Az európai városok több mint felében rossz a levegő minősége: a magyar településeket is vizsgálták
A felmérés alapján nem Budapesten a legrosszabb a levegő az országban.

légszennyezés-európa2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az európai városok több mint felében még mindig probléma a levegőszennyezettség a legfrissebb adatok szerint, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt tavalyi korlátozások idején csökkent a közlekedésből származó és egyéb káros anyagok kibocsátása.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 323 európai város 2019-es és 2020-as adatait elemezve megállapította, hogy ezek közül mindössze 127-ben, vagyis nagyjából 40 százalékukban nem haladta meg a 2,5 mikronos finomszemcsés anyagok (szálló por) légköri koncentrációja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott határértéket. A finomszemcsés anyagoknak való kitettség több mint 400 ezer idő előtti halálozásért felelős évente Európában.

Ezek a legszennyezettebb városok

Levegőminőség szempontjából a három legtisztább európai város a svédországi Umea, a finnországi Tampere és a portugáliai Funchal, míg a három legszennyezettebb a lengyelországi Nowy Sacz, az olaszországi Cremona és a horvátországi Slavonski Brod voltak a vizsgált időszakban.

légszennyezés-európa1
Fotó: Mischa Keijser / Getty Images Hungary

A mutatók szerint a nitrogén-dioxid szintje több mint 60 százalékkal csökkent néhány európai városban a tavaly áprilisi lezárások alatt, ám a szálló por koncentrációja csak kis mértékben esett vissza: a 10 mikronos részecskék szintje nagyjából 20-30 százalékkal csökkent az érintett időszakban. A szakértők szerint ennek az az oka, hogy a finomszemcsés anyagok forrása nem csupán a közúti közlekedés, hanem a különböző ipari és mezőgazdasági eljárások, gyakorlatok is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben megtartanak. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségügyi kockázataira. Ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet az életmódváltás fontosságára, és arra, hogy a váltásban minden megtett apró lépés számít!

Promóció

A friss adatokat bárki megnézheti az európai városok levegőminőségi adatmegjelenítőjén , amely a legtisztábbtól a legszennyezettebbig rangsorolja a városokat annak alapján, hogy az elmúlt két naptári évben milyen volt a finomrészecskék átlagos szintje a területükön. Budapest 240. a rangsorban "mérsékelt" levegőminőségi szinttel, és nem sokkal jobb a helyzet Győrben és Pécsett. Szeged viszont már rosszabb kategóriába esett, így a felmérés alapján Magyarországon itt a legszennyezettebb a levegő.

Képeken a világ egyik legszennyezettebb városa, a kínai Linfen: lakói folyamatos füstben élnek

A kínai Linfen városában egész évben veszélyes a légszennyezés mértéke.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük