75 éve él a zord vadonban a szibériai remete: Agafia Likova legfőbb támasza egy 400 éves Biblia

Családja halála után maradt magára a zord, szibériai vadonban: Agafia Likova remeteként éli az életét.

GettyImages-154933731

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Dél-Szibériában, Khakassiában, a farkasok és medvék lakta vadonban él remeteként Agafia Likova.

A 75 éves nő egyedül birkózik meg nehéz körülményeivel, zord élőhelyét azonban semmiért sem hagyná el.

Így került Agafia a vadonba

Édesapja, Karp Likova vallási üldöztetés elől menekítette az elszigetelt területre ortodox keresztény családját 1936-ban.

foto-cover

Agafia Likova már ott született 1944-ben. A család negyven éven át zavartalanul élt, alkalmazkodva a terület viszontagságos környezeti adottságaihoz, ám a napi betevő megszerzése mindig gondot jelentett. Édesanyja, hogy gyermekeinek több étel maradjon, alig evett, és 1961-ben tragikus módon éhen halt. Testvérei tüdőbajban haltak meg 1978-ban. Likova szerint az a geológuscsoport vihette magával a betegséget, akik évtizedek után az első idegenekként érkeztek hozzájuk.

Miután a tudósok találkoztak velük, hírüket vitték Oroszországban: egy család a semmi közepén, akiknek fogalma sem volt róla, hogy sor került a második világháborúra.

1988-ban a hölgy édesapja is elhunyt. Bár attól fogva a magány és a rámaradt munka is fenyegette, mégsem döntött úgy, hogy a városba költözik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nemrégiben, 2019-ben ismét nyomós oka lett volna rá, ugyanis figyelmeztették, hogy egy rakétakilövésből származó hulladék épp arra a területre eshet vissza, ahol él. Ő azonban nem riadt meg ettől, mert gyerekkora óta több hasonló helyzetet is átvészelt, és mindig is hasonló tesztek hulladékai szomszédságában lakott.

Így él Agafia ma

Kilenc évvel apja halála után az egyik geológus, Yerofei Sedov visszatért a vadonba, és egy közeli kunyhóba költözött. A férfi azóta is ott lakik, ám Agafia Likova életébe inkább nehézségeket, mint társaságot hozott. Sedov nehezen fogadta el a mélyen vallásos nő szűzies életvitelét, és gyakran erőszakoskodott vele. Lábát fagyás miatt amputálni kellett, így végül Likova lett legfőbb segítője.

al1

Az idős nő, mintegy 257 km-re a legközelebbi várostól, csendesen éli mindennapjait. Ellátja magát és állatait, tűzifát vág, horgászik. Rádiót sem hallgat, mert nem akar tudni a világban történő szörnyűségekről. Nem vágyik gazdagságra, és ha lenne pénze, azt sem tartaná meg, folytatva a szerény életet, amit vallása előír. A remete legfőbb lelki tápláléka egy 400 éves Biblia. Hű barátai a kutyája és a macskája, de több állatot, például kecskét is tart. Reggeleit imával kezdi, és nap nap után rengeteget dolgozik apró háza körül.

A 75 éve elszigetelten élő nőnek különös tisztaság sugárzik a szeméből és a mosolyából: érdemes megtekinteni a vele készült dokumentumfilmet.

Lyudmila Vyacheslavovna is a magányt választotta

Lyudmila Vyacheslavovna, azaz Lyuska is teljesen egyedül él Pskov tartomány Golovkino településén.

Ezt is szeretjük