Mikor kezdődik az advent 2021-ben? Már novemberben meg kell gyújtani az első gyertyát a koszorún

Hamarosan ismét elérkezünk az év legjobban várt időszakához.

advent-mikor1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az úrjövet, vagyis az advent a keresztény hívők körében a várakozás időszaka, amit hagyományosan a karácsonyt megelőző négy vasárnapon ünnepelnek. Az első adventi vasárnappal kezdődik az új egyházi év is.

Az első adventi vasárnap minden évben november 27. és december 3. között jön el, amikor a hagyományos adventi koszorúkon lila gyertyát szokás meggyújtani. Idén ez november 28-ra esik, innen számoljuk az advent időszakát.

Ezt jelképezi az első meggyújtott gyertya

Az adventi ünnepkörben a keresztény tanítás alapján az Úr eljövetelét várjuk, de emellett ez a lelki elmélyülés időszaka is, amire emlékeztetnek az adventi koszorú különböző színű gyertyái. A hagyományos koszorún három lila és egy rózsaszín mécses található, a jelentésük pedig különböző. A lila az advent liturgikus színe, bűnbánatot, összeszedettséget és szent fegyelmet üzen.

advent-mikor2
Fotó: Kara Gebhardt / Getty Images Hungary

Az első vasárnap meggyújtott lila gyertya nemcsak az ünnepi időszak kezdetét szimbolizálja, hanem arra is ösztönöz mindenkit, hogy megnyíljon - ne csak önmaga, hanem mások felé is. A négyből az első gyertya jelképezi a hitet, a keresztény tanítások pedig nem mondják ki, milyen sorrendben kell meggyújtani őket, a lila színűek bárhogyan következhetnek egymás után.

Mit üzen a második vasárnap meggyújtott gyertya?

Advent második vasárnapján szintén lila gyertyát kell meggyújtani, viszont ennek más jelentése van a hívők számára. Az ekkor fellobbanó láng a remény szimbóluma, hiszen az Úr reményt ébresztett a zsidóságban, hogy eljön a Messiás, aki közülük való lesz. Mivel az előző vasárnap mindenki kinyitotta szívét, így ezúttal arra intenek a tanítások, hogy az emberek gondolják végig, hogy mi az, amit másokért tehetnek: ne azt nézzék, hogy mit kaphatnak vissza, hanem pusztán a segítő szándék vezérelje őket. A második gyertyát idén december 5-én kell meggyújtani.

Advent harmadik vasárnapján következik a rózsaszín gyertya

Az ünnepi várakozás harmadik vasárnapján kerül sor az egyetlen rózsaszín gyertya meggyújtására a hagyományos koszorúkon, amit örömvasárnapként is emlegetnek: az Úr eljövetelének közeledtét ünnepelik a hívők, és Szűz Máriát dicsőítik, aki világra hozta Jézust. Ilyenkor arra buzdítanak a katolikus tanok, hogy gondolja át mindenki, hogy mik azok a dolgok, amik a legfontosabbak számára az életben, hogy rájöjjenek, az anyagi javak nem pótolhatják a család és a barátok szeretetének erejét. Még több fontos tanítást az örömvasárnapról itt találsz.December 12-én ünnepeljük 2021-ben.

Ezt tanítja advent negyedik vasárnapja

A karácsony előtti utolsó vasárnap ismét lila színű gyertya következik a hagyományos adventi koszorún, ez pedig a szeretetet és Keresztelő Szent Jánost szimbolizálja. Ilyenkor fontos, hogy a nagy készülődésben se feledkezzünk el az örömteli várakozás bensőséges érzéséről, idegeskedés és veszekedés nélkül teljen ez az időszak. Ha még többet szeretnél tudni az utolsó adventi vasárnapról, ide kattintva olvashatsz róla. Az utolsó gyertyát december 19-én kell meggyújtani.

8 álomszép, adventi dekor a természet kincseiből

Sokszor csak egy kis ragasztóra és az erdőben talált kincsekre van szükség a tökéletes karácsonyi dekorációhoz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük