Egy gyakori szokás akár 80 százalékkal megnöveli az esélyét a koronavírus-fertőzésnek: a magyarok közül is sokakat érint

A koronavírus okozta megfertőződés, a kórházba kerülés és a halál esélye is magasabb azoknál, akiket az egészségtelen szokás érint.

dohányzás-covid12
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy nemrég közzétett kutatás szerint azok az emberek, akik genetikailag hajlamosak a dohányzásra, tízszer nagyobb valószínűséggel halnak meg a koronavírus miatt. A tanulmány szerzői azt is megállapították, hogy a dohányzás jelentősen növeli az esélyt arra, hogy megfertőződjenek a vírussal, és kórházba kerüljenek.

A dohányzás és a COVID-19 kimenetele közötti kapcsolatot nehéz megállapítani, főleg azért, mert az eddigi vizsgálatok nagy része megfigyeléses volt. Ezek a tanulmányok amellett, hogy zavaros és ellentmondásos eredményeket produkálnak, nem tudtak azonosítani olyan biológiai mechanizmust, amely megmagyarázhatná a kettő összefüggését. 

Nem csak a dohányzás, a genetika is befolyásoló tényező lehet

Ennek megoldására a legújabb tanulmány szerzői a megfigyelési elemzéseket genetikai szűréssel kombinálták, ezáltal kapcsolatot létesítve a cigarettahasználathoz hozzájáruló gének és a koronavírus között. Az Egyesült Királyságban több mint 420 ezer ember adatait vizsgálva felfedezték, hogy a jelenlegi dohányosok 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg, valamint kerülnek kórházba, mint a nemdohányzók a fertőzés után.

dohányzás-covid1
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

A halálozási arány szorosan kötődött a dohányzási szokásokhoz is: a napi egy és kilenc cigarettát elszívó személyek 2,14-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg a vírus miatt, mint a nemdohányzók. A napi 10 és 19 között dohányzó emberek eközben 5,91-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg, míg azoknak, akik naponta több mint 20 cigarettát szívtak, több mint hatszorosára nőtt az esélyük. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Annak érdekében, hogy némi súlyt adhassanak ezeknek a megfigyelési statisztikáknak, a kutatók ezután genetikai adatokat gyűjtöttek az Egyesült Királyság biobanki tanulmányából annak megállapítására, hogy a dohányzással összefüggő gének hogyan befolyásolják a COVID-19 súlyosságát. Több mint 280 000 ember genomjának tanulmányozása után megállapították, hogy azok, akik genetikailag hajlamosak a dohányzásra, 45 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapják el a vírust, és 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba, mint azok, akiknél ez a genetikai fogékonyság nem áll fenn. Összegzésképp a tanulmány egyik szerzője, Dr. Ashley Clift hozzátette, hogy az eredmények erősen azt sugallják, hogy a dohányzás összefügg a súlyos COVID-fertőzés kockázatával, valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy a további egészségügyi károk mellett már emiatt is érdemes leszokni a dohányzásról.

Drámaian csökkent a várható élettartam a koronavírus miatt: a II. világháború óta nem volt példa erre

Sok országban az elmúlt évek előrelépéseit rövid idő alatt semmissé tette a járványhelyzet.

Drámaian csökkent a várható élettartam a koronavírus miatt: a II. világháború óta nem volt példa erre

Sok országban az elmúlt évek előrelépéseit rövid idő alatt semmissé tette a járványhelyzet.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük