Kiderült: ennyi ideig tart a védettség, ha valaki átesett a koronavírus-fertőzésen

A friss tanulmány eredményei több mint 15 ezer ember egészségügyi adatain alapulnak.

maszk
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Észak-olaszországi betegek hosszú távú adatainak elemzése szerint nagyon ritka az újrafertőződés az új koronavírus okozta Covid-19-ből való felépülés után, és az egykori betegek hosszan tartó védettséget élveznek. A biztató eredmények ellenére fontos, hogy a Covid-19-en átesett embereket is beoltsák - írták a szakemberek.

- A természetes védettség a SARS-CoV-2-vírusfertőzéstől, úgy tűnik, legalább egy évig tart, ami hasonló az oltóanyag-kutatásokban jelentett védettséghez" - közölte a magentai Fornaroli Kórház orvosa, Nicola Mumoli vezette kutatócsoport az Amerikai Orvostársaság - JAMA - Internal Medicine című folyóiratában közzétett tanulmányban, amelynek eredményei több mint 15 ezer ember egészségügyi adatain alapulnak.

Ettől még fontos az oltás

- Először is, nem tudjuk, meddig tart a természetes immunitás. És az sem világos, hogy a betegségen alapuló immunitás véd-e az új koronavírus új variánsai ellen. És szélesebb körű társadalmi előnyei is vannak annak, ha mindenkit beoltanak - írta Mitchael Katz, a New York-i állami kórházakat és klinikákat működtető társaság szakembere.

- A közösségi, vagyis nyájimmunitás elérése természetes fertőzés által egy hosszú és fájdalmas folyamat, és a történelemben csak egyetlen emberi betegséget, a himlőt sikerült oltás és nem természetes fertőzés által kiirtani - tette hozzá.

Az olasz tanulmányban az újrafertőződést úgy határozták meg, mint új fertőzés megjelenése legalább 90 nappal az "első fertőzés teljes felszívódása után". Mumoli kutatócsoportja az új fertőződéseket kutatta 15 ezer lombardiai lakos körében PCR-tesztek végzésével 2020 eleje és 2021 februárja között.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mintegy 13 ezer embernek lett negatív az első Covid-19 tesztje, 1579-nek pozitív. Körülbelül egy éven belül azon vizsgáltak közül, akiknek soha nem volt pozitív a tesztje, 3,9 százalék lett koronavírus-fertőzött. Ellenben a Covid-19-en átesetteknek csupán 0,31 százaléka - öt ember - fertőződött meg másodszor is. Az ötből négy beteg vagy kórházban dolgozott, vagy kórházi kezelésre szorult, ami azt jeleni, hogy nagy volt esetükben a vírusfertőzés kockázata. Az öt közül csupán egy lett olyan súlyos beteg, hogy kórházban kelljen ápolni - írták a kutatók a tanulmányban.

Azt is kimutatták, hogy több újrafertőződés jelent meg hosszú idő elteltével: az első fertőzés és az újrafertőzés közötti átlagidőszak 230 nap volt - állapították meg a kutatók.

Fotók: Getty Images

Be kell-e számolnod a munkáltatónak arról, hogy megkaptad-e az oltást?

A kérdéssel kapcsolatban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság adott ki általános iránymutatást.

Ezt is szeretjük