid-19, és megfigyeléseik szerint a fertőzés emberről terjedhet állatra, nem pedig fordítva.

Kiderült, cicáknál és kutyáknál milyen tünetekkel jelentkezhet a Covid-19: ők is elkaphatják

Eddig is lehetett tudni, hogy megfertőződhetnek a háziállatok is koronavírussal, de csak most állapították meg, mennyire fogékonyak rá.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük