Ennyi ideig maradnak az antitestek a szervezetben a koronavírus után: egy új kutatás mutatta ki

Az olasz közegészségügyi intézet kutatói fontos eredményre jutottak az antitestek tanulmányozása közben.

covid-antitest1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már több mint egy éve, hogy a koronavírus a mindennapi élet meghatározó részévé vált, és ahogy telik az idő, egyre többet tudunk meg az egész világot megbénító betegségről. Az olasz közegészségügyi intézet kutatói nemrég a fertőzésen átesettek vérét vizsgálta, és fontos következtetésekre jutottak. 

Az eredmények alapján a Covid-19-fertőzést követően legalább nyolc hónapig megmaradnak az antitestek a szervezetben. Ezek olyan ellenanyagok, amik a vírus sejtjét bénítják meg, semlegesítik a hatásukat, és blokkolják a fertőzést, így nagyon fontos szerepük van a betegség elleni küzdelemben.

Voltak, akiknél nem fejlődtek ki az antitestek

A kutatók 162 koronavírusos tünettel rendelkező beteg esetét tanulmányozták, akiket a járvány tavalyi, első hulláma idején a kórház intenzív osztályán kezeltek. A vérmintákat 2020 márciusában és áprilisában vették le, majd novemberben ismételten vért vettek a betegséget túlélt páciensektől. A koronavírust semlegesítő antitestek jelenléte - bár idővel csökkent -, az adott időszak alatt állandó volt, és nyolc hónappal a betegség diagnosztizálása után mindössze három beteg volt, akiknek az antitesttesztje nem lett pozitív.

covid-antitest2
Fotó: miljko / Getty Images Hungary

A kutatásban azt is megemlítik, hogy voltak olyanok, akiknél nem fejlődtek ki antitestek a fertőzés első tizenöt napja alatt, náluk nagyobb volt a kockázata a COVID-19 súlyosabb formái kialakulásának. A vizsgált betegek kétharmada férfi volt, átlagéletkoruk 63 év, és 57 százalékuknak volt már korábbi betegsége, elsősorban magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel kezelték őket. Gabriella Scarlatti, a vizsgálat koordinátora elmondta, hogy az eredmények mind a kezelés, mind a jövőbeli kutatások szempontjából nagyon hasznosnak bizonyultak.

Újabb táblázatokat közölt a kormány a különböző vakcinatípusokról: fontos tudnivalókat összegeztek

A táblázaton jól látszik, mekkora időnek kell eltelnie két dózis között, vagy hogy kiket lehet oltani vele.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük