A koronavírus az idegrendszert is megtámadhatja: sokkal kiterjedtebb hatásai vannak, mint más vírusfertőzéseknek

A Covid-19 hatásairól készült tanulmányokban a fertőzés idegrendszerre gyakorolt hatását is megvizsgálták.

koronavírus betegség
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagy, nemzetközi kutatások tanulsága szerint a Covid-19-fertőzésen átesett betegek közel harmadánál mutatkoznak hosszú távú neurológiai vagy pszichiátriai tünetek.

Dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa a kutatási eredményekről és a neurológiai kivizsgálás jelentőségéről beszélt.

Többféle tünet is jelentkezhet

Számos tanulmány vizsgálja, hogy a Covid-19-fertőzés után milyen mértékben nő meg a kockázata a mentális és neurológiai rendellenességeknek. Egy új analízisben 236 ezer koronavíruson átesett beteg egészségi adatait elemezték, akiknél 14 különböző mentális és neurológiai rendellenesség jelenlétét vizsgálták. Azt találták, hogy 34%-uk kapott diagnózist a fertőzés utáni fél évben. 

GettyImages-1309038929

A neurológiai megnyilvánulások a vírus idegrendszerre gyakorolt közvetlen hatásainak vagy a fertőzést követő immunmediált betegségnek, valamint a Covid-19 szisztémás neurológiai szövődményének tekinthetők. A diagnózisok leginkább szorongásos zavarokról, álmatlanságról, hangulat- és memóriazavarokról, vegetatív és környéki idegrendszeri, valamint izomproblémákról és ritkábban agyi érrendszeri szövődményekről és demenciáról szóltak.

A páciensek 13%-a ekkor kapott először diagnózist az adott rendellenességről, azonban valószínűleg azzal számolhatnak, hogy a problémák hosszabb távon velük maradhatnak - áll a The Lancet Psychiatry című szakmai magazinban publikált angol tanulmányban.

Az Oxfordi Egyetem kutatói egyetértenek a megállapításokkal, és annyival egészítik ki azokat, hogy a súlyosabb neurológiai problémák jóval ritkábbak a Covid-19 után, és jelentősen nagyobb arányban érintették azokat, akik kórházi kezelésre szorultak. Azt is megfigyelték, hogy a neurológiai és mentális tünetek gyakoribbak voltak a Covid-19-pácienseknél azokhoz képest, akik influenzán vagy más légzőszervi fertőzésen estek át, ami szintén azt bizonyítja, hogy a koronavírusnak sokkal kiterjedtebb hatásai vannak, mint más vírusfertőzéseknek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Éppen ezért is hangsúlyozzák a szakemberek, hogy bár egyelőre nem világos a Covid-19 hatása az agy és az idegrendszer működésére, de mivel a poszt-Covid-tünetekről és panaszokról egyre több adatunk van, azok kezelése és a további kutatások elengedhetetlenek.

A kivizsgálás több irányból is történhet

- A Covid-19 után jelentkező tünetek közül egyre ismertebbek a kardiológiai szövődmények, és sokakat érintenek a neurológiai problémák is. Sokan küzdenek például szaglás- és ízérzészavarokkal, alvászavarral, érzészavarokkal, másoknál pedig az úgynevezett agyköd okoz akár komoly gondokat. Ez utóbbi enyhébb esetben takarhat többek közt szófelidézési nehézséget, koncentrációs problémát vagy akár tanulási akadályozottságot. Amennyiben a tünetek súlyossága gondot okoz a mindennapokban, a teljesítményben, a közérzetben, mindenképpen ajánlott az orvos felkeresése, hiszen bár egyelőre keressük a biztos gyógymódokat ezekre a problémákra, de biztató eredmények érhetők el gyógyszeres kezeléssel, vitaminok adagolásával, pszichiátriai kezelésekkel - hangsúlyozza dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa. 

GettyImages-134574912

– Az anamnézistől, a tünetektől és a fizikális vizsgálatoktól függően indokolt lehet többféle vizsgálat, koponya-MR, EEG, ENG/EMG elvégzése is az agyi és perifériás idegrendszeri szövődmények, rendellenességek felfedésére.

Összetettebb tüneteknél a poszt-Covid-betegek állapotának felméréséhez és a kezeléshez számos szakma bevonása is szükségessé válhat, előfordulhat, hogy neurológus, neurofiziológus, immunológus, szemész, radiológus, akár fül-orr-gégész és kardiológus is vizsgálhatja, kezelheti a pácienst.

A Covid-19 első tüneteként is jelentkezhet stroke

Azok, akiknél a koronavírus okozott vérrögképződést, sokkal súlyosabb stroke-on eshetnek át, mint mások.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük