Az oltás eddig ismeretlen hatását fedezték fel: azokat érinti, akik már átestek a Covidon

Egy friss felmérés szerint az oltás enyhítheti a hosszan tartó Covid-19 tüneteit.

vidam-maszkos-no
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Enyhíti a hosszan tartó Covid-19 tüneteit a koronavírus elleni oltás - derült ki egy nemzetközi felmérésből, amely válaszadóinak mintegy 55 százaléka mondta azt, hogy javult az állapota az első adag - főként mRNS - vakcina után. Az eredmények megnyugtathatják a hosszan tartó Covid-19-ben szenvedőket azzal kapcsolatban, hogy állapotuk nem fog romlani az oltás után.

A felmérést a hosszan tartó Covid-19-ben szenvedőket képviselő csoport, a LongCovidSOS végezte 812 ember bevonásával az Egyesült Királyságban és a világ más országaiban a közösségi média segítségével. A résztvevőktől azt kérték, hogy várjanak a válaszadással legalább egy hetet az első oltás után, elkerülendő azt, hogy az oltás esetleges mellékhatásait összekeverjék a betegség tüneteivel - olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.

Általános javulást tapasztaltak

A hosszan tartó Covid-19 tizennégy legáltalánosabb tünetét hasonlították össze az oltás első adagjának felvétele előtti és utáni időszakban. Az adatok azt mutatták, hogy a válaszadók 56,7 százaléka tapasztalt általános javulást a tüneteket illetően, 24,6 százaléka mondta azt, hogy állapota nem változott, és 18,7 százaléka közölte, hogy tünetei súlyosbodtak.

Általánosságban azok, akik mRNS - Pfizer/BioNTech vagy Moderna - vakcinát kaptak, nagyobb javulásról számoltak be azokhoz képest, akik adenovírus - Oxford/AstraZeneca - oltást kaptak. Nagyobb valószínűséggel számoltak be azon tüneteik, mint a fáradtság, a tompa agy, az izomfájdalom javulásáról azok, akiket Moderna-vakcinával oltottak be, és ők voltak azok, akik a legkevésbé panaszkodtak arra, hogy állapotuk romlott.

- Az adatok nagyon bátorítóak, de nem tudjuk, hogy meddig tart ez - mondta Ondine Sherwood, a felmérés adatainak elemzője. A kutatás nem bizonyítja határozottan, hogy az oltástól javultak a betegek tünetei, ez lehetséges hosszú hónapokon át tartó betegség után is. Ám figyelembe kell venni azt, hogy a felmérésben részt vevő 130 ember mindkét adag oltást megkapta, és néhányuk állapota javult az első adag után, majd tüneteik ismét kiújultak, ám a második adag oltás után ismét jobb lett az állapotuk - mondta David Strain, az Exeteri Egyetem oktatója, a felmérés másik elemzője.

Nem ismert, hogy egyes embereknél miért alakul ki a hosszan tartó Covid-19, immunológusok feltételezik, hogy egy vagy több ok kombinációja okozhatja: a szervezetben maradó koronavírus makacssága, a fertőzés után a vírus részeinek hosszan tartó megmaradása vagy az immunrendszer túlzott reakciója és az egészséges szövetek megtámadása a fertőzésre adott válasz által.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az elemzés azt jelzi, hogy a Covid-19 elleni vakcinák segítenek helyreállítani az immunrendszert, a szervezet tudtára adni, hogy védekezőrendszerének válaszolni kell a vírusra, nem megtámadni az immunrendszert - magyarázta Strain, hozzátéve, hogy ez a magyarázat egyelőre csak feltételezés, amelyet további kutatásokkal kell alátámasztani.

Fotók: Getty Images

Kinek nem ajánlott az AstraZeneca az oltásügyi bizottság szerint?

A vizsgálatok arra vallanak, hogy a fiatalabb korcsoportokban valamivel nagyobb a vérrögképződés egy igen ritka típusának előfordulási kockázata az Oxford/AstraZeneca-oltóanyag beadása után, mint a negyven év felettiek esetében.

Ezt is szeretjük