Drámaian csökkent a várható élettartam a koronavírus miatt: a II. világháború óta nem volt példa erre

Sok országban az elmúlt évek előrelépéseit rövid idő alatt semmissé tette a járványhelyzet.

koronavírus-várható-élettartam2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A koronavírus szinte teljesen felborította az addig jól megszokott hétköznapokat, és a világ minden pontján befolyásolta az emberek életét. A járványnak nemcsak egészségügyi és gazdasági hatásai lettek, de a várható élettartamot is drasztikusan csökkentette.

Az Oxford Egyetem Leverhulme Demográfiai Kutatóközpontjának szakértői megállapították, hogy a II. világháború óta nem tapasztaltak ilyen mértékű visszaesést a várható élettartamban, a kutatók szerint sok országban az elmúlt évek előrelépéseit rövid idő alatt semmissé tette a járvány.

A férfiak jobban érintettek, mint a nők

A várható élettartam az a kor, melyet egy újszülött feltehetően megérhet, ha a halálozási számok továbbra is úgy alakulnak, ahogyan születése pillanatában. A tanulmány szerint a férfiaknál nagyobb a visszaesés mértéke, mint a nőknél, Magyarországon egyetlen év alatt a nők esetében 2019-hez képest 2020-ban 79,54 évről 78,89 évre, férfiak esetében 72,81 évről 72,11 évre csökkent a várható élettartam.

koronavírus-várható-élettartam1
Fotó: Jeremy Poland / Getty Images Hungary

A tudósok az Egyesült Államok, Chile és 27 európai ország adatait vizsgálták meg, ezek közül 27-ben csökkent a várható élettartam, 22 országban legalább fél évvel, ami drasztikus változásnak számít. José Manuel Aburto, a tanulmány társszerzője szerint legutóbb a II. világháború idején figyeltek meg ilyen csökkenést egy éven belül több nyugat-európai országban is, például Spanyolországban, Angliában és Walesben, Olaszországban és Belgiumban.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tanulmányban szintén szerzőként közreműködő Ridhi Kashyap szerint az, hogy az eredmények ilyen hatást mutatnak, jól szemlélteti, mekkora pusztítást végzett a koronavírus a világban. Legnagyobb mértékben az Egyesült Államokban csökkent 2020-ban a várható élettartam, ez főként a férfiakat érintette, 2019-hez képest 2,2 évvel. Amerikában a 60 év alatti, keresőképes korban lévők megemelkedett halálozási aránya volt szembeszökő, ezzel szemben a legtöbb európai országban elsősorban a 60 év felettiek halálozási aránya növekedett.

Covid-19: ki kerül kórházba a legnagyobb eséllyel a negyedik hullámban? Az infektológus elmondta

Többségében oltatlan, idős emberek kerülnek kórházba a szakértő szerint.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük