Nem a karantén miatt tisztult a levegő a járvány alatt: ez volt az igazi oka
A kutatók érdekes magyarázattal álltak elő, miért javult a levegő minősége a járvány alatt.

légszennyezés-karantén1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Főként az időjárás természetes változékonysága és nem az új koronavírus-járvány feltartóztatására életbe léptetett korlátozások miatt javult a levegő minősége a pandémia idején az amerikai, európai városokban - állapították meg amerikai kutatók, feltérképezve az emberi egészségre káros, 2,5 mikronos finomszemcsés anyagok (szálló por) légköri koncentrációját Kínában, Európában és Észak-Amerikában.

A St. Louis-i Washington Egyetem, a Goddard Űrrepülési Központ, a Kaliforniai Műszaki Egyetem és az új-skóciai Galhousi Egyetem kutatói műholdas adatokat, földi telepítésű megfigyelőállomásokat és új számítógépes modellezési rendszert alkalmazva alig találtak változást 2020 januárja és áprilisa között a szálló por koncentrációjában az előző évek - 2019 és 2018 - azonos időszakához képest, egyetlen kivételtől eltekintve.

Az időjárás miatt tisztult meg a levegő

A Science Advances című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban összehasonlítva a szálló por szintjét a három vizsgált év azonos időszakában - amikor a vizsgált térségekben mindenhol egyaránt elrendeltek kijárási korlátozásokat -, nem találtak sok nyilvánvaló jelet a levegő minőségének javulására Észak-Amerikában és Európában.

légszennyezés-karantén2
Fotó: Cultura/Robin James / Getty Images Hungary

- A legvilágosabb észlelhető jelet a szálló por csökkenésére az Észak-kínai-síkság fölött találtuk, ahol a legszigorúbb kijárási korlátozásokat rendelték el" - mondta Melanie Hammer, a Washington Egyetem kutatója.

A cikk az ajánló után folytatódik

Május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben megtartanak. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségügyi kockázataira. Ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet az életmódváltás fontosságára, és arra, hogy a váltásban minden megtett apró lépés számít!

Promóció

Hogy kiderítsék, valóban a kijárási korlátozások az okai ennek, a kutatócsoport vizsgálatot végzett. Egyik forgatókönyvükben a szennyezőanyag-kibocsátás állandó volt, és csupán az időjárás volt egyedül a felelős a szálló por szintjének éves változásáért. "Azt találtuk, hogy ez magyarázatot ad az általunk látott különbségek nagy részére" - mondta Hammer.

A kutatók is meglepődtek

Másik forgatókönyvükben csökkentették a közlekedés okozta és ember által előidézett más nitrogén-dioxid-forrásból származó szennyezést, amely tükrözte a kijárási korlátozásokat, amikor kevesebb ember ült gépkocsiba, kevesebb ipari létesítmény működött. "Önmagában ez egyáltalán nem adott magyarázatot. De ha a kettőt vegyítettük, akkor vált érzékelhetővé az Észak-kínai-síkság szembeötlő eredménye" - mondta Hammer.

légszennyezés-karantén3
Fotó: KishoreJ / Getty Images Hungary

A kutató szerint ezen kínai térségben azért volt olyan szembeszökő a változás, mert ott igen szennyezett a levegő normális időkben. "Valószínűleg nagyobb csökkenést tapasztalunk egy olyan térségben, ahol magasabb szintről kezd csökkenni a koncentráció - magyarázta. Észak-Amerikában és Európában egyenletesen csökken a szálló por koncentrációja." Meglepődtünk, hogy az időjárás ilyen domináns szerepet játszik a szálló por csökkenésében" - tette hozzá.

Nem hozza el azt a pozitív változást a világjárvány, amiben sokan reménykedtek

Hosszú távon a járványnak nincs hatása a klímaváltozásra.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük