Rengeteg metán került a levegőbe Szibériában: a hőhullám miatt szabadult fel

Szibéria felett 5 százalékkal megemelkedett a káros anyag koncentrációja 2020-ban.

szibéria-metán2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A klímaváltozás az egész Földünkre nagy hatással van, de leginkább ott mutatja meg látványosan a hatásait az átlaghőmérséklet emelkedése, ahol korábban az örök fagy birodalma volt. Ez Oroszország egyes területeire is igaz, Szibériában 2020-ban olyan meleg volt, hogy a permafroszt, vagyis az örökké fagyott terület is olvadásnak indult.

Nikolaus Froitzheim, a Bonni Egyetem Geotudományi Intézetének kutatója és csapata arra a megállapításra jutottak, hogy a permafroszt olvadása súlyos környezeti károkkal járt, hiszen veszélyes metángáz került a levegőbe. A kutatók a vizsgálat eredményei alapján megállapították továbbá azt is, hogy mészkövet tartalmazó területeken különösen sok gáz szabadul fel.

Így került a metángáz a levegőbe

A tanulmány szerint a szibériai területek kétharmada örökösen fagyott állapotban van, ebben a talajban pedig nagy mennyiségben megtalálhatók olyan állatok és növények maradványai, amik még nem bomlottak el. Ha a hőmérséklet emelkedik, és a permafroszt olvadásnak indul, a bomlási folyamat is aktiválódik, ez pedig metángázt bocsájt ki. A kutatást vezető tudós szerint ez amiatt különösen veszélyes, mivel a metán nagyobb mértékben melegíti a légkört, mint a szén-dioxid, így a terület átlaghőmérsékletét is jóval megemeli.

szibéria-metán1
Fotó: Elena Lebedeva / 500px / Getty Images Hungary

A mérések szerint 2020 nyarán 5 százalékkal emelkedett a metángáz koncentrációja a levegőben Szibéria felett, ami sokáig stagnált is, a szakértők pedig azt sejtik, hogy a felszín alatt hatalmas mennyiségben van jelen. Ha a permafroszt tovább olvad, és ez a rengeteg metán a levegőbe kerül, annak drámai következményei lehetnek a már amúgy is túlmelegedett éghajlatra. Oroszországban idén nyáron is gyakoriak voltak a hőhullámok, sok helyen erdőtüzeket is okozott a rendkívül magas hőmérséklet.

Ilyen az élet a világ egyik leghidegebb településén: télen ott -50 fok is lehet

Szibéria távoli részein egészen máshogy értelmezik a telet, mint nálunk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük