A fogfelszívódás a macskák leggyakoribb fogbetegsége: rendkívül fájdalmas, ha nem kezelik időben

A macskák akár 60%-át érintheti a fájdalmas betegség.

macskabetegség2
beauty and style
Top olvasott cikkek

A FORL, vagyis a macskák fogfelszívódási betegsége egy rendkívül fájdalmas fogászati betegség. Fontos, hogy korán felismerjék, hiszen így rengeteg kellemetlenségtől óvhatod meg cicádat.

A macskákat érintő egyik leggyakoribb, de legtöbbször nem diagnosztizált betegség a FORL (feline odontoclastic resorptive lesion). Ez egy fájdalmas elváltozás, ami minden fogat érinthet, és hatéves korukra a macskák akár 60%-ánál előfordulhat. 

Mi a fogfelszívódás?

A fogfelszívódás a macskák olyan állapota, amikor a megnövekedett odontoclast aktivitás következtében a foggyökér fokozatosan felszívódik. Kialakulásának pontos oka ismeretlen, ha a betegség súlyosbodik, a cica számára olyan mindennapi cselekvések, mint az evés, ivás, mosakodás, rendkívül fájdalmasak lehetnek. 

Néha a fogfelszívódás lyukak megjelenéséhez vezet. Ezeket a lyukakat olykor összetévesztik a szuvasodás okozta üregekkel. Abban különböznek ezektől, hogy nem baktériumok, hanem a szervezet saját biológiai folyamatai okozzák őket. Az szuvasodás okozta lyukak valójában meglehetősen ritkák a macskáknál, így, ha azt látod, hogy cicád foga lyukas, az valószínűleg a FORL jele.

Nehéz felismerni, de rendkívül fontos

A fogfelszívódás rendkívül fájdalmas állapot, de a macskák hajlamosak elrejteni a fájdalmat. Ez egy ösztönös védekezési mechanizmus, amelyet a házi macskák vad őseiktől örököltek. A vadonban a fájdalom jeleit mutató macska lenne a ragadozók által leginkább célba vett préda. Ennek következtében a cicák sokszor nem mutatják fájdalmukat egészen addig, amíg súlyosan meg nem betegednek. Ez azt jelenti, hogy macskatulajdonosként nagyon tisztában kell lenned cicád viselkedésével, és fel kell ismerned, ha probléma van.

Nehézségek evés közben: figyeld meg macskádat, miközben eszik. A cica oldalra fordítja a fejét, kiejti az ételt a szájából, vagy úgy tűnik, hogy nagyon lassan és óvatosan rág? Ha száraztáppal eteted, a fájdalom miatt macskád egyre kevesebbet kezdhet enni, ami súlycsökkenéshez vezethet. De még a nedves tápot evő macskák is elkezdhetik meghagyni az ételt.

Megváltozik a viselkedése: bármilyen furcsa viselkedésbeli változás a macska fájdalmát jelezheti. Lehet, hogy cicád kevésbé barátságos, már nem akar veled aludni éjjel, vagy nem játszik többé kedvenc játékával. Ha bármilyen furcsa viselkedésbeli eltérést észlelsz, érdemes elvinni állatorvoshoz! 

Vérzés és egyéb szájüregi tünetek: sok FORL-val küzdő macska nem hajlandó engedni, hogy a szájába nézzenek a fájdalom miatt. Ha azonban sikerül bepillantanod cicád szájába, vért láthatsz az íny vonala mentén. Azt is észreveheted, hogy kedvenced túlzottan nyáladzik, még akkor is, ha nem evett. Mivel az elváltozások gyakran az ínyvonalon vagy közvetlenül alatta jelennek meg, sokszor egészen addig észrevétlenek maradhatnak, amíg az állapot meglehetősen súlyossá fajul. 

Mit tehetsz?

A legfontosabb, hogy elvidd kedvencedet állatorvoshoz. Ha a FORL gyanúja merül fel, altatásban alaposabban megvizsgálják a száját, és elvégzik a fogtisztítást. Röntgenfelvételt is készítenek, hogy lássák a fogíny alatti károsodás mértékét. Ha az állapotot korán észlelik, és az elváltozások még aprók, az állatorvos betömheti az üregeket. Ez csökkenti a macska kellemetlen érzéseit, de valószínűleg nem szünteti meg teljesen az állapotot. Ez inkább ideiglenes javítás, néhány év múlva előfordulhat, hogy macskád érintett fogait el kell távolítani.

macskabetegség3
Fotó: namussi / Getty Images Hungary

A legtöbb esetben az a legjobb, ha egyszerűen kihúzzák az érintett fogakat, mielőtt a fájdalom súlyosbodna. A közepesen súlyos vagy súlyos esetekben a fogak meglehetősen törékennyé válnak, és hajlamosak megrepedni a kihúzás során. Miután eltávolították az érintett fogakat, és a macska szája egy-két hét alatt meggyógyul, sokkal jobban fogja érezni magát. Ha a cicád több fogát is kihúzták, annak biztosítása érdekében, hogy kényelmesen tudjon enni, állatorvosod javasolhatja a nedves tápra való átállását. Egyes kutatások kimutatták, hogy a sok, kereskedelmi forgalomban lévő macskaeledelben lévő magas D-vitamin-szint hozzájárulhat a fogak felszívódásához. Emiatt érdemes odafigyelni táplálékváltásnál annak D-vitamin-tartalmára. 

Ezt tanácsolja az állatorvos

A macskák fogfelszívódásáról dr. Matuska Reginát, a Suttogó Állatorvosi Rendelő állatorvosát kérdeztük, aki elmondta, hogy a FORL kimondottan gyakori kórkép a macskák körében. A betegség során a foggyökér fokozatosan felszívódik a megnövekedett odontoclast aktivitás miatt. Aszerint, hogy honnan indul el a fogfelszívódás folyamata, megkülönböztetünk belső és külső típust; a külső típuson belül pedig gyulladásos, nem gyulladásos, valamint felszíni felszívódásos formát. 

macskabetegség1
Fotó: andresr / Getty Images Hungary

Mivel lassú a betegség progressziója, így gyakrabban találkozunk idősebb macskák között ezzel az elváltozással. Egyes fajtákban nagyobb valószínűséggel fordul elő, ilyen például a perzsa macska. Egy általános fizikális vizsgálat során sokszor semmilyen változás nem látható az érintett fogak körül, máskor gingivitis (ínygyulladás), fokozott foglepedék- vagy fogkőképződés figyelhető meg. Sokszor a fájdalom miatt megváltozott viselkedés hívja fel a gazdi figyelmét a szájüregi problémára. Ilyen lehet az étel elutasítása vagy rágási nehézségek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A bódításban végzett szájüregi vizsgálat, valamint a fogászati röntgenvizsgálat alapján deríthető fel a betegség és ítélhető meg annak súlyossága. A kezelés során a FORL mellett gyakran előforduló periodontális betegségek kezelése, fájdalomcsillapítás, a fogkő eltávolítása is fontos. FORL esetében az érintett fogak eltávolítása jelenti sokszor az egyetlen tartós megoldást, majd a rendszeres klinikai kontroll segít hosszú távon kontrollálni a betegséget.

Kvíz: milyen macska van a képen? 8 kérdés cicafajtákról

Rengetegfajta macska él a világon, amiknek kinézete, felépítése különböző környezeti adottságokhoz idomult.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük