Meglepő oka van, ha valaki szeret félni - Sokan nagyon élvezik ezt az érzést

Pszichológiával és biológiával is magyarázható, miért vonz annyira egyeseket a rettegés érzése.

félelem-borito

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A félelem érzését szinte mindenki ismeri. Több dolog is kiválthatja, de a leggyakrabban veszélyhelyzet vagy bizonytalanság esetén jelentkezik, és az emberek többsége nagyon kellemetlennek éli meg. Vannak viszont olyanok, akik kifejezetten kedvelik a félelem érzését.

Bár a mindennapi élet is tele lehet ijesztő dolgokkal, a félelem érzésének kedvelői önmaguk ingerküszöbét is mindig próbálják feszegetni. A legtöbben ezt ijesztő helyek felfedezésével vagy rengeteg horrorfilm nézésével érik el.

Pszichológiai magyarázat a félelem élvezete mögött

Kenneth Carter klinikai pszichológus szerint az olyan, izgalmat kereső emberek típusai, akik ijesztő helyzetekben fejlődnek, sajátos szenzációkereső személyiségjegyekkel bírnak. Ez a tulajdonság határozza meg, mennyire élvezi az ember az olyan tevékenységeket, mint a horrorfilmek nézése, a hegyek legszélesebb oldalán való felmászás vagy a versenyautók vezetése.

félelem1
Fotó: izusek / Getty Images Hungary

A szenzációkereső tulajdonság gondolatát az 1970-es években eredetileg Martin Zuckerman amerikai pszichológus fejlesztette ki. A tulajdonságot négy elem határozza meg az Amerikai Orvostudományi Könyvtár szerint:

  • az unalom iránt érzett ellenérzés: szükséges külső ingerek,
  • hajlandóság spontaneitásra,
  • tapasztalatkeresés: az a vágy, hogy új dolgoknak legyen az ember kitéve,
  • izgalom és kaland keresése: az izgalmas és kockázatos fizikai tevékenységekben való részvétel ösztönzése.

Biológiai magyarázata is lehet a félelem hajszolásának

Megállapították, hogy azok az emberek, akik sokkal jobban élvezik a félelem érzését másoknál, gyakran a biológiai értékeikben is mást mutattak. Náluk sokkal alacsonyabb volt az adrenalin és a kortizol hormon szintje, viszont a neuropadmitter dopamin szintje sokkal magasabb számokat ért el. Ennek is betudható, hogy amikor ijesztő helyzetekbe kerülnek az izgalomkeresők, számukra ez több örömöt és kevesebb stresszt nyújt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az Anxiety, Stress & Coping című folyóiratban közzétett, 2018. évi tanulmány megállapította, hogy a szenzációkeresők nemcsak az ijesztő dolgokkal kapcsolatban viselkednek másként. Kevésbé idegeskednek, és jobban teljesítenek a magas kockázatú sportokban, de a rizikósabb munkákban is előnyükre válik az alacsonyabb stresszfaktor - mint például a sebészeknél vagy pilótáknál. Ezek az emberek sokkal nyugodtabban tudják kezelni az amúgy ijesztőnek tűnő szituációkat, és alapjában véve is higgadtabb természetűek.

félelem
Fotó: Justin Lewis / Getty Images Hungary

Egy másik kutatás arra világított rá, hogy ez a tulajdonság már gyerekkorban, nagyjából hároméves kor körül alakul ki. Viszont hatéves korig nem igazán mutatkozik meg, főként a későbbi években válik egyre intenzívebbé. A szenzációkeresés a tinédzserévek vége felé tetőzik, nem véletlen, hogy a legtöbb horrorfilm és ijesztő látványosság ennek a korosztálynak szól, és ők is élvezik ezt a legjobban. A felmérés alapján a férfiakra erősebben jellemző a tulajdonság, ám nőknél is ugyanúgy kialakulhat.

Horrorfilmek, melyekből valódi bűntény lett: volt, aki direkt másolta a sztorit

Vannak, akik nézni sem bírják, de sajnos voltak, akik másolták is a hidegvérű, beteges gyilkosságokat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük