Új koronavírus-variánst azonosítottak Magyarországon: már a WHO listáján is szerepel

A magyar tudósok által azonosított új mutáció az alfa és a delta vírusvariánsra jellemző egy-egy tüskefehérje-mutációt egyszerre tartalmazza.

korona-variáns2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tudósok már jól ismerik a SARS-CoV-2 vírus eredeti variációjának nukleinsav-szekvenciáját, vagyis örökítőanyagát, amikor pedig ebben mutáció történik, akkor különböző variánsok jönnek létre. Ez a folyamat figyelhető meg az alfa (Nagy-Britanniában azonosított) és a delta (Indiában azonosított) vírusvariánsok eseteiben is.

A TritonLabs két molekuláris biológusa, Tátrai Kitti és Benedek András Magyarországon elsőként egy olyan vírusvariánst azonosítottak, ami egyszerre tartalmazza az alfa és a delta variánsokra jellemző egy-egy tüskefehérje-mutációt. Azt még nem tudják a kutatók, hogy Magyarországon mennyire terjedhetett el a variáns.

A WHO listáján is szerepel a variáns

Ezt a variánst elsőként Thaiföldön azonosították egyiptomi beutazók pozitív mintáiból, 2021. július 24-ig világszerte összesen 1 403 pozitív mintában találták meg. Néhány országban már készítettek róla feljegyzéseket, azonban Magyarországon ez volt az első eset, hogy a tudósok azonosították.

korona-variáns1
Fotó: Andrew Brookes / Getty Images Hungary

- Először azt hittem, hogy valamit elrontottam. A laborban rutinszerűen végezzük a vírus kimutatását, ám Benedek András kollégámmal mi azon is dolgozunk, hogy meg tudjuk határozni, melyik vírusvariáns az, amelyik a pozitív mintában jelen van. A felfedezésünkkor éppen azon dolgoztunk, hogy megfelelő új metodikánk legyen arra, hogy meg tudjuk határozni pontosan, hogy milyen variánssal van dolgunk. Ennek a módszernek a validálásán munkálkodtunk ekkor. Ezért is volt az első gondolatom az, hogy valamit elrontottam, hiszen ilyen variánst (C.36.3) még nem írtak le Magyarországon - mondta Tátrai Kitti. - A kísérletet újra megismételtük, András tőlem teljesen függetlenül is elvégezte, és ugyanezt az eredményt kapta. Ekkor azonban még nem mondhattuk, hogy ez az a bizonyos variáns, csak azt jelenthettük ki, hogy arra a variánsra jellemző mutáció jelen van a mintában. Szakmailag van ebben egy árnyalatnyi különbség.

A kutató hozzátette, hogy a kezelés szempontjából is jelentősége lehet, hogy milyen variánssal fertőződött meg valaki, az orvosok is jobban fel tudnak készülni arra, hogy milyen lesz a betegség lefolyása, ha ismerik az okozó vírusvariánst. A variáns már felkerült a WHO „Variant Under Monitoring” listájára is, ahol a potenciálisan veszélyes variánsokat tartják nyilván. 

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Kiderült: ennyi ideig tart a védettség, ha valaki átesett a koronavírus-fertőzésen

A friss tanulmány eredményei több mint 15 ezer ember egészségügyi adatain alapulnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük