A cicás gazdik egyik legnagyobb rémálma, a macskaleukózis: így védheted meg kedvencedet a halálos kórtól

A macskákat érintő gyógyíthatatlan betegség elkerülhető lenne.

macska-betegség2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte egy macskatartó számára sem lehet ismeretlen a sokszor macskaleukémiaként emlegetett leukózis, ami egy gyógyíthatatlan, cicákat érintő betegség. A probléma azonban sok esetben elkerülhető lenne egy kis odafigyeléssel.

A macskaleukózis (Feline Leukemia Virus - FeLV) a cicák elhalálozásának második vezető oka, csupán a balesetek előzik meg. Ez a rettegett betegség bizonyára minden gazdi rémálma, de még így sem elegen fordítanak kellő figyelmet a megelőzésre.

Sok cica életét meg lehetne menteni

Felmérések szerint a leukózissal tartósan fertőzött macskák 85%-a pusztul el a betegség diagnózisának felállításától számított három éven belül. Ez egy rendkívül magas szám, főleg úgy, hogy oltással és egy kis odafigyeléssel sok cica életét lehetne megmenteni. Egy Magyarországon végzett, 2017-es felmérés szerint a gazdás macskák 8-9%-a fertőzött, de a kóbor egyedek esetében ez a szám akár 30% is lehet.

Miért olyan veszélyes ez a betegség?

A vírus vérszegénységet is okozhat, de mivel jelentősen gyengíti az immunrendszert, halálos betegégekre is hajlamosíthatja a cicákat. Fontos megemlíteni, hogy a már fertőzött állatok gyakran sokáig egészségesnek látszódnak, és így adják tovább a sokszor halállal végződő kórt.

macska-betegség1
Fotó: babursaglam / Getty Images Hungary

A kóborló, szabadon járkáló macskák könnyen elkaphatják, és így terjeszthetik is a vírust. Éppen ezért lenne fontos, hogy minden gazda megértse azt, hogy ez a nagy szabadság, amit cicáiknak akarnak adni, akár az életükbe is kerülhet (számos okból kifolyólag).

Hogyan fertőződnek meg a cicák?

A vírus csak macskákat fertőz, embert, kutyákat vagy más állatokat nem. Az FeLV váladékkal (jellemzően orrváladék és nyál) kerül át egyik macskáról a másikra. A szakértők szerint nyalakodás, mosakodás és a harc, verekedés, harapás a betegség terjedésének leggyakoribb módja. A kiscicák méhen belül vagy fertőzött anyatejen keresztül kaphatják el a betegséget.

Mik a tünetek?

A szimptómák sokrétűek lehetnek attól függően, hogy milyen korú a macska, milyen erős az immunrendszere, illetve hogy mennyi vírus jutott a szervezetébe. A leggyakoribb tünetek a következők lehetnek, a betegség előrehaladottságától függően:

A kezdetekben jellegtelen tünetek jelentkeznek:

  • bágyadtság
  • letargia
  • láz
  • étvágytalanság (ennek hátterében sokszor fekélyes íny- vagy szájgyulladás áll)

Később a vírus miatt károsodhat a csontvelő, ami súlyos vérszegénységhez vezethet. Ezáltal a macska nyálkahártyái pedig sápadttá válnak. A fertőzés miatt megnagyobbodhatnak a nyirokcsomók, és különböző daganatok alakulhatnak ki. A betegség okozhat idegrendszeri és szembetegségeket is. A legyengült immunrendszer miatt pedig másodlagos fertőzések is megtámadhatják az állatot.

macska-betegség3
Fotó: FatCamera / Getty Images Hungary

Ha ezen tünetegyüttesek valamelyikét tapasztalod kedvenceden, minél előbb keress fel vele egy állatorvost, aki gyorstesztek segítségével meg tudja állapítani, macskaleukózis áll-e a háttérben. Mivel ezek nem 100%-osan megbízhatóak (például, ha a fertőzött macska véráramában épp nincs keringő vírus), kérdéses esetben 4-8 hét múlva meg kell ismételni a tesztet.

Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

Egyértelműen a kijárós vagy kóbor cicák, illetve a gyengébb immunrendszerű egyedek. Leggyakrabban a nem ivartalanított kandúrok terjesztik a betegséget. Mivel a macskaleukózis igen fertőző, az egymással szoros kapcsolatban élő egyedek könnyen átadhatják egymásnak.

Hogyan előzhető meg a betegség?

Nagyon fontos, hogy ne hagyd kedvencedet szabadon kószálni, mindig tartsd a lakásban, vagy biztosíts számára egy zárt, megfelelő méretű kültéri helyet az udvaron. Az ivartalanítás is sokat segít a problémán, hiszen ezáltal a kandúrok kevesebbszer fognak útnak indulni, így pedig verekedni is.

A cikk az ajánló után folytatódik

De a legfontosabb, amit tehetsz, ha beoltatod kedvencedet. A vakcina beadása előtt az állatorvos meggyőződik róla, hogy a cica még nem fertőződött meg a kórral. Ha egészséges, megkaphatja az oltást, amit évente érdemes megismételni. Azonban nagyon fontos, hogy kedvencedet még így se engedd kóborolni, hiszen számos veszély fenyegeti.

Mi történik, ha macskád elkapta a fertőzést?

Mivel a macskaleukózis gyógyíthatatlan betegség, a vírust sehogy sem lehet kiirtani a cica szervezetéből, így az állat az esetek döntő többségében egész életében fertőzött, és ezáltal fertőző is marad. Az állatorvos azt javasolja, hogy az ilyen egyedeket mindenképp különítsük el más macskáktól. Emellett fontos az immunerősítő készítmények alkalmazása, valamint az évenkénti, félévenkénti kivizsgálás.

Dr. Matuska Reginát, a Suttogó Állatorvosi Rendelő állatorvosát kérdeztük a macskaleukózisról.

A macskaleukózis a macskák egyik leggyakoribb, gyógyíthatatlan vírusos megbetegedése. A fertőzött cicák 95%-a egész élete során fertőzött marad, és így fajtársait is megbetegítheti. Az ilyen cicákat egyedül érdemes tartani vagy más FeLV pozitív fajtársaikkal együtt. Azt mondják „a macska a barátainak adja tovább a leukózist”, mivel a vírussal akár egymás tisztogatásakor is megfertőzhetik egymást. Mint minden vírusos betegségnél, itt is főleg a kijáró macskák veszélyeztetettek. Ezen belül is a nem ivartalanított, kóborló, gyakran verekedő macskák vannak kitéve a leginkább a betegségnek.

A fertőzés lefolyása függ a cica immunrendszerétől. Az immunszupresszált egyedek néhány hét elteltével belehalhatnak a fertőzés szövődményeibe. De egy erősebb immunrendszerrel rendelkező macska évekig is élhet tünetmentesen. Azonban fontos kiemelni, hogy így is fertőzhet, ezért nem találkozhat fajtársaival.

A vírusantigént pár csepp vérből gyorstesztekkel mutathatjuk ki, azonban ezek nem 100%-ig megbízhatóak, így előfordulhat, hogy erős gyanú esetén a tesztet meg kell ismételni néhány héttel később. Sajnos jelenlegi tudásunk szerint a betegség gyógyíthatatlan, csak a tüneteket tudjuk kezelni.

A vírus megelőzésére rendelkezésünkre állnak vakcinák, illetve fontos az állatok benti tartása, ivartalanítása, a bizonytalan immunállapotú macskakolóniák elkerülése.

A macskák minden pillanatot szebbé tesznek

Egyszerre viccesek, gorombák és aranyosak a macskák, de pont ettől olyan szerethetőek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük