Az élet nagy kérdései: miért félünk a sötétben?

Sokan nem csak gyerekként, hanem felnőttkorukban is félnek a sötétségtől, melyre van tudományos magyarázat.

Miért félünk a sötétben?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Teljesen biztonságban érezheti bárki magát, miközben egyedül a viszonylag kivilágított szobájában nézi a televíziót.

Elég csak egy áramkimaradás, hogy teljes sötétség boruljon az addig idilli helyiségbe. Ilyen esetekben sokakon még felnőtt korban is eluralkodik a félelemérzet.

Félelem a sötétségtől

- A félelem olyan, mint a fájdalom. Célja, hogy az esetleges bajtól megóvjon minket - mondja Martin Antony, a Ryerson Egyetem pszichológiaprofesszora a CNN oldalán. - Segít abban, hogy felkészüljön a szervezet az esetleges veszélyes helyzetek kezelésére. 

GettyImages-1211223752
Fotó: Zeferli / Getty Images Hungary

Még az ősidőkben az emberek nagyobb veszélynek voltak kitéve különböző ragadozók vagy ellenséges hordákkal szemben az éjszakák során. Az evolúció folyamán az emberiségben szó szerint gyökeret vert egy negatív érzés a sötétséggel kapcsolatban. 

- A sötétben a vizuális érzékelés eltűnik, elveszik a képesség arra, hogy detektálni lehessen a környezetben lévő alakokat, tárgyakat. Ösztönszerűen minden esetben a látásunkra hagyatkozunk, ha valamilyen veszélyesnek bizonyuló jelenségről van szó - mondja a professzor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

- Ha nincs fény, épp ez a biztonságérzetet nyújtó képesség veszti el funkcióját, és a kevésbé megbízható érzékszervek maradnak, mint a hallás, a tapintás és a szaglás - tette hozzá.

Kinél erősebben, kinél gyengébben van jelen egyfajta rossz érzés a sötétséggel kapcsolatban, szinte senki nem szeret huzamosabb ideig egy fény nélküli teremben tartózkodni. Egy biztos: ez a jelenség már az ősidők óta végigköveti az emberiséget, így nincsen benne semmi szégyellnivaló. 

Kvíz! Hogy nevezik, ha valaki fél a zárt terektől? Teszteld tudásodat a fóbiákról

Vannak olyan fóbiák, amikkel bizonyos helyzetekben mindenki találkozott már, azonban sokan nem ismerik valódi jelentésüket.

Kvíz! Hogy nevezik, ha valaki fél a zárt terektől? Teszteld tudásodat a fóbiákról

Kvíz!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük